Cancerul va omorî aproximativ 10 milioane de oameni în acest an. Studiu

Numărul de persoane din întreaga lume care suferă de cancer este în creștere rapidă, existând 18,1 milioane de noi cazuri și 9,6 milioane de decese doar în 2018, conform estimărilor cercetătorilor dintr-un studiu nou.
Până la sfârșitul secolului, cancerul va fi criminalul numărul 1 la nivel global și cel mai mare obstacol în creșterea speranței de viață, potrivit raportului publicat de Agenția Mondială a Sănătății.

Un raport estimativ concluzionează că aproximativ 10 milioane de oameni vor muri din cauza cancerului în acest an


Cercetătorii au folosit datele din 185 de țări, analizând toate locurile corpului în care poate apărea cancerul și cele 36 de tipuri de cancer. Pe baza acestor date, unul din cinci bărbați și una din șase femei vor dezvolta cancer în timpul vieții, după cum estimează cercetătorii. Unul din opt bărbați și una din 11 femei va muri din cauza acestei boli. Numărul de cazuri de cancer este în creștere din mai multe motive.
Populația globală este în creștere, iar mai mulți oameni înseamnă mai multe cazuri de cancer. De asemenea, populația îmbătrânește, iar riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă. Numerele par mai agravante și pentru că, în multe țări, decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și boli cardiace înregistrează un declin.

Cancerul variază în funcție de regiune


Probabilitatea de a dezvolta cancer sau de a muri din cauza acestei boli depinde, în parte, de locul în care locuiești. Aproape jumătate din noile cazuri de cancer și mai mult de jumătate dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial au fost în Asia, unde se află 60% din populația lumii.

Cu toate acestea, America are probleme serioase cu această boală, cu o incidență a bolii de 21% și cu o mortalitate de 14,4%, în ciuda faptului că în Statele Unite trăiește doar 13,3% din populația lumii.
În Europa există 23,4% din cazurile de cancer și 20,3% din decese, însă numai 9% din populația lumii. 

Vestea bună este că eforturile de prevenire par să fie meritate. Țările cu campanii puternice de sensibilizare a opiniei publice și legi care încurajează persoanele să renunțe la fumat, cum ar fi cele din Europa de Nord și America de Nord, au înregistrat o scădere a numărului de cazuri de cancer pulmonar. Cazurile de cancer de col uterin au scăzut în țările care au făcut eforturi concertate pentru a le verifica.

În țările cu economii puternice, numărul de cazuri de cancer provenit din infecții a scăzut, dar cele asociate cu opțiunile stilului de viață, cum ar fi obezitatea și consumul de alcool, au crescut.

Cancerul pulmonar, de sân și colorectal sunt cel mai des întâlnite.
Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese, aproximativ 1,8 milioane, adică 18,4% din totalul de decese cauzate de cancer în 2018. Cancerul colorectal se află pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea, cu 881.000 de decese, iar cancerul de sân se află pe locul cinci, cu 627.000 de decese. În combinație, aceste trei tipuri de cancer reprezintă o treime din numărul de decese estimate la nivel global în 2018. 

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer întâlnit în rândul bărbaților, adică 14,5% în comparație cu 8,4% în rândul femeilor. Cancerul pulmonar este principala cauză a decesului la bărbați, urmat de cancerul de prostată, colorectal, de ficat și de stomac.

În ceea ce le privește pe femei, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat.
Aproximativ unul din patru cazuri noi de cancer la femei este la sân. Dacă este depistat din timp, cancerul de sân poate fi o boală ușor de gestionat, dar încă este cea mai importantă cauză a mortalității cauzate de lcancer în rândul femeilor, fiind urmat de cancerul pulmonar, colorectal și de col uterin.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod