Alergiile de primăvară. Cele mai frecvente simptome şi cum le tratezi

Statisticile arată că 20% din populație este afectată de rinită alergică, 6% are cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat

Alergia este răspunsul sistemului imunitar al organismului la substanțe inofensive în mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf. În timp ce la majoritatea oamenilor aceste substanțe (alergeni) nu prezintă nici o problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifică drept o "amenințare" și produce astfel un răspuns inadecvat.

Statisticile arată că aproximativ 20% din populație este afectată de rinită alergică, 6% are cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat.

La copiii mici prevalența este relativ scăzută, dar crește rapid, atingând un maxim la sfârșitul adolescenței și declinând constant odată cu avansarea în vârstă. Incidența dermatitei atopice până la 7 ani a crescut dramatic în ultimele decenii, 10 până la 20% dintre copiii cu aceasta boală dezvoltă astm.

“O mare varietate de alimente pot provoca reacții alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, pește și crustacee.” explică dr.
Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.

Alergenele sunt conținute și/ sau vehiculate de diverși factori din mediul extern: factori fizici (căldura sau frigul), chimici (substanțe chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.) și biologici (bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, păr și scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.)

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod