Bolile la care se expun însoțitorii de zbor

Însoțitorii de zbor sunt expuși unui număr de riscuri care cauzează cancer, dar puține studii au cuantificat cu adevărat aceste riscuri, iar cercetătorii sunt de părere că au de-a face cu un grup ocupațional prea puțin studiat.

De ce sunt însoțitorii de zbor supuși unor riscuri mai mari de cancer?


Studiul privind sănătatea însoțitorilor de zbor, Harvard Flight Attendant Health Study (FAHS), a început în 2007 și abordează unele dintre lacunele din înțelegerea riscurilor pentru sănătate în rândul însoțitorilor de zbor. În cel mai recent raport, cercetătorii au descoperit că însoțitorii de zbor sunt expuși unui risc mai mare de cancer, inclusiv cancer de sân și melanom, comparativ cu populația generală.

La studiu au participat 5.300 de însoțitori de zbor care au fost recrutați prin sondaje online și în aeroporturi. Însoțitorii de zbor au răspuns la întrebări cu privire la programele lor de zbor, precum și la vreun diagnostic de cancer.
Cercetătorii au comparat ulterior răspunsurile cu cele ale unui grup de oameni din afara acestui domeniu de lucru.
 

O rată mai mare a cancerelor de piele fără melanom 

 
A fost descoperită o prevalență mai mare a cancerelor de sân, uterin, gastrointestinal, tiroidian, cervical și melanom în rândul însoțitorilor de zbor, în comparație cu publicul larg. De asemenea, studiul a arătat pentru prima dată o rată mai mare a cancerelor de piele fără melanom, printre însoțitorii de zbor. Incidența cancerelor de sân, melanom și non-melanom a fost deosebit de frapantă. Însoțitorii de zbor au avut o prevalență cu 51% mai mare a cancerelor de sân, o prevalență dublă pentru melanom și de patru ori mai mare pentru non-melanom, comparativ cu persoanele care nu profesează în acest domeniu.

Însoțitorii de zbor sunt considerați un grup ocupațional foarte puțin studiat, așa că există multe lucruri despre ei pe care nu le cunoaștem.
Ceea ce știm cu siguranță sunt expunerile la care piloții și însoțitorii de zbor sunt supuși, principalul fiind nivelul ridicat de radiații cauzat de radiația cosmică de la altitudini mari. Această expunere nu este îngrijorătoare pentru persoanele care mai zboară din când în când, ci pentru persoanele ale căror locuri de muncă implică zburatul, acest risc putând avea un efect negativ asupra sănătății, după cum sugerează rezultatele studiului.

Nu a fost acordată o atenție deosebită riscurilor de cancer ale însoțitorilor de zbor. Cu toate acestea, studiul de față face lumină în această problemă. Factorii de risc referitori la cancer identificați în studiu includ expunerea la radiații ionizate, diferență de fus orar, pesticide și alte substanțe chimice la bord.
Rezultatele studiului vor fi folosite pentru a încuraja companiile aeriene, producătorii de aeronave și autoritățile de reglementare să prevină expunerile și să modifice condițiile de lucru pentru a reduce riscurile. În timp ce radiația cosmică provine din spațiu, ajunge și pe pământ și există un risc mai mare de expunere la altitudini mai mari. Radiațiile ionizante, cum ar fi cele regăsite în radiațiile cosmice, pot duce la apariția cancerului la oameni.

De asemenea, însoțitorii de zbor nu au un program de somn normal, deoarece schimbă frecvent fusul orar, nereușind astfel să mențină un ciclu circadian normal. Alte studii au asociat munca în ture și întreruperea ceasurilor circadiene cu un risc mai mare de cancer de sân și prostată, posibil din cauza capacității reduse a ADN-ului de a se repara și a modului în care ritmul circadian este corelat cu sistemul imunitar. 

Constatările sunt unele îngrijorătoare, având în vedere că însoțitorii de zbor sunt în multe privințe mai sănătoși decât publicul larg.
Aceștia fumează în proporție mai mică și nu sunt supraponderali în cele mai multe cazuri. În plus, au rate mai scăzute de boli de inimă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod