Cancerul de san

Cancerul de san este de departe cel mai frecvent dintre cancerelefemeii. Desi nu este cunoscuta cauza sa exacta, factorii de risc suntdin ce in ce mai bine identificati.

Gratie mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescutsemnificativ perspectiva vindecarii.

Frecventa
Frecventa cancerului de san este in continua crestere in tarile dezvoltate(mai ales in Europa Occidentala si in America de Nord, mai putin inJaponia), acest tip de cancer fiind de departe cel mai frecvent canceral femeii. In fiecare an, cancerul de san este responsabil de 77.000 dedecese in Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani. Incidentaacestui cancer, adica numarul de cazuri noi in cursul unui an, creste,dar mortalitatea a atins un nivel de platou, ceea ce ne indreptatestesa afirmam ca speranta de supravietuire este in crestere.

Factorii de risc
Factorii de risc se cunosc de mult timp. Ei sunt:
- de ordin personal: precocitatea menstruatiilor, absenta nasterilor(nuliparitate), o prima sarcina tardiva (dupa 35 de ani), menopauzatardiva;
- de ordin familial: antecedente de cancer de san la membri apropiatidin familie, sugerand implicarea unor factori genetici.

In afara acestor factori, varsta este si ea un factor de risc. 7% dincancerele de san afecteaza femeile sub 40 de ani, acest procent crescandcu varsta: 18% la 40-50 de ani, 32% la 50-60 de ani si 43% la peste 65 deani. Mai multe cercetari au subliniat influenta alimentatiei prea bogatein grasimi de origine animala asupra aparitiei acestui cancer. Excesulponderal este un factor favorizant.

Depistarea precoce
Depistarea cancerului de san se efectueaza prin autopalpare (femeiaisi examineaza sanii in fiecare luna), examen medical anual (de catreginecolog sau medic de familie), dar mai ales prin mamografie.

Aportul mamografiei. Aceasta radiografie cu raze X cu penetrantaredusa evidentiaza diferentele de densitate ale tesutului mamar. Eapermite decelarea tumorilor foarte mici (incepand de la 3 mm) carenu pot fi depistate la palparea sanilor, aceasta din urma permitanddecelarea unor formatiuni de peste 0,5/1 cm. Rezulta ca este o tehnicaesentiala pentru depistarea precoce a cancerului de san, deoarece permitereperarea unei tumori cu ani de zile inainte de a intra in faza clinica,adica inainte sa apara semnele decelabile de catre medic.
Gravitatea bolii este indicata de talia tumorii, dar mai ales de prezentasau absenta invadarii ganglionilor axilari. Cand cancerul este localizat(cancer in situ sau stadiu 0), supravietuirea la 5 ani este de 97%;daca tumora are o dimensiune sub 5 cm, fara invadarea ganglionilor(stadiul 1), supravietuirea este de 70%; in cazul invadarii ganglionare(stadiul 2), supravietuirea nu mai este decat de 38%.

Preventia. Se recomanda depistarea sistematica de la varsta de 50de ani, prin mamografie la 2 sau 3 ani. Inainte de aceasta varsta, esteimportant ca orice femeie sa consulte regulat medicul pentru examenulclinic (palparea sanilor). La varsta de 40 de ani se recomanda adeseorio mamografie, chiar si in absenta oricarei anomalii.

Depistarea in formele familiale
In marea majoritate a cazurilor (peste 95%), cancerele de san survinsporadic, adica intamplator. In unele familii insa, incidenta acestuicancer este deosebit de ridicata si nu se poate explica numai prinintamplare. Sunt mai multe particularitati care ne indreptatesc sapresupunem ca o persoana afectata de cancer de san are si o predispozitiegenetica: aparitia la o varsta mai scazuta (inainte de 40 de ani),afectarea ambilor sani, prezenta unor cancere asociate (de exemplu,sani si ovare). Se stie in prezent ca aceste forme familiale suntlegate de genele predispozante, transmise de la o generatie la alta. Ofemeie purtatoare a acestor gene (BRCA1 si BRCA2) are un risc crescutde aparitie a cancerului de san (80-90%, fata de 8-10% cat este in modnormal). Cancerul nu este ereditar, numai genele predispozante sunt celecare se transmit. Cautarea acestor gene de predispozitie ereditara fatade cancerul de san trebuie efectuata in cadrul consultatiei medicale despecialitate (genetica oncologica).
Descoperirea lor la o pacienta justifica elaborarea unei strategiiadaptate de depistare.

Ce este cancerul?
Corpul uman este constituit din 100.000 miliarde de celule care formeazatesuturile diferitelor organe (ficat, inima, creier). In cursul vietiilor, celulele primesc si emit in permanenta semnale asemanatoare unorordine: de multiplicare, de diferentiere, de stopare a diviziunii. Daca ocelula nu mai raspunde acestor semnale, ea scapa de sub orice reglare sipoate sa se multiplice la nesfarsit, intr-un mod anarhic, in detrimentulcelulelor vecine. Devenita maligna, ea da nastere unui cancer.

Recomandari privind depistarea
Grupul de varsta cel mai afectat este cel intre 50 si 65 de ani; femeilesub 30 de ani sunt rar afectate. Aceasta nu exclude insa supravegherearegulata (autoexaminarea sanilor, controalele medicale regulate) latoate femeile tinere.
Inainte de 50 de ani: un examen ginecologic anual, constand in palpareasanilor; autoexaminarea sanilor; mamografie, in caz de anomalie.
Dupa 50 de ani: un examen ginecologic anual, constand in palparea sanilor;autoexaminarea sanilor; o mamografie la fiecare 2 ani.
Femeile cu una sau mai multe rude apropiate care au avut cancer de sansunt supravegheate mai riguros.

Diagnostic si tratamente
Exista mai multe examene pentru diagnosticarea cancerului de san. Dupaobtinerea informatiilor necesare, se poate stabili tratamentul specific.

Cancerul de san este diagnosticat din ce in ce mai frecvent in stadiiprecoce, gratie depistarii sistematice. Aceasta depistare intr-un stadiuprimitiv al bolii permite in prezent vindecarea in cazul majoritatiicancerelor de san fara metastaze.

Diagnostic
Examenul clinic. Este prima etapa de diagnostic: consta ininterogatoriu, palparea sanilor si explorarea ganglionilor din fosaaxilara. Examenul clinic permite decelarea unei anomalii care sugereazamedicului alte examene necesare.

Examenele complementare. Mamografia (examenul radiologic alsanului) permite depistarea unei tumori. Ecografia aduce informatiicomplementare, legate de natura acestei tumori. Ea se poate asocia cuprelevarea catorva celule din leziune (citopunctie), care confirma sauinfirma prezenta de celule canceroase.
Daca in acest stadiu persista dubii cu privire la benignitatea saumalignitatea tumorii, este necesara o biopsie (prelevarea, apoi analizareaunui fragment de tesut mamar).
Dupa stabilirea diagnosticului de cancer, este posibila apreciereagradului de agresivitate a tumorii. Factorii de gravitate a canceruluide san sunt viteza de crestere a tumorii (definita prin timpul necesardublarii volumului), invadarea ganglionilor axilari si, eventual,prezenta metastazelor.

Tratamente
Alegerea metodei de tratament (protocol terapeutic) tine cont defactori multipli, cum sunt varsta pacientei si stadiul de evolutiea tumorii. Pot fi efectuate patru tratamente, asociate sau izolate:interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

Interventia chirurgicala. Consta cel mai frecvent in ablatiatumorii (tumorectomie) si a ganglionilor din axila (cura ganglioniloraxilari). Ablatia sanului (mastectomie) este evitata in masuraposibilului, dar este practicata daca tumora este voluminoasa (peste 3cm) sau prost plasata. Ablatia sanului poate fi urmata de o interventiede chirurgie plastica, cu scop reconstructiv al sanului.

Radioterapia. Utilizeaza capacitatea radiatiilor ionizante de astopa cresterea celulelor tumorale. Cel mai frecvent, radioterapia esteaplicata dupa interventia chirurgicala, fie ca aceasta este conservativa,fie ca nu, in scopul limitarii recidivelor locale, mai ales la nivelulganglionilor axilari. Uneori, in cazul tumorilor neoperabile, ea esteasociata cu chimioterapia, in scopul obtinerii unei regresii.
Radioterapia a cunoscut progrese importante: aparate perfectionate,tehnici cu efecte mai tintite si mijloace de simulare care permitcalcularea dozei de radiatii adaptate in functie de caz.

Chimioterapia. Este preconizata dupa interventia chirurgicalasau ca metoda terapeutica unica, in cazul evolutiei rapide a tumorii,la femeile tinere sau cand sunt prezente metastazele. Medicamenteleutilizate actioneaza prin blocarea diviziunii celulare. Ele limiteazaastfel talia tumorii si riscul de aparitie a metastazelor. Efectelesecundare ale medicamentelor (voma, greata, caderea parului...) suntdin ce in ce mai bine controlate.
Hormonoterapia. Tratamentul hormonal (pe baza de antiestrogeni) estepreconizat daca tumora este sensibila la hormonii sexuali (aproximativ30% din cazuri). El este eficient dupa menopauza.

Prognostic si supraveghere
Daca este tratat precoce, cancerul de san are prognostic bun. Totusi,aproximativ 50% din paciente fac o recidiva in primii 10 ani dupatratament. Pentru depistarea unei recidive se impune supravegherea prin:
- consultatii frecvente la medicul curant (trimestrial in primul an,apoi la fiecare 6 luni, timp de 4 ani, dupa care anual);
- autoexaminare lunara a sanilor, cu prezentare rapida la medic in cazuldepistarii unei modificari;
- examene recomandate sistematic sau numai daca persoana prezintaanumite simptome, pentru depistarea metastazelor sau a semnelor derecidiva a cancerului in alt organ (ecografie cardiaca, scintigrafieosoasa, radiografie toracica, ecografie hepatica, tomografie cerebrala,dozarea markerilor tumorali).

Simptome
In majoritatea cazurilor, prima manifestare a cancerului de san este unnodul descoperit de femeie sau de medic. Acest nodul este cel mai frecventsituat in portiunea superioara a sanului, in apropierea axilei. Celelaltesimptome sunt secretia mamelonara si deformarea areolei sau a mamelonului(retractie). Uneori, cancerul de san nu prezinta nici un semn.

Nu orice nodul de san este obligatoriu canceros. Poate fi vorba de unchist, de o congestie dureroasa legata de perioada premenstruala, saude un adenofibrom, o tumora benigna frecventa.

Cancerul de san si sarcina
Sarcina nu agraveaza cancerul de san. Totusi, daca boala este descoperitain primul trimestru de sarcina, se poate recomanda intreruperea acesteiapentru inceperea tratamentului. Daca boala este diagnosticata mai tarziu,tratamentul chirurgical este efetuat, dar radioterapia si chimioterapiase amana pana dupa nastere, care poate fi provocata in momentul in carefatul este viabil.

Femeia tratata pentru cancer de san poate sa-si planifice o sarcina, cuconditia respectarii unui interval de 2 ani dupa terminarea tratamentului,pentru supravegherea evolutiei bolii. Bineinteles ca alaptarea nu esterecomandata.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.

 

Comentariile 51-100 din 107

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anomar pe 5 Feb 2010, 13:35
    nodul dureros!!!

    buna.. am si eu o intrebare daca ati putea sa-mi rspundeti. Am o cunostinta care de cateva luni are un nodul la san care o dare iar in ultimul timp s-a invinetit si akum i sa facut o coaja deasupra. daca ati putea sa imi spuneti daca ati mai auzit de asa ceva.Doamna are in jur de 65 de ani. Va multumesc frumos.

    5
    10

  • dana95 pe 15 Ian 2010, 22:08
    mamelonul

    am doar 15 ani si nu am sanii prea mari. totusi de cand ma stiu am o crusta ciudat pe mamelon la ambii sani, ca si cum ar fi fost o rana cu mult sange si acum sar fi inchis.acum sunt ingrijorata pt ca am crescut mai mare si imi dau seama de ce pot insemna aceste lucruri.parintiimei sunt ambii plecati in strainatate si nu stiu ce sa fac.trimitetimi raspuns va rog.

    0
    6

  • julian pe 3 Dec 2009, 13:14
    vreau sa slabesc

    buna ziua,sant un baiat cam plinut si as vrea sa pot slabi cam 20 kg,deoarece sant si foarte tanar.dar mai mult de toate imi fac probleme si cu sanatatea.cum as putea face si cu ce?

    5
    2

  • vivi pe 3 Dec 2009, 13:06
    cancer la san

    buna ziua,o am pe soacra mea in varsta de 50 de ani,care de cam 9ani are aceasta durere la san,a fost acum 4-5ani la cluj pt.investigatii,vroiau sa-i faca biopsie din ambii sani dar alegerea ei a fost sa nu se opereze.asa ca cam de atunci aceasta tumoare i s-a localizat in partea de jos a sanului fiind tare,ea urmand un tratament pe baza de plante.iar acum simtomele ei sant:nu poate sa manance orice,face pete pe piele cand ceva nu-i prieste,nu poate sa faca efort,sa care ceva greutate,oboseste f,repede.eu ii inteleg foarte bn durerea si vreau sa fiu langa ea pentru a trece mai cu usurinta peste aceasta boala care ne impiedica sa mergem mai departe bucurandu-ne de viata.imi iubesc sotul si odata cu el si soacra!va rog sa-mi dati sfaturi cum as putea sa o ajut!multumesc

    4
    0

  • ana-maria pe 27 Nov 2009, 17:19
    buna ziua

    am 19 ani si de cativa ani...3-4 ani am avut un nodul la sanul stang...in partea inferioara a sanului....de ceva timp mi a mai aparut un nodul langa celalalt kre l aveam...cand palpez uneori ma doare alteori nu...mentionez ca nu si a schimbat dimensiunea...iar daca da...cred ca foarte putin...mi e frica sa nu fie ceva grav....poate fi cancer? :(

    0
    1

  • bya pe 1 Oct 2009, 14:06
    cancer la san

    am 20 de ani si de aproximativ 3-4 ani am 2 noduli la sanul stang.la inceput am avut doar unul. acesti noduli au crescut de-a lungul timpului,sunt de aproximativ 3 cm si sunt durerosi cateodata. poate fi cancer?daca da se mai poate face ceva dupa atat timp?

    1
    1

  • Elena pe 27 Aug 2009, 14:45
    cancer la san

    am 17 ani si de aproximativ o saptamana ma dor ambii sani si am gasit,nu stiu sigur daca asta sunt,dar mie mi se pare ca sunt noduli,la ambii sani,localizati spre brate.ma dor,in special la palpare si mi s-au intarit.poate fi cancer la san?sau sunt insarcinata?sau poate e o congestie legata de perioada premenstruala?

    0
    0

  • andra pe 25 Aug 2009, 14:54
    buna

    am 17 ani si de cateva zile am gasit .. nu stiu daca se poate numi nodul,dar cred ca asta este,la sanul drept in partea dreapta spre axila. ma doare la palpare dar nu foarte tare. poate fi o congestie dureroasa legata de perioada premenstruala?

    0
    0

  • Catalina pe 1 Aug 2009, 12:08
    buna

    mama mea are un nodul la san,care in timp s- a marit considerabil,e aproape de marimea sanului e.e in partea de jos a sanului,nu are dureri si nici alte simptome.nu vrea sa mearga la doctor de frica cancerului.nu stiu ce sa fac cum sa aflu daca are sau nu cancer si dak are si e in stare avansata pt k acel nodul a aparut de ani buni,ce se poate intampla cu ea?ce sanse are?va rog sa imi dati un rasp sunt disperata

    0
    1

  • kytty pe 3 Iul 2009, 10:46
    durere la sanul stang

    de cand m-am dazvoltat am o diferenta intre sani (diferenta dubla). De parca n-ar fi suficient cand ma palpez la sanul stang(cel mere) simt o durere in jurul sfarcului si nu numai. Altfel nu ma doare. Nu simt noduli. Ce poate fi? mi-e frica sa nu fie vorba de cancer............ Mentionez ca peste 2 luni implinesc 20 ani. Peste o saptamana am programare pentru o ecografie la sani la o clinica privata. Mi-e frica...................

    3
    2

  • ana sprincenatu pe 16 Mai 2009, 17:21
    un posibil cancer?

    cu 9 luni in urma mi-a iesit o pata mica sub sinul sting,de vre-o 5 luni sa marit si a devenit mai mare,in familie nu am avut cazuri de cancer,insa ma preocupa aceasta pata ce mi-a iesit...ce poate fi?va rog ajutati-a!!!!

    4
    0

  • YOANA pe 8 Mai 2009, 18:57
    DURERE LA SANUL DREPT

    Am 23 ani si de ceva vreme ma doare sanul drept, nu am ganglioni, cel putin asa spun eu. cu ceva timp in urma mi-a iesit ceva la sub-brat am fost la medicul de familie si mi-a ca nu are nici o legatura cu sanul, mi-a dat o crema si sa trecut in 3-4 zile. CE POATE FI?

    0
    3

  • doina pe 27 Apr 2009, 15:05
    ganglion la san

    In urma unei investigari (mamografie, ecogarafie) am primit bilet de trimitere la oncologie unde sa sugerat extirparea nodulului partea dreapta superioara. Parca a inceput sa ma doara.Imi este foarte greu si frica sa fac pasul spre operatie. Ma poate ajuta cineva care a trecut prin asa ceva , cu un sfat, o incurajare in plus. Sunt confuza si nu cred ca mi se intampla tocmai mie , Va multumesc.

    1
    0

  • Lika pe 15 Apr 2009, 19:31
    Eliminari din sinul drept

    La inceput am crezut ca sint insarcinata, aveam dureri la nivelul sinului drept, dar mai e ceva in ne-nregula cind string(sau storc) mamelonul tisneste lichid galben apoi treptat mai alb, plus la aceasta mi l-am palpat si am mai multe nodulete. Nu am dat importanta, dar acum sint foarte ingrijorata, mi-e teama sa ma gindesc ca as putea avea cancer. Am un copil de educat, EL ARE NEVOIE DE MINE!

    0
    0

  • NDR pe 24 Mar 2009, 21:38
    cancerul sla san

    Ana prob ciclul este prob ta

    0
    0

  • clara pe 19 Mar 2009, 17:00
    cancer la san

    am18 ani si acum un an jumate am descoperit un nodul sub mamelon,am facut mamografie si mi sa zis ca nu este nimic,ca este doar un nodul de foliculina,dar am avut o matusa care a murit de cancer la san,si mie teama sa nu o urmez,nu am incredere in doctorii din constanta,oare ce as putea face?

    0
    0

  • alexandra pe 16 Mar 2009, 17:24
    o lovitura puternica

    ...intr'o zi de scoala ..eram cu colegele mele in pauza .. am ramas in urma cu una din colege ..si am vazut usa clasei inchisa ..speriate am alergat sa nu intarziem la ora...insa colega mea sa impiedicat ..si ma impins pe mn ..intr'un perete de ciment .. m'am lovit puternic la sanu stang..si am mamelonu sanului mai tare decat cel drept...am dureri .. si imi este foarte teama..de o saptamana incontinu ma tot doare ..ce ar trebui sa fac sa ma duk la control ..imi este foarte teama :((( ...ajutati'ma va rog :((

    0
    0

  • ela pe 14 Mar 2009, 21:22
    cancer de san

    o rog pe georgiana sa-mi spuna si mie ce medicamente naturiste iau fost prescrise soacrei sale pentru acest tip de cancer la san ,o rog deoarece si soacra mea este in aceeasi situatie .multumesc mult.

    0
    0

  • florina pe 12 Feb 2009, 18:18
    un sfat pt alina

    alina, parerea mea sincera este sa mergi la medic, este foarte important sa stii despre ce este vorba, cu cat mai devreme cu atat mai bine.( asta in cazul in care nu ai ajuns la medic pana acum )

    0
    0

  • alina pe 30 Dec 2008, 12:59
    nodul

    astept cateva sfaturi ca sunt disperata si imi e frica sa ma duc la medic momentan ...vreau sa mai aflu cateva pareri

    0
    0

  • alina pe 30 Dec 2008, 12:58
    nodul

    buna!am 20 de ani si acum jumatate de an am depistat la sanul stang un nodul care in timpul acestor 6 luni a crescut de la marimea unui bob de orez la marimea unui bob de porumb ...nu simt nici o durere la palparea sanului ...si cand masez nu se misca din acel loc si are forma unei bile ...mentionez ca am des stari de nervozitate oboseala ameteli moleseala etc p.s:nush daca are vreo legatura dar imi cade fffffffff mult par

    0
    0

  • sandra pe 17 Dec 2008, 13:38
    cancerul la san

    buna!am 21 de ani si de 2 luni de zile ma dor sani ingrozitor de tare,nici nu pot sa ii ating asa de tare ma dor.nu mai port nici sutien pt. ca am crezut ca cauza dureri poate fi provocata de la acesta dar nici acum durere nu dispare.ce poate fi?

    0
    0

  • cojocaru trandafira pe 16 Dec 2008, 21:29
    dureri ingrozitoare

    am facut mamografie si ecografie in acest an si mi sa spus ca nu am nimik pe mn ma dor snii foarte tare si am dureri foarte mari pe colona ce se intampla???????????astept raspuns daca cineva sa confruntat cu acest lucru va rog sami raspundeti nu stiu ce se int sunt disperata

    0
    0

  • spinoglu pe 8 Dec 2008, 06:38
    Bre, oameni buni!

    Daca cel mai frecvent e cancerul de san (ceea ce stiam si eu, din experienta de medic), de ce astia vor sa ne injecteze fetitele contra cancerului de col uterin?

    0
    0

  • ank pe 28 Nov 2008, 10:31
    nodul la san

    Acum un an am descoperit un nodul la sanul stang,in partea superioara,dar nu i-am dat atentie.Am si uitat de el.De curand l-am redescoperit.Este destul de marisor,dar nu ma doare.Sunt cam speriata.Dar am doar 24 de ani.Este posibil sa fie cancer ?

    0
    0

  • ana maria pe 26 Nov 2008, 18:50
    nodul la san

    am 22 de ani si de mai mult timp am un nodul la sanul stang,nu l-am bagat in seama k am zis k nu am varsta pt a ma ingrijora de cancer dar de un timp incoace este tot mai proieminent si am inceput sa am si dureri dar nu mari la san.este posibil sa fie cancer?

    0
    0

  • alina pe 23 Nov 2008, 21:21
    nodul la san

    de ceva timp am descoperit un nodul la sanul stang in partea de jos, este mic, dar nu stiu de ce il am,poate fi cancer?

    0
    0

  • maria pe 7 Nov 2008, 20:10
    cancer la san

    in urma unui control am primit biletul de trimitere la oncologie pentru extirparea nodulului pe care-l am de mai multi ani . A inceput sa ma doara , si cu toate astea imi este foarte greu si frica sa fac pasul spre operatie. Ma mai poate ajuta cineva care a trecut prin asa ceva , cu un sfat, o incurajare in plus. Sunt confuza si nu cred ca mi se intampla tocmai mie , Va multumesc.

    0
    0

  • Horvat Enikő pe 20 Oct 2008, 14:00
    nod la san

    Buna,am 36 ani,in 1995 am nascut primul copil,l-am alaptat 1 an si 3 luni,pana-n anul 2000 am tot avut lapte,putin dar am avut,in 2000 am nascut o fetita,am alaptat-o 4 ani, tot mi-a ramas lapte si pe urma,acuma se pare ca este intarit in sanul stang,cateodata doare,se simte si nodul,alteori nu simt nodul si nici nu ma doare.Am fost la medicul de familie,m-a trimis la oncologie,acolo mi s-a dat o reteta,crema progesteron si Triovit,am luat dar nu s-a schimbat nimic,mi s-a spus ca nu e cancer,mamografie nu mi-au facut.Ce ar trebui sa fac?

    0
    0

  • monica pe 18 Oct 2008, 18:38
    nodulila san

    buna .am 17 ani si am un nodul la sanul stang cam de un an.initial a fost f mic...dar in timp a mai crescut f putin.am tot sperat k va disparea..dar nu a fost asa.mi e foarte teama sa consult un specialist.as putea avea cancer de la varsta asta?nu au fost cazuri in familie.am obs si o dif de marime intre sani.va rog daca ma puteti ajuta.multumesc

    0
    1

  • georgiana pe 15 Oct 2008, 22:46
    ciroza si cancer la san

    soacra mea are ciroza de ani de zile iar acum i sa depistat un cancel la san.Doctorii de la fundeni au ss ca nu au ce face si nici nu s-au mai intilnit cu asa o situatia si ia dat treament naturist! Este posibil macar sa stagneze?mentionez ca este in faza a 2 a!VA MULTUMESC

    0
    0

  • dana pe 30 Sep 2008, 17:36
    nodul la san

    Am 20 de ani si pana acum am avut de 2 ori nodul la sanul drept care era mobil si destul de dureros,dar am urmat tratamentul cu progestogel recomandat de medicul de familie si de fiecare data mi-a disparut, insa cate o data am o durerei la acel san care ma pun pe ganduri,chiar ar putea sa fie ceva?

    0
    0

  • iacob anca pe 29 Sep 2008, 16:33
    cancer la san

    am29 de ani acum vreo 4 ani mia aparut un nodul la san care nu ma deranjeaza sau sa ma doara de atunci am nascut o fetita cu toate ca am alaptato nu a disparut nu am fost deloc la medic credeti ca e necesar

    0
    0

  • mihaela pe 5 Sep 2008, 16:24
    despre cancer la san

    MAI MULTE INFORMATII despre cancerul la san (tratamente si clinici, doctori) gasiti pe site-ul www.stopcancerlasan.ro sau pe realitatea la rubrica emisiuni. succes!

    0
    0

  • anca pe 22 Aug 2008, 10:46
    cancerul la san

    vreau sa va povestesc situatia mea si daca puteti va rog din suflet sa imi dati un raspuns.multumesc anticipat.de un an de zile traiesc in Italia.acum vreo luna mam dus in concediu acasa.toata lumea stia numai eu nu stiam nimic.prima data am vazut parul care ma cam pus pe ganduri pentru ca nu era al ei,bineinteles.in fine am descoperit singura totul.operatia mi sa parut groaznica.e foarte mare.doamne a fost ingrozitor.nui vazusem de un an de zile si am avut parte de o asemenea surpriza.acum tine un tratament timp de 5 ani.ea zice ca e bine dar as vrea sa stiu mai multe.va roggggg :(((((((((

    0
    0

  • ana pe 15 Iul 2008, 13:40
    nodul la san

    am 16 ani..si de vreo 4 luni ma doare sanul stang.la inceput nu mi-am facut griji..am spus ca m-am lovit sau poate e din cauza mentruatie pt ca nu ma durea tot timpul.de atunci m-am palpat cam tot mereu si am simtit ca e un nod:-S e posibil sa fie cancer?? m-am documentat despre categoriile de varsta in care cancerul de san se manifesta cel mai des si eu nu ma incadrez deloc in el..e posibil sa fie cancer chiar daca am numai 16 ani??

    0
    0

  • mara pe 3 Iul 2008, 00:00
    cancer la san

    Acum cateva zile ,am auzit-o pe mama zicand mai in gluma ca are un nodul la sanul drept.Am vrut sa vad daca-l simt si eu,dar nu a vrut sa ma lase sa ma apropii.Ea este o fire fff puternica si nu vrea sa mearga la medic sa isi faca un control,sunt f speriata,va rog sa ma ajutati,care sunt primele simtome?cum se manifesta cancerul la san in faza de inceput?si poate fi vindecat?multumesc anticipat

    0
    0

  • anonima pe 16 Mai 2008, 20:02
    cancer la san

    am o diferenta destul d mare intre cei doi sani ...d obicei port perinite la cel mai mic ..este vreo posibilitate ca aceasta diferenta intre sani sa fie cancer ..???..noduli sau cva d genu nu am observat

    0
    0

  • THCproPlaca pe 11 Mai 2008, 21:39
    Etapele cancerului mamar

    ash vrea sa shtiu care sunt etapele dezvoltarii acestuia shi duarata fiecareia ...de la aparitzia nodulilor pana la faza maligna

    0
    0

  • ella pe 9 Mai 2008, 18:34
    noduli la sani

    Aproximativ acum o sapt. si ceva am descoperit ca am un nodul la sanul drept. Initial m-am speriat destul de tare, am fost la medicul de familie, dar datorita faptului ca eram la menstruatie mi-a zis recomandat sa revin dupa cateva zile. Ieri am fost iar la medic, nodulul exista, mi-a dat trimitere mai departe, un ginecolog m-a palpat si m-a trimis sa fac o ecografie mamara. Am 19 ani si sanii mei sunt destul de micutzi. Doctorul acesta mi-a spus ca in functie de ecografie se va hotari daca trebuie extirpat. Riscul de cancer la san este destul de mic, pt. ca am descoperit din timp... Totusi imi este frica de o astfel de interventie... Nu-mi imaginez de la ce a putut sa apara, nu am luat niciodata anticonceptionale si nici pastila de a doua zi... Cunoasteti vre`un remediu natural?

    0
    0

  • Dinca Andreea pe 8 Mai 2008, 19:19
    legat de cancerul la san

    Buna ziua,am si eu o intrebare care ma framanta de ceva vreme!De la un timp mi-au aparut in jurul mameloanelor niste firicele gen vase de sange care se extind pe san!ma dor atat sanii dar mai ales mamelonul.De la ce poate fi??Astept rasp,va multumesc.

    0
    0

  • andreea pe 29 Apr 2008, 13:24
    cancer la san

    de vreo cateva zile mama se tot vaita k simte o durere in partea sanului m-am cam speriat cand am auzit si i-am zis sa se duca sa isi faca un control dar nu ma asculta...mi-e teama! de aceea caut informatii despre cancerul la san...cum sa procedez?...

    0
    0

  • cristina pe 28 Apr 2008, 20:16
    cancer la san?

    ma cam infioara ce citesc pe aici dar asta este.si eu am un nodul la sanul stang de marimea unui bob de strugure dar nu ma doare.mentionez ca nu am nici ciclu regulat.pe la varsta de 17 ani am avut o scurgere dar la sanul drept.imi poate spune si mie cineva despre ce e vorba?multumesc

    0
    0

  • manuela pe 26 Apr 2008, 16:57
    cancer la san

    de 2 ani zile am un nodul,este ff mare j ma doare ff rau!am citit insa ca nodulul canceros nu este dureros!as vrea sa stiu ce poate fi acest nodul care ma doare ff tare!!va multumesc

    0
    0

  • Neli pe 5 Apr 2008, 20:15
    cancer de san

    deja vre-o jumate de an am observat pe sinul drept o deformatie, o inflatura moale nu este nici un nodul, iar nu demult sub inflatura a aparut o pata rosie, ce-i aceasta?

    0
    0

  • alin pe 3 Apr 2008, 19:29
    te iubesc alina

    TE IUBESC MULT ALINA,si nu stiu ce mas fi facut fara tn dak ai fi patit cv,probabil ca nu as mai fi fost acelasi,tu imi dai speranta sa traiesc....te iubesc si te voi iubi mereu kata vreme voi avea zile p acest pamant.........te iubesc mult puffy

    0
    0

  • alin pe 3 Apr 2008, 19:22
    sa va faceti bn

    tot ce vreau e ca aceasta boala cumplita sa fie tot mai rara si sa nu mai faca atata victime,da asta e viata,orikum nu doresc nimanui asta si sper ca tota lumea sa fie bn.........te iubesc mult alinutza mea mika

    0
    0

  • alin pe 3 Apr 2008, 19:14
    cancer la san

    offffffff,prietena maea a avut cancer la san.p care la mostenit de la mama sa,ea are 16 ani,da datorita chimio terapiei ji a operatiei aku e ft bn

    0
    0

  • Just Me pe 30 Mar 2008, 22:13
    cancer la san

    prietena mea are dureri de sani... cam de o saptamana nu are nici un nodul sau altceva sanii sunt la fel dar are dureri. poate fi vorba de cancer la sani? astept raspuns multumesc

    0
    0

  • hirtu gilda pe 27 Mar 2008, 20:06
    cancer la san

    ma scuzati am specificat mai in sus ca am nodul la san dar este in parte de jos a sanului poate fi cancer la san?mi sa facut acum cateva zile poate fi din cauza ca trebuie sa fiu la menstruatie?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod