BPOC - o boala gresit diagnosticata si deseori subtratata

In prezent, bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este a patra cauza de mortalitate la nivel mondial si se preconizeaza ca in 2020 va ocupa locul trei, dupa boala coronariana ischemica si bolile cerebrovasculare.
BPOC reprezinta o problema majora de sanatate publica, atat prin costurile directe legate de afectarea calitatii vietii, cat si datorita exacerbarilor care implica spitalizari foarte costisitoare. In anul 2008 au fost inregistrate 2,75 milioane de decese cauzate de BPOC, reprezentand 5% din totalul deceselor la nivel global. Potrivit statisticilor OMS, aproximativ 10% din populatia de peste 40 ani este afectata de BPOC.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului aerian, fiind incomplet reversibila. Limitarea fluxului aerian este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns inflamator anormal al plamanilor la particule si gaze nocive. BPOC este caracterizata printr-o pierdere accelerata a functiei pulmonare, care restrange independenta pacientilor si ii impiedica sa duca o viata activa.

Pe masura ce BPOC progreseaza, simptomatologia se inrautateste, exacerbarile apar cu o frecventa mai mare, determinand accelerarea evolutiei si diminuarea calitatii vietii.


BPOC - o boala subconstientizata

"Pacientii sunt mult mai constienti de riscurile bolilor cardiovasculare decat de cele respiratorii, astfel bronhopneumopatia obstructiva cronica ramane o boala subconstientizata", este de parere prof.
dr. Miron Alexandru Bogdan, seful clinicii de Pneumoftiziologie din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta".

Potrivit specialistului, primele leziuni apar in jurul varstei de 25 de ani, iar boala in sine se instaleaza dupa 40 de ani. BPOC-ul este principala consecinta a tabagismului. "Un fumator din 7 va face BPOC in timpul vietii", avertizeaza prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic primar medicina interna si pneumologie. In lume exista peste un miliard de fumatori si peste 200 de milioane de bolnavi de BPOC. Dintre toate curbele bolilor care sunt principalele cauze ale mortalitatii la nivel mondial, cea a acestei boli este cea mai ascendenta. Astfel ca, daca acum se situeaza pe locul 4, in urmatorii 10 ani va ajunge a 3 cauza de mortalitate mondiala.

Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru atingerea obiectivului pe termen lung – prevenirea progresiei bolii. Diagnosticul pozitiv in BPOC se stabileste pe baza simptomatologiei si se valideaza prin spirometrie. Interventiile farmacologice pot contribui la reducerea impactului BPOC.

In Romania exista aproximativ 900.000 de cazuri de BPOC.
Totusi,  foarte multi pacienti primesc tratamente subeficiente intrucat boala este confundata cu alte afectiuni, ca de exemplu astmul.
Pentru a evita aceste erori, la nivel national, se realizeza o serie de simpozioane, prezentari si alte evenimente specifice pentru a veni in ajutorul medicilor de familie intrucat bolnavii ajung la inceput la ei, se incearca atragerea medicilor specialisti in medicina interna pentru diagnosticarea acestor persoane si, de asemenea, se incearca inzestrarea unor servicii medicale cu spirometre - aparate cu ajutorul carora se realizeaza un test simplu pentru punerea diagnosticului bolii.


Tratamentul pentru BPOC este costisitor si de lunga durata

Depistata precoce, BPOC este o afectiune care poate beneficia de un tratament mult mai eficient, comparativ cu stadiile avansate ale bolii. Tratamentul amelioreaza simptomele respiratorii si astfel pacientii isi pot desfasura activitatile cotidiene in conditii mult mai bune. Declinul functiei pulmonare se poate incetini prin reducerea expunerii la factorii de risc. De aceea, principala recomandare este sa se renunte la tutun.
"Functia respiratorie scade la batranete de 4-5 ori mai repede la fumatori fata de nefumatori, de aceea renuntarea la tigari este esentiala in jurul varstei de 40 de ani", avertizeaza prof. dr. Miron Alexandru Bogdan.

Tratamentul de face in functie de cele 4 grade de severitate. Astfel, pentru un pacient diagnosticat cu BPOC intr-un stadiul IV (foarte sever) costurile tratamentului depasesc 2.000 de euro intrucat terapia implica asistenta de urgenta, spitalizari repetate etc. In SUA, de exemplu,s-au cheltuit numai in 2003 aproximativ 18 miliarde de dolari pentru aceasta boala. Specialistii avertizeaza ca aceste costuri pot fi semnificativ micsorate daca boala se depisteaza in stadii incipiente si se urmeaza un tratament adecvat de la inceput.


Solutii si noutati in prevenirea si tratarea BPOC

Odata cu progresele medicinei, se dezvolta de asemenea si tratamentele pentruaceasta afectiune. Astfel, cel mai nou si mai amplu studiul in acest domeniu este UPLIFT (Understanding Potential Long-term Impacts on Function with Tiotropium). Potrivit acestuia, tratamentul cu tiotropium s-a dovedit benefic pe termen lung pentru paciantii cu BPOC.
Studiul a comparat administrarea de tiotropium o data pe zi, cu placebo, permitand tuturor pacientilor sa continue administrarea medicatiei respiratorii recomandate in mod uzual, cu exceptia anticolinergicelor inhalatorii.  Studiul a inrolat 5.993 pacienti cu BPOC din 37 tari, s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani si s-a incheiat la finalul anului trecut.

Tratamentul se poate administra in stadiile de inceput, dar este eficient si in stadiile severe si s-a dovedit benefic intrucat imbunatateste rata de supravietuire, functia pulmonara, rata exacerbarilor si calitatea vietii persoanelor cu BPOC.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei pe 12 Apr 2015, 13:59
    iulianaaa

    Iuliana, ce tratament exista?

    0
    0

  • kari pe 13 Iul 2014, 09:08
    tratamentul bpoc??

    Stii ceva despre acest tratament?? care este? as vrea sa stiu si eu

    2
    0

  • iuliaanna pe 3 Ian 2014, 17:19
    bpoc

    exista tratament pentru bpoc ,sunt bolnava eu si fratele meu

    5
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod