Boala fumatorilor (BPOC) face sute de mii de victime

In fiecare ora 20-30 de persoane mor din cauza BPOC-ului, iar anual numarul deceselor se ridica la 200.000 - 300.000 de oameni. La nivel global, se estimeaza ca aceasta boala va deveni, in 2020, a treia cauza a mortalitatii.
"Majoritatea celor care au bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) sunt fumatori. Aceia dintre ei care fumeaza de mai multa vreme cred ca tusea zilnica si sputa sunt efecte 'normale' ale obiceiului lor, insa nu le considera simptome de boala. Acestia ajung in spital cand este prea tarziu, iar tratamentele pentru bolnavii cronici, care includ mai multe spitalizari pe an, ajung la 1500 de euro/pacient anual", sustine prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele SRP (Societatea Romana de Pneumologie).

Primele leziuni apar in jurul varstei de 25 de ani, dar boala in sine se instaleaza dupa 40 de ani. BPOC-ul este principala consecinta a tabagismului. Un fumator din 7 va face BPOC in timpul vietii. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru atingerea obiectivului pe termen lung – prevenirea progresiei bolii. Diagnosticul pozitiv in BPOC se stabileste pe baza simptomatologiei si se valideaza prin spirometrie. Interventiile farmacologice pot contribui la reducerea impactului BPOC.


BPOC, o boala nevindecabila, dar tratabila

Depistata precoce, BPOC este o afectiune care poate beneficia de un tratament mult mai eficient, comparativ cu stadiile avansate ale bolii. Tratamentul amelioreaza simptomele respiratorii si astfel pacientii isi pot desfasura activitatile cotidiene in conditii mult mai bune. Declinul functiei pulmonare se poate incetini prin reducerea expunerii la factorii de risc. De aceea, principala recomandare este sa se renunte la tutun. "Doar jumatate din cei care fac exacerbari frecvente, dupa trei ani mai sunt in viata. De aceea, una dintre tintele tratamentului este reducerea exacerbarilor", afirma prof. dr. Stoicescu.

Tratamentul de face in functie de cele 4 grade de severitate. Astfel, pentru un pacient diagnosticat cu BPOC intr-un stadiul IV (foarte sever) costurile tratamentului depasesc 2.000 de euro intrucat terapia implica asistenta de urgenta, spitalizari repetate etc. In SUA, de exemplu,s-au cheltuit numai in 2003 aproximativ 18 miliarde de dolari pentru aceasta boala. Specialistii avertizeaza ca aceste costuri pot fi semnificativ micsorate daca boala se depisteaza in stadii incipiente si se urmeaza un tratament adecvat de la inceput.


BPOC, o boala scumpa si tratata necorespunzator

Romania se afla pe locul 3 in Europa ca rata a mortalitatii prin BPOC la barbati, dupa Ungaria si Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 de locuitori. Acesti bolnavi prezinta cel putin 2 exacerbari pe an. 83% din costurile datorate BPOC sunt reprezentate de costurile cu aceste episoade, costuri ce ar putea fi scazute cu un tratament cronic eficient in ambulator.

La noi in tara sunt aproximativ 900.000 de cazuri de BPOC. Totusi, foarte multi pacienti primesc tratamente subeficiente intrucat boala este confundata cu alte afectiuni, ca de exemplu astmul. De asemenea, mai mult de 60% din pacienti prezinta patologie cardiovasculara asociata. Aderenta bolnavilor la tratament este in jur de 30%, acest lucru insemnand o medie de 4 luni pe an in care pacientii urmeaza tratamentul cu un medicament, desi acesta trebuie administrat continuu.

Potrivit specialistilor, in Romania medicatia inhalatorie de fond nu reprezinta mai mult de 12-14% din totalul medicamentelor utilizatein bolile obstructive respiratorii.


Tratament gratuit in BPOC pentru pensionarii cu venituri mici

Categoria cel mai profund afectata de BPOC este cea a varstnicilor. Situatia financiara precara a majoritatii le limiteaza de obicei accesul la tratamente moderne.

"Tusea, expectoratia si dificultatea de a respira sunt de prea multe ori puse pe seama varstei inaintate, mai ales in cazul fumatorilor", spune prof. dr. Paul Stoicescu. "Din pacate, atunci cand calitatea vietii varstnicilor este mult diminuata si nu mai pot, de exemplu, sa urce nici macar 2-3 trepte fara sa aiba senzatia de sufocare, este deja prea tarziu pentru a putea minimiza efectele bolii, care este incurabila. Totusi, prin folosirea medicatiei de ultima generatie, calitatea vietii se poate imbunatati", adauga specialistul.

In Romania, 3.000.000 de pensionari traiesc cu pensii sub 700 de RON/luna. Dintre acestia, SRP estimeaza ca cel putin 500.000 sufera de astm si BPOC. In ajutorul lor vin acum atat Ministerul Sanatatii cat si patru companii producatoare ale celor mai moderne medicamente care trateaza astmul si bronsita cronica.

"Ministerul Sanatatii compenseaza cu 90% cele mai moderne tratamente pentru astm si BPOC. Patru dintre companiile producatoare ale acestor tratamente compenseaza si ele restul de 10%, astfel incat pensionarii cu venituri mici beneficiaza de ele gratuit", potrivit prof. dr. Paul Stoicescu. "Faptul ca tratamente moderne, de cea mai buna calitate, sunt acum disponibile gratuit pensionarilor al caror venit lunar nu le-ar permite in mod normal accesul la acestea, este o informatie care trebuie sa ajunga la toata lumea, in toata tara", continua prof. Stoicescu.

"Pentru a beneficia de gratuitatea acestor tratamente, pensionarii cu simptome de astm si BPOC trebuie in primul rand sa mearga la consultatie la medicul specialist care ii va trimite la medicul de familie. Acesta le va prescrie reteta cu care sa poata lua medicamentele gratuite de la farmacie", adauga prof. dr. Mihaltan.


Ar putea fi BPOC?

Raspunde sincer la intrebarile de mai jos:

  • Tusesti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile?
  • Elimini sputa din piept in cele mai multe zile?
  • Obosesti si ramai fara suflu inaintea altor persoane de aceeasi varsta?
  • Ai peste 40 de ani?
  • Fumezi sau ai fumat candva?

Daca ai raspuns cu "da" la cel putin 3 intrebari, este posibil sa ai BPOC. De aceea, consulta-ti doctorul si fa un test simplu de respiratie (spirometrie).
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rasnoveanu Gheorghe pe 18 Dec 2019, 15:34
    bpoc

    Si cum ne vine in ajutor ministerul sanatatii prin scoaterea din farmacii a singurului bronhodilator?Fiind nevoiti sa apelam in strainatate sa facem rost daca vrem sa mai putem sa ne miscam cat de cat la un pret si de 5-6 ori mai mare fata de cum se gasea la noi?

    0
    0

  • mmmz pe 9 Mai 2013, 16:47
    boala fumatorilor, profesionala

    Democratia e o afacere de milioane si nu conteaza sanatatea omului. de acord! E mai mult o chestiune de noroc nu de vointa. Sa-ti dai seama ca este o inventie a subconstientului si sa spui: Bravo mie sunt norocos ca nu fumez. Sa fii sigur....

    0
    0

  • Simona pe 6 Sep 2011, 13:17
    bpoc

    nu e o boala numai a fumatorilor ,am 40 de ani si m-am nascut la 7luni cu plamani insuficient de dezvoltati am stat la ecubator 2 lui dupa aceasta varsta am fost de mai multe ori bolnava (bronsite asmatice si apa la 2 ani la ambii plamanii si raceli ,as vrea sa stiu la ce stadiu al boli ma pot pensiona ?

    0
    1

  • catalin pe 13 Aug 2010, 15:28
    fumatul ucide

    am 24 ani si sunt fumator de 12 si nu sunt gras si nu sufar de nici o afectiune.Ma misc greoi si parca nu ma simt bn in pielea mea.D rept pt care am hotarat sa ma las de fumat si sa ma apuc de sport(miscare)pt k si sedentarismul asta nu e bun deloc

    2
    0

  • mia pe 12 Oct 2009, 11:25
    boala fumatorilor

    Nu am o parere ci o intrebare: "-De ce exista tigarile pe piata?" Sunt un produs toxic si mortal care nu are alt rol decat sa aduca moartea printre oameni. Raspunsul cred ca il stiti si anume ca cineva profita de pe urma comertului cu tutun. Sunt afaceri de ...milioane euro, profita si statul. Deci e o afacere de milioane si cum se intampla, cand cineva pierde altcineva castiga, ce conteaza ca mor oameni. Desi sunt fumatoare as propune sa fie scoase de pe piata. Are curaj cineva sa considere tutunul precum drogul si sa-l considere ilegal? Fumatul este un viciu care te costa sanatatea si dependenta iti aduce o gaura imensa in buget, asta cat mai esti in viata. V-ati facut un calcul sa vedeti cat va costa fumatul? Eu recunosc ca sunt fumatoare, am incercat din curozitate n-am reusit sa ma las definitiv dar le-am rarit si am ajuns la 2 tigari pe zi. Le spun fumatorilor sa se gandeasca ca sanatatea noastra este mai importanta decat averea altora si noi nu facem decat sa-i sponsorizam. Pe cine dam in judecata cand ne trezim imbolnaviti grav? Ce e mai grav este ca si tutunul nu mai e de calitate, este mult mai toxic datorita inlocuitorilor de ce? Pentru ca e o afacere de milioane si nu conteaza sanatatea omului. Asta e! Ganditi-va si voi. Cine are o solutie sa ma ajute sa ma las definitiv de fumat o astept cu nerabdare pe adresa de emai: miuta01@yahoo.com Sanatate!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod