Cand e buna aspirina sau acidul acetilsalicilic?

Cand este indicata aspirina?


Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda utilizarea acidului acetilsalicilic ca o terapie de prima linie in termeni de eficienta si cost pentru durere, febra si pentru profilaxia atacurilor de cord.

Potrivit dr. Armand Frasineanu, specialist neurologie la spitalul Colentina putem sa luam aspirina in cazul de:

  • dureri reumatice;
  • dureri faringiene;
  • dureri dentare;
  • dureri menstruale;
  • dureri musculare;
  • dureri articulare;
  • dureri de cap si migrene;
  • dureri de spate;
  • dureri si febra din guturaiul comun si gripa.


Specialistul ne atentioneaza ca nu orice durere se trateaza cu aspirina. "Daca avem durere cauzata de un ulcer nu trebuie sa luam aspirina.

In astfel de cazuri se evita administrarea aspirinei si se recomanda prudenta in cazul persoanelor care au avut un istoric de ulcer", adauga dr. Frasineanu. Nu se iau mai mult de 4 g pe zi de acid acetilsalicilic (echivalentul a 8 tablete de 500 mg) pentru a evita posibilele efecte adverse: dureri si arsuri stomacale, greata si hemoragiile digestive.

De retinut! Aspirina nu se administreaza copiilor sub 12 ani.

 

 

Aspirina si racelile


In combinatie cu vitamina C, aspirina poate reduce considerabil simptomele de raceala si gripa si sa accelereze recuperarea organismului datorita proprietatii sale antioxidante, in acelasi timp crescand puterea de aparare a organisumului. Studiile au demonstrat ca acidul acetilsalicilic poate sa reduca stresul oxidativ si sa impiedice distrugerea vaselor de sange din organism.

Vitamina C are acelasi efect.

Profesorul Henning Schroder din Departamentul de Farmacie de la Universitatea Halle-Wittenberg explica: “E posibil ca acidul acetilsalicilic si vitamina C sa interactioneze sinergic, fiecare substanta activa potentand efectul celeilalte. Aceasta interactiune da posibilitatea macrofagelor - celulelor care distrug corpurile straine, cum ar fi bacteriile – sa supravetuiasca mai bine in timpul tratarii unei raceli. Astfel, atat durata, cat si severitatea simptomelor unei raceli sunt reduse”.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nu conteaza pe 11 Feb 2012, 23:56
    `

    eu sunt de parere ca aspirina trebuie luata sub subravegherea medicului si nu dupa cum stie fiecare asa nu se ajunge la alte complicatii.....

    2
    4

  • bucur sebastian pe 22 Sep 2010, 21:43
    aspirina

    dupa o noapte de betie nu va dregeti cu un dus , o bere , sau o aspirina si nu va luati dupa sfaturile vecinilor ca este bine in primul rind aspirina este vasodilatatoare sparta intre dinti si luata repede accelereaza pulsul bataile inimii , are un efect mult mai rapid ca tensiunea arteriala sa creasca urgent efecteele fiind ameteala stare de rau mult mai rau decit inainte creeaza o stare de neliniste in combinatie cu alcoolul consumat cu o seara inainte practic ea a fost conceputa in cazul nevralgiilor durerilor musculare ,si in nici un caz nu este diuretica pentru a elimina alcoolul , efectul aspirinei nu va va face mai treji ca inainte din contra din cauza ca uneori ataca si stomacul luata in cantitate mare nu face decit sa aveti si pofta de mincare si atunci alimentele pe care le veti consuma vor fi in stomac ca un burete care absoarbe si retine alcolul si va dati seama ca poate produce stari mult mai neplacute pe termen mai lung pina la golirea stomacului acestea fiind prin crampe si dureri ale stomacului - asa ca este bine sa o folositi si sa mai cititi si prospectul din cutie si nu ce zice vecina de la etajul 2

    2
    1

  • adela pe 12 Mai 2010, 19:58
    ASPIRINA

    EU STIU UN CAZ INTR_O FAMILIE LE_AU MURIT DOI COPII ODATA PERTRU CA ERAU RACITI IAR MAMA LE_A DAT ASPIRINA,EI FIIND SI MICI SUB 3 ANI LEA EXPLODAT PLAMINII SI NU IAU MAI PUTUT SALVA! ASPIRINA LA OAMENII IN VARSTA ESTE BUNA.

    0
    3

  • tanasa florina pe 17 Apr 2010, 23:55
    aspirina

    eu stiu ca aspirina e interzisa copiilor sub 12 ani.Fara sa vreau i-am dat baiatului meu in virsta de 11 ani 1 aspirina si intr-o ora a adormit.Noroc ca era seara.Aspirina este buna dar depinde cui o administrezi.

    0
    1

  • Elenuta pe 15 Apr 2010, 20:47
    controversata aspirina

    Rau faceti, domnilor, recomandand aspirina pentru orice , oricand, etc. Este, intr-adevar destul de riascanta. Cunosc cazuri de persoane care sufera si acum din cauza aspirinelor luate cu toptanul.. Asa ca, mare atentie; fie ca este tamponata sau obisnuita, aspirina este riscanta ptr. sanatate

    0
    1

  • violeta pe 9 Apr 2010, 14:50
    aspirina!

    Si eu sunt de parere ca este mult prea usor recomandata. Stiu un caz concret de hemoragie digestiva provocata de aspirina,deasemenea stiam ca este total contraindicata copiilor pana in 15 ani sau cam asa ceva !

    1
    2

  • Victoria pe 9 Apr 2010, 09:51
    Aspirina

    Cred ca nu ar trebui recomandata cu atata usurinta.Am in familie caz de hemoragie digestiva superioara provocata de aspirina,mai mult de atat o colega a facut alergie majora cu insuficienta respiratorie dupa o simpla tableta de aspirina luata pentru o raceala iar o fetita de 4 ani careia mama ei i-a administrat aspirina fiind cu febra ,a facut convulsie.Iata cateva cazuri pe care eu le stiu in care aspirina a facut mult mai mult rau decat bine.Atentie mare deci cand luati decizia de a va trata cu aspirina!

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod