Adevaruri si mituri despre lotiunile pentru plaja

Daca te pregatesti sa pleci in concediu la mare impreuna cu familia, este preferabil sa ai in vedere si sfaturile noastre legate de expunerea la soare. Acestea au rolul de a-ti proteja toti membrii familiei de efectele neplacute si nesanatoase ale radiatiilor solare. Din trusa de vacanta nu trebuie sa iti lipseasca lotiunile de protectie impotriva soarelui.

Confuzia legata de lotiunile cu factor de protectie (SPF) si expunerea la soare reuseste sa puna in pericol sanatatea multor copii, acestia aflandu-se la risc in cazul insolatiei sau al arsurilot solare. Fa-ti temele si trece in revista adevarurile si miturile legate de produsele de protectie impotriva soarelui, astfel incat copiii tai sa fie protejati, chiar si atunci cand se odihnesc la umbra sau cand soarele intra in nori.

Mit: Nu este obligatoriu sa folosesti lotiune cu factor de protectie daca esti deja bronzata sau daca ai tenul mai inchis la culoare.

Aceasta afirmatie nu este adevarata. Toata lumea trebuie sa foloseasca o lotiune de protectie cu spectru larg impotriva radiatiilor solare. Aceasta trebuie aplicata pe piele de fiecare data cand iesi din casa si pe toata durata de timp in care te vei afla in lumina directa a soarelui.

Chiar si persoanele care au pielea inchisa la culoare (pigment pronuntat) si care rareori sufera din cauza arsurilor solare trebuie sa aplice pe piele un strat de lotiune cu factor SPF. Conform specialistilor, toata lumea, indiferent de rasa sau etnie, este supusa potentialelor efecte adverse ale expunerii prelungite la soare.
Astfel incat, indiferent de rasa sau etnia din care faci parte, indiferent de tenul tau deja bronzat, foloseste creme si lotiuni pentru plaja - este un mit faptul ca persoanele cu pielea mai inchisa la culoare nu au nevoie de lotiuni de protectie impotriva razelor solare.

Bronzul artificial, obtinut la saloanele de infrumusetare, nu reprezinta nici el un substitut pentru cremele de protectie impotriva radiatiilor UVA/UVB.

Mit: Nu este necesar sa aplici creme cu SPF la intervale regulate de timp, daca pe eticheta produsului se precizeaza ca este "rezistent la apa".

Nu este adevarat - nici un astfel de produs nu este rezistent la apa suta la suta. Ca atare, lotiunea trebuie aplicata pe piele la fiecare cateva ore, potrivit instructiunilor producatorului.

In plus, nici o lotiune cu SPF nu ofera protectie pe toata durata zilei. Chiar daca are un SPF mai mare de 50, tot este recomandabil ca produsul sa fie aplicat la fiecare doua ore sau chiar mai devreme, in special daca ai inotat sau daca ai transpirat abundent.

Adevar: In mod natural, organismul produce vitamina D din colesterol, cu ajutorul razelor ultraviolete.

Vitamina D este responsabila pentru reglarea nivelurilor de calciu si fosfor din sange, ajutand la absorbtia acestora din alimente in intestine si apoi la reabsorbtia calciului in rinichi.

De asemenea, aceasta vitamina ajuta la formarea si mineralizarea oaselor, fiind esentiala in dezvoltarea unui schelet osos intact si puternic.
Printre rolurile pe care le joaca in buna functionare a organismului, vitamina D are o functie importanta in ceea ce priveste activitatea impotriva tumorilor si in fagocitoza (procesul de inglobare, absorbtie si digerare de catre fagocite a bacteriilor, resturilor celulare sau a corpurilor straine patrunse in organism).

Utilizarea unei creme de protectie impotriva radiatiilor solare blocheaza abilitatea organismului de a produce vitamina D prin expunerea la soare. Desi unii specialisti se folosesc de acest fapt pentru a promova expunerea la soare fara protectie, aceasta nu este de preferat. In cazul in care copilul tau urmeaza indicatiile de nutritie si consuma lapte in cantitatile recomandabile pentru varsta sa, atunci mai mult ca sigur ca organismul sau produce suficienta vitamina D.

Expertii considera ca, pentru copiii sau persoanele care au pielea deschisa la culoare, cateva minute pe zi de expunere la soare sunt de ajuns pentru producerea vitaminei D vitale pentru organism. Majoritatea copiilor se expune suficient de mult la soare in timpul activitatilor zilnice, pentru care nu se folosesc lotiuni cu SPF.

In cazul in care consideri ca micutul tau are nevoie de mai multa vitamina D, cere sfatul medicului pediatru. Factorii care ar trebui sa te decida in acest sens sunt: copilul nu consuma deloc sau bea foarte putin lapte, are pielea foarte inchisa la culoare (pigment puternic) si/sau sta foarte putin timp in lumina directa a soarelui.

Mit: O lotiune pentru plaja cu SPF 30 ofera de doua ori protectia pe care o promite o lotiune cu SPF 15.

Nu, o lotiune cu SPF 15 ofera protectie impotriva a 93% din razele UV, in timp ce un produs pentru plaja cu SPF 30 ofera protectie in proportie de 97%.
Tine cont de faptul ca o crema cu SPF 2 garanteaza o protectie de doar 50%, astfel incat este recomandabil sa folosesti o lotiune cu SPF de cel putin 15-30. Multi experti se indoiesc de faptul ca o crema cu SPF peste 30 ofera o protectie mai buna, de vreme ce deja blocheaza 97% din razele UVB.

Adevar: Este necesar sa aplici crema pentru plaja cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare.

De vreme ce este nevoie de timp pentru ca lotiunea sa fie bine absorbita de piele, este necesar ca aceasta sa fie aplicata inainte de expunerea propriu-zisa la soare. Daca astepti pana in momentul in care iesi din casa, te afli pe plaja, in lumina soarelui, sau pana in clipa in care pielea copilului da semne ca s-a inrosit, atunci perioada de timp in care tu sau cel mic nu veti fi protejati va fi si mai mare si riscati sa suferiti din cauza unei arsuri solare.

Mit / Adevar: Un produs combinat (lotiune pentru plaja cu factor de protectie solara si crema/spray anti-insecte) ofera o buna protectie atat impotriva radiatiilor solare, cat si impotriva intepaturilor neplacute ale insectelor.

Poti folosi un produs combinat, care sa iti protejeze copilul atat de soare, cat si de insecte, insa aceasta s-ar putea sa nu fie cea mai buna solutie. Lotiunea cu SPF trebuie aplicata din nou la cateva ore, in timp ce spray-ul/crema impotriva insectelor nu trebuie aplicata foarte des.

De asemenea, multi specialisti considera ca solutiile anti-insecte slabesc actiunea SPF-ului cremelor pentru plaja.
Ca atare, un produs combinat poate oferi protectie, insa nu neaparat una foarte buna. Acesta este recomandabil sa se foloseasca doar in situatia in care prichindelul tau sta afara doar cateva ore.

Mit: Arsurile solare nu se pot produce intr-o zi noroasa.

Nu este adevarat, deoarece norii nu blocheaza razele UV care provoaca arsurile solare. Astfel, chiar daca este o zi de vara cu soarele ascuns in nori, acest lucru nu iti fereste pielea de arsuri. Tocmai de aceea este preferabil sa aplici lotiunea pentru plaja chiar si intr-o zi mai "mohorata".

Razele UV pot fi reflectate de apa, nisip, zapada si chiar beton. Ca atare, tu si membrii familiei puteti suferi din cauza arsurilor chiar si atunci cand stati la umbra. Cu protectia adecvata insa, va puteti bucura in tihna de concediul la mare.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 22 Mai 2015, 18:55
    recomand lotiunea de protectie de la Aubrey Organics

    Foarte interesant articolul. Tot legat de protectia solara, eu va recomand sa folositi o lotiune naturala protectoare de plaja cu factor de protectie 30 sau 45 de la Aubrey Organics si o sticluta cu aloe vera pur compus din 98% ingrediente organice. Eu de cand am aflat de aceste produse au devenit preferatele mele si le recomand mereu.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod