Ai picioarele umflate? 6 cauze

Picioarele şi gleznele umflate sunt simptome frecvente pentru mulţi dintre noi.
Această situaţie neplăcută este cauzată, de obicei, de mersul sau statul prea mult în picioare, de încălţămintea incomodă sau de sarcină. Dar, în unele cazuri, picioarele şi glezenele umflate indică probleme serioase de sănătate, care nu ar trebui ignorate.

Ce spun picioarele şi gleznele umflate despre sănătatea ta?


Venele tale ar putea fi blocate


Dacă sistemul tău venos funcţionează corect, supapele din vene fluidizează circulaţia sângelui. Pe măsură ce îmbătrânim, supapele tind să funcţioneze mai puţin eficient şi e posibil ca sângele să se blocheze în picioare. De asemenea, tromboza venoasă profundă este o altă problemă care poate provoca umflarea picioarelor. Cheagurile de sânge blochează revenirea sângelui de la picioare la inimă, blocându-l în picioare.
Fără tratament, această afecţiune poate deveni periculoasă, deoarece cheagurile de sânge pot circula în corp dacă se desprind. Aceste cheaguri de sânge ar putea ajunge la plămâni, provocând embolie pulmonară sau ar putea provoca chiar un accident ischemic dacă blochează o arteră care furnizează sânge creierului.

Inima ta ar putea funcţiona necorespunzător


Umflarea picioarelor sau edemele pot fi, de asemenea, cauzate de insuficienţa cardiacă. Când inima nu are suficientă putere de pompare, nu reuşeşte să împingă sângele din picioare în partea superioară a corpului. Valvele cardiace neetanşe pot fi unul dintre acele tipuri de insuficienţă cardiacă ce provoacă umflarea picioarelor şi a gleznelor.
Fii deosebit de atent dacă observi aşte simptome ale bolilor de inimă care ar putea include dureri în piept, oboseală şi respiraţie greoaie.

E posibil să ai boli renale


Una dintre principalele funcţii ale rinichilor noştri este să elimine fluidul suplimentar din organism. Când rinichii nu pot îndeplini această funcţie, fluidul în plus şi sodiul stagnează în corp şi provoacă umflarea. Această afecţiune poate fi cauzată de infecţii urinare care afectează sistemul de drenaj al rinichilor, cum ar fi pielonefrita. Edemul cauzat de insufiecienţa renală apare, de obicei, la nivelul picioarelor şi în jurul ochilor.

Poţi avea probleme cu ficatul


În afară de celelalte funcţii ale sale, ficatul produce o proteină numită albumină. Această proteină păstrează fluidele în fluxul sanguin şi nu le lasă să pătrundă în ţesuturi.
Unele boli de ficat pot scădea nivelul albuminei din sânge şi pot provoca trecerea fluidului în ţesuturi. În acest caz, umflarea poate apărea nu numai la nivelul picioarelor şi gleznelor, ci şi în alte părţi ale corpului.

Sistemul limfatic ar putea să nu dreneze eficient fluidul


Împreună cu vasele de sânge, vasele limfatice furnizează oxigen şi nutrienţi ţesuturilor şi organelor şi elimină toxinele din organism. Când vasele limfatice se blochează şi nu îşi îndeplinesc funcţia de drenare, acest lucru poate duce la o acumulare anormală de lichid numit limfedem. Limfedemul poate apărea din cauza infecţiilor, intervenţiilor chirurgicale, traumelor, radiaţiilor, tratamentului pentru cancer, precum şi a altor factori.


Medicamentele pe care le iei ar putea fi nepotrivite pentru tine


Destul de frecvent, umflarea picioarelor şi a gleznelor poate fi un efect secundar al medicamentelor administrate. Aceste medicamente includ antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), contraceptive orale, steroizi orali şi altele. Dacă picioarele tale sunt umflate, înceracă să îţi dai seama dacă poate avea legătură cu un anumit medicament pe care îl iei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod