Cafeaua - risc pentru sanatate?

Iti incepi saptamana si ziua cu o cana de cafea aburinda in mana... Iti da energie si putere pentru a face fata provocarilor care te asteapta. Peste cateva ore, iti mai umpli o ceasca. Dar cat de buna este cafeaua... zilnica pentru sanatatea ta? Vreme indelungata, specialistii au incercat sa descopere care este impactul pe care il are cafeaua asupra organismului uman, in conditiile in care cantitatea consumata nu este de neglijat. Iata cateva dintre miturile legate de consumul de cafea.

1. Cafeaua nefiltrata ridica probleme de sanatate

Potrivit rezultatelor a doua studii de specialitate, consumul de cafea nefiltrata este asociat cu un nivel crescut de LDL, respectiv colesterol nociv, precum si de homocisteina (aminoacid, care se regaseste zilnic in cantitati mici in organismul nostru. Insa un nivel ridicat al acestei substante chimice naturale duce la o crestere a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare.).

Primul studiu - la care au participat 64 de adulti cu o stare de sanatate excelenta - s-a desfasurat in Olanda. Participantii au fost impartiti in doua grupuri. Cei din primul grup au baut timp de doua saptamani 6 cani mari de cafea nefiltrata, iar cei din al doilea grup au consumat o alta bautura, fara continut de cofeina. Rezultatele au aratat o crestere cu 10% a nivelurilor de homocisteina din organismul persoanelor care au consumat cafea nefiltrata.
Specialistii au legat acest rezultat de o crestere cu 10% a riscului de aparitie a unor boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, un alt studiu recent indica faptul ca nivelurile de homocisteina din corp nu au scazut nici in urma consumului de cafea filtrata, fara a se putea localiza cauza exacta. Cu alte cuvinte, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a stabili cu exactitate care este contributia cofeinei in acest proces.

Intr-un alt studiu, o parte dintre participanti au baut cafea nefiltrata timp de doua saptamani, iar o alta parte au baut cafea filtrata. Rezultatele au fost apoi comparate - la persoanele care au baut cafea nefiltrata s-a constatat o crestere a colesterolului LDL din sange cu 2mg/dl. Dupa doua saptamani, respectivii participanti la studiu au inceput sa consume cafea filtrata, iar rezultatele au aratat ca nivelul colesterolului din sange a revenit la normal.

Aceste studii, desi interesante, nu spun nimic despre efectele pe care consumul de cafea le poate avea asupra organismului pe termen indelungat. Un studiu avand ca perioada de desfasurare doua saptamani nu poate oferi concluzii certe cu privire la consumul indelungat de cafea filtrata sau nefiltrata.

2. Consumul de cafea determina aparitia bolilor cardiovasculare

Cafeaua, ca stimulant, se crede ca determina aparitia unor variate forme de boli de inima.
Literatura de specialitate arata insa faptul ca acest lichid, consumat in cantitati moderate, nu are efecte negative asupra starii de sanatate. Studii tot mai ample si aprofundate indica faptul ca un consum moderat de cafea nu reprezinta un factor de risc major in cazul bolilor cardiovasculare.

Un alt studiu important a presupus colectarea si interpretarea datelor provenind de la peste 85.000 de femei, pe o perioada de 10 ani. Dupa ajustarea datelor pentru stabilirea factorilor de risc cunoscuti, cum ar fi fumatul, cercetatorii nu au descoperit un risc crescut pentru bolile cardiovasculare la femeile care au baut zilnic sase sau peste sase cani de cafea.

Un studiu din anul 1990 a presupus un total de 45.000 de barbati participanti. Nici acesta nu a descoperit vreo legatura intre cafea, cofeina si bolile cardiovasculare la barbatii care au consumat in fiecare zi patru sau peste patru cani de cafea.

3. Consumul de cafea predispune la ulcer

De cate ori nu ai auzit, atunci cand te delectai cu o cafea, avertismentul: "Nu ar trebui sa bei cafea, o sa faci ulcer!". Credinta generala, pana de curand, era ca excesul acizilor din stomac poate determina aparitia ulcerului si ca un consum exagerat de cafea contribuie la cresterea nivelului acestora.

Totusi studii recente arata ca majoritatea ulcerelor sunt determinate de prezenta unei bacterii, Helicobacter pylori.
Aceste ulcere pot fi vindecate cu succes cu ajutorul tratamentelor antibiotice. Este necesara sublinierea unui aspect - desi consumul de cafea si de alimente picante nu poate cauza aparitia ulcerului, totusi acesti factori pot agrava un ulcer existent.

4. Cafeaua nu este benefica sanatatii reproductive

Pierderile de sarcina, copii care au, la nastere, o greutate sub limita normala, infertilitatea. Toate acestea sunt asociate cu un consum ridicat de cafea. Totusi exista prea putine dovezi certe care sa arate ca un consum moderat de cafea in timpul sarcinii poate influenta negativ fatul sau mama.

Oamenii de stiinta au avut mari dificultati in a face legatura intre consumul de cafea si pierderile de sarcina. Exista foarte multe confuzii si pareri in acest domeniu. Spre exemplu, s-a descoperit faptul ca femeile care nu au greturi in timpul sarcinii sunt mai predispuse sa piarda sarcina sau sa sufere un avort spontan. Acest lucru este posibil sa se intample deoarece multe dintre femeile insarcinate nu reusesc sa "stea departe" de bauturile si alimentele care provoaca greata. Ca atare, cafeaua poate fi pusa la un loc cu celelalte produse care ar trebui evitate in cele 9 luni de sarcina.

Copiii care se nasc cu o greutate scazuta, sub limita normala, reprezinta un fenomen care nu a putut fi legat stiintific de consumul exagerat de cafea, in cazul femeilor.
Un studiu din anul 1993 arata ca femeile insarcinate care au consumat peste 800 mg de cafea zilnic nu au fost supuse unui risc mai mare de a naste un copil cu o greutate sub limita normala decat femeile care nu au baut cafea sau care nu au avut un consum de cafea atat de mare.

De asemenea, studiile arata ca femeile care beau zilnic peste trei cani de cafea nu sufera de infertilitate din aceasta cauza, iar conceptia nu este intarziata.

Cu siguranta, nu s-a spus tot ce se putea spune despre consumul de cafea. Sunt necesare mai multe studii pentru a se stabili date concludente. Inainte insa de a crede ca vei muri din cauza consumului de cafea, iti recomandam sa te informezi si, de ce nu, in cazul in care ai un consum exagerat (o cana de cafea pe zi este mai mult decat suficient), sa reduci cantitatea. Moderatia nu a stricat niciodata nimanui!

de Alina Bleaja

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare Sensiblu aflat in paginile Eva.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod