Ai grija sa nu fii victima meningitei!

Numeroase afectiuni, precum bolile canceroase sau conectivele acestora, pot fi insotite de o reactie inflamatorie a meningelui. Cu toate acestea cele mai frecvente meningite sunt infectioase, clasificate in 2 grupe: una cand lichidul cefalorahidian este purulent, si cea de-a doua cand lichidul este limpede.
Meningitele purulente

Sunt cauzate de infectia cu o bacterie, meningococ, pneumococ sau Haemophilus influenzae. Aceasta se manifesta prin epidemii, mai ales in randul copiilor sau adultilor tineri. Meningita cu pneumococ apare de cele mai multe ori, ca urmare a unei infectii a cavitatilor interne, ale urechilor sau ale sinusurilor fetei, si mai rar din cauza unor infectii restiratorii.

Boala se declanseaza rapid se manifesta prin dureri de cap, febra, varsaturi, durere, mai ales ale coloanei vertebrale.
Daca nu este tratata la timp, infectia risca sa se intinda la creier si, astfel, sa provoace coma, tulburari de comportament, paralizii sau convulsii. Tratamentul consta in administrarea de antibioterapie pe cale intravenoasa, si dureaza cel putin 2 saptamani. De asemenea, se impune administrarea preventiva de antibiotice, celor care au fost in contact cu bolnavul, sau celor care se plang de tulburari rinofaringeene.


Meningitele cu lichid limpede


In mod aparte, acestea sunt cauzate de o ciuperca microscopica, insa, de cele mai multe ori cauza meningitelor cu lichid limpede sunt bacteriile sau virusii.
O meningita cu lichid cefalorahidian limpede se manifesta prin dureri de cap, varsaturi, durere, mai ales ca coloanei vertebrale.

 
Meningitele la copiii

Copiii mici cu meningita pot avea manifestari asemanatoare gripei, adica, tuse si tulburari de respiratie. Uneori debuteaza atipic si se manifest prin febra si diaree, voma, agitatie, refuzul mancarii, tremor al membrelor, constipatii si probleme respiratorii. Copiii cu varsta mai mica de 18 luni pot prezenta niste pete usor umflate la nivelul capului, plang atunci cand sunt luati in brate, sau au corpul foarte incordat.


Simptome

Cele mai frecvente simptome ale tuturor formelor de meningita:
  • febra; durere de cap, severa si persistenta;
  • gatul este intepenit si dureros, cel mai bine evidentiindu-se la incercarea de a atinge pieptul cu barbia;
  • varsaturi;
  • confuzie si un nivel scazut de luciditate;
  • convulsii.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cosmin pe 31 Aug 2015, 01:05
    Am Avut Meningită la vărsta de 5 ani

    Întro zi Călduroasă De Vara, Ma Jucasem Cu un Vecin Si Atunci dintr-o data lesinasem si dupa ceva timp ma trezisem in Ambulanta era pe Vremea aceea vara anului 1992. Tin Minte ca era o masina Dacia Break Ambulanta! Nu îmi puteam simți picioarele atunci era confuz în oras nu avea Practic, ce sa îmi facă așa că ma dus la bucuresti În Piața Sudului Spitalu Filaret Am stat acolo Circa 4 Luni la care 2 Din ele nu mă puteam misca din Pat era ceva atat de tris acolo sa vezi copii care Suferă eu totusi îmi aduc aminte multe fragmente din perioada aceea, întrun final ajunsesem acasa, mi se pare ceva ciudat prima data dupa 4 luni de absenta. si nu știu ce sa cred...pentru ca am trecut prin multe eu unu nu ma mai speri de injecti si la spital nu am mai fost decat cand m-am operat de hernie inginala si aia facuta dintro prostie a sportului praticat acasa adică îmi placea sa fug si sa sar cat de mult puteam,, la scoala nu am fost bun dar eram cuminte nu invatam deloc poate ca nu era destula motivare in mine sau nu mă concentram destul dar dupa clasa a 9 desi am facut scoala profesionala incepusem sa imi dau seamă ca pot sa scriu poezi ceea ce mi se parea amuzant,îmi eșia cuvintele din gura fara ca sa fac prea mare efort iar dupa ce am terminat scoala am mai incepusem sa ma documentez cu informati de toate felurile îmi place sa ma ducumentez si daca repet ceva de cateva ori al retin si nu al mai uit nici o data asta numai daca imi ese de folos apoi.. apoi am inceput sa ma ocup de calculatoare pc desktop sau laptopuri si nu exista pe nicaeri ca sa nu strici ca altfel nu vei, învata ... ceea ce am vrut eu sa spun aici este ca nu e neaparata nevoie sa ramai cu sechele daca ai ambitia de a face ceva si secretu este să incerci sa cunosti chesti noi si cititu te ajuta mult eu am avut meningita si vb engleza învătata de la tv ....nu prea sunt asa bun la scris dar am vb si cu americani si le-a placut aceentu meu asa ca nu mai vreau sa aud ca raman cu sechele .. si .... Eu am avut Meningita din cauza unei Asistente care a zis ca e o Simpla Raceala Si Acum Femeia aia este Doctor De Familie Atat am Avut De Spus bye

    0
    0

  • Mihaela pe 18 Iun 2014, 19:52
    dureri si febra

    Buna! de 4,5 zile am incontinuu dureri de cap, febra si frisoane si de asemene daca incerc sa imi ating cu barbia pieptul imi intepeneste gatul...in rest nu am alte simptome. Nu stiu ce sa mai fac,am luat o multime de pastile si nu trece :( Ce as putea avea?

    0
    0

  • dani pe 5 Sep 2013, 11:25
    meningita

    buna am avut meningita acum 4 luni cat timp nu ai voie sa beau cafea.ms

    0
    0

  • Dobrin Corina pe 2 Iul 2012, 19:26
    Meningita

    Baietelul meu s_a simtit rau,a inceput k durerile in gat apoi febra si febra si in final si diaree.A luat tratament si situatia sa restabilit dar dupa o saptamana a vomat iar si il durea burtik.Simtomele acestea poate sa zik k ar putea avea copilul meu meningita?

    5
    0

  • Irina pe 15 Dec 2011, 23:25
    Dureri de cap si ameteala.

    Ma doare de 10 luni capul;copilul meu are acum 5 luni si il alaptez.Va rog frumos sa imi spuneti ce sa fac.Sunt disperata.nu pot trai asa!

    0
    5

  • Flori pe 3 Feb 2011, 18:14
    meningita

    Buna ziua! Am si eu o intrebare..de vreo 4 zile ma tot doare capul la ceafa si cand incerc sa imi ating pieptul cu barbia imi simt gatul intepenit..ma doare..crede'ti ca ar putea fi meningita?Doar acestea sunt simptomele..nu am febra si nici nu vars.. ma cam sperie gandul..va rog mult de tot spuneti'mi parerea dumneavoastra.;

    0
    4

  • Onofrescu Codrin pe 29 Iun 2010, 04:40
    Cred ca am meningita !

    De 1 luna si jumatate am consultat un medic pentru ca aveam ceva umflat sub barbie si mi-a dat un antibiotic (nu mai retin cum se numea) .Infine , dupa 3-4 zile de utilizare a inceput sa treaca ,am continuat tratamentul aproximativ 2 saptamani si se vindeca pe zi ce trecea ! Dupa aproximativ o luna am constatat ca imi aparuse la fel ca inainte doar ca durerea era mai mare .Seara asta am vazut ca mi-a iesit si dupa ceafa in partea dreapta si stanga niste galme sub piele foarte dureroase la atingere si inca una in partea dreapta pe gat cam 5 cm sub cealalta care nu doare asa de tare .Am urmatoarele simtome : Ameteala , senzatie de somn mai tot timpul , mi se incetoseaza privirea . Ce mi-ati putea sugera ?Multumesc.

    16
    3

  • teodor sorin pe 8 Iun 2010, 05:38
    Dureri de cap

    Acum 6 luni mi-a murit un var de meningita la varsta de 20 de ani, am intrat in contact cu el si inainte de a se interna in spital si in spital, nu ma-m dus la control pe perioada aceasta si vad ca in ultimul timp, de vrio 2 saptamani am o durere incepatoare la cap si problema e ca nu trece cu nimic, dorm mai mereu si cand ies pe afara ma deranjeaza foarte tare la ochi lumina, tin sa mentionez ca am avut si o raceala puternica cu 3 sapt in urma ce nu am tratato,as dori un sfat de la dumneavostra

    6
    6

  • Andrei pe 6 Iun 2010, 15:32
    Meningita

    Pe mine ma doare capul rau,dar nu am alte simptome.. ma doare capul si ochii... poate asta sa fie meningita?

    9
    6

  • adrian pe 1 Oct 2008, 18:16
    simptome

    Am 44 ani si m-a luat o durere de cap poate de la vint.Imi curge nasul,ma doare tot capul,nu am febra,dar vars.Am luat niste tetraciclina,3 bucati insa tot vars si am dureri de cap si imi curge nasul.Ce poate sa fie?

    8
    2

  • elena hotarele pe 2 Sep 2008, 10:37
    Meningita

    Parerea mea este ca am fost la un dispensar comunal am primit o reteta fara sa ma vada niciun doctor si nu a dat niciun rezultat si acum mi-au dat bilet de trimetere la Spital sa n-am meningita. Ce sa fac?

    2
    5

  • gabriela pe 10 Sep 2007, 13:58
    Menungita

    Eu locuiesc in Danemarca.Cei mai buni doctor sunt in Romania.Primesc sfaturi numai de la voi cu mare pl

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod