Cand e buna aspirina sau acidul acetilsalicilic?

Aflam de la dr. Armand Frasineanu, specialist neurolog la spitalul Colentina si dr. Iulia Kulcsar, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" in ce situatii putem sa luam aspirina.

Aflam de la dr. Armand Frasineanu, specialist neurolog la spitalul Colentina si dr. Iulia Kulcsar, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" in ce situatii putem sa luam aspirina.

 

Acidul acetilsalicilic sau aspirina (termenul utilizat a aparut dupa denumirea Aspirin sub care compania Bayer a produs pentru prima data acest medicament) a ajuns in Romania in 1929, de atunci fiind folosit in ameliorarea diverselor dureri. Istoria consemneaza anul 1897 ca fiind anul in care aspirina a fost inventata.

Povestea celui mai cunoscut medicament din lume a inceput acum 3500 ani. Hipocrat, parintele medicinei, prescria sucul obtinut din coaja de salcie pentru toate tipurile de dureri si pentru febra.

Studiile au demonstrat ca substanta activa continuta in acest suc de salcie este acidul salicilic. Numele sau fiind derivat din cuvantul de origine latina – salix = salcie. Felix Hoffmann este considerat a fi parintele aspirinei, sintetizand pentru prima oara acidul acetisalicilic (ASA) in 1897 intr-o forma chimica pura si stabila in incercarea de crea un anti-reumatic pentru tatal sau bolnav de artrita. Astfel, pe 6 martie 1899, acidul acetilsalicilic este patentat si primeste dreptul de a fi produs pe scara larga.

Acidul acetilsalicilic, este o substanta activa generica, utilizata de multe companii farmaceutice in componenta unor medicamente. Asa cum se stie, o companie farmaceutica care produce un medicament poseda o licenta de exclusivitate ce dureaza in medie 15 - 20 de ani.
Dupa aceasta perioada, oricine cunoaste formula si are tehnologia necesara, poate produce medicamente care au compozitie asemanatoare, fara a avea voie sa utilizeze numele brandului care a adus inovatia pe piata. Insa exista diferente majore intre formula initiala acidului acetilsalicilic aparut in forma sa initiala si recunoscut pe piata ca Aspirin sau alte branduri de pe piata, din punct de vedere al compozitiei si calitatii produsului, formula originala fiind detinuta de compania farmaceutica Bayer.

Cand e buna aspirina: Este sigur si bine tolerat, arata studiile

Acidul acetilsalicilic (ASA) este la fel de bine tolerat ca si celelalte medicamente analgezice care se vand fara prescriptie medicala. Aceasta a fost concluzia la care s-a ajuns printr-o analiza statistica a numeroase studii clinice. “Combinarea mai multor studii comparabile si analizarea lor in termenii a ceea ce numim o meta-analiza ne-a dat informatii demne de luat in seama asupra eficientei si tolerabilitatii acidului acetilsalicilic” a spus Profesorul Walter Lehmacher de la Institutul de Statistica Medicala, Informatica si Epidemiologie de la Universitatea din Cologne, Germania.



Specialistii au ajuns la concluzia ca, in general, riscul acidului acetilsalicilic de a cauza efecte secundare este foarte scazut: “Eventualele probleme sunt cel mai usor de observat la pacientii care au risc aditional, de exemplu, din cauza consumului mare de alcool sau tutun, sau daca iau alte medicamente pentru boli cronice” explica profesorul Henning Schroeder de la Departamentul de Farmacologie si Toxicologie de la Universitatea Martin Luther din Wittenberg, Germania.

Un studiu epidemiologic din Statele Unite a concluzionat ca utilizarea acidului acetilsalicilic ca medicament fara prescriptie nu aduce un risc gastrointestinal semnificant. Problemele gastrointestinale sunt observate in special la persoanele care au risc crescut din cauza altor factori (de ex., cei care iau simultan corticosteroizi orali); la celelalte grupuri de pacienti, nu s-a vazut nicio diferenta in incidenta problemelor gastro-intestinale comparand acidul acetilsalicilic cu ibuprofenul si paracetamolul.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nu conteaza pe 11 Feb 2012, 23:56
    `

    eu sunt de parere ca aspirina trebuie luata sub subravegherea medicului si nu dupa cum stie fiecare asa nu se ajunge la alte complicatii.....

    2
    4

  • bucur sebastian pe 22 Sep 2010, 21:43
    aspirina

    dupa o noapte de betie nu va dregeti cu un dus , o bere , sau o aspirina si nu va luati dupa sfaturile vecinilor ca este bine in primul rind aspirina este vasodilatatoare sparta intre dinti si luata repede accelereaza pulsul bataile inimii , are un efect mult mai rapid ca tensiunea arteriala sa creasca urgent efecteele fiind ameteala stare de rau mult mai rau decit inainte creeaza o stare de neliniste in combinatie cu alcoolul consumat cu o seara inainte practic ea a fost conceputa in cazul nevralgiilor durerilor musculare ,si in nici un caz nu este diuretica pentru a elimina alcoolul , efectul aspirinei nu va va face mai treji ca inainte din contra din cauza ca uneori ataca si stomacul luata in cantitate mare nu face decit sa aveti si pofta de mincare si atunci alimentele pe care le veti consuma vor fi in stomac ca un burete care absoarbe si retine alcolul si va dati seama ca poate produce stari mult mai neplacute pe termen mai lung pina la golirea stomacului acestea fiind prin crampe si dureri ale stomacului - asa ca este bine sa o folositi si sa mai cititi si prospectul din cutie si nu ce zice vecina de la etajul 2

    2
    1

  • adela pe 12 Mai 2010, 19:58
    ASPIRINA

    EU STIU UN CAZ INTR_O FAMILIE LE_AU MURIT DOI COPII ODATA PERTRU CA ERAU RACITI IAR MAMA LE_A DAT ASPIRINA,EI FIIND SI MICI SUB 3 ANI LEA EXPLODAT PLAMINII SI NU IAU MAI PUTUT SALVA! ASPIRINA LA OAMENII IN VARSTA ESTE BUNA.

    0
    3

  • tanasa florina pe 17 Apr 2010, 23:55
    aspirina

    eu stiu ca aspirina e interzisa copiilor sub 12 ani.Fara sa vreau i-am dat baiatului meu in virsta de 11 ani 1 aspirina si intr-o ora a adormit.Noroc ca era seara.Aspirina este buna dar depinde cui o administrezi.

    0
    1

  • Elenuta pe 15 Apr 2010, 20:47
    controversata aspirina

    Rau faceti, domnilor, recomandand aspirina pentru orice , oricand, etc. Este, intr-adevar destul de riascanta. Cunosc cazuri de persoane care sufera si acum din cauza aspirinelor luate cu toptanul.. Asa ca, mare atentie; fie ca este tamponata sau obisnuita, aspirina este riscanta ptr. sanatate

    0
    1

  • violeta pe 9 Apr 2010, 14:50
    aspirina!

    Si eu sunt de parere ca este mult prea usor recomandata. Stiu un caz concret de hemoragie digestiva provocata de aspirina,deasemenea stiam ca este total contraindicata copiilor pana in 15 ani sau cam asa ceva !

    1
    2

  • Victoria pe 9 Apr 2010, 09:51
    Aspirina

    Cred ca nu ar trebui recomandata cu atata usurinta.Am in familie caz de hemoragie digestiva superioara provocata de aspirina,mai mult de atat o colega a facut alergie majora cu insuficienta respiratorie dupa o simpla tableta de aspirina luata pentru o raceala iar o fetita de 4 ani careia mama ei i-a administrat aspirina fiind cu febra ,a facut convulsie.Iata cateva cazuri pe care eu le stiu in care aspirina a facut mult mai mult rau decat bine.Atentie mare deci cand luati decizia de a va trata cu aspirina!

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod