Adevăr şi mit despre lapte

Există tot felul de păreri despre lapte; hai să trecem în continuare împreună prin principalele mituri despre lapte

Există tot felul de păreri despre lapte; hai să trecem în continuare împreună prin principalele mituri despre lapte

1. „Doar copiii trebuie să bea lapte”. Nimic mai fals.

Da, cantitatea de lapte recomandată copiilor este cel puţin dublă faţă de cea recomandată adulţilor de către specialişti, însă laptele rămâne principala sursă de calciu şi de proteine de calitate atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, cu precizarea că 100 de ml de lapte conţin 125 mg de calciu. Consumul optim de lapte pe zi: copii sub 10 ani – 2 căni, adolescenţi sub 18 ani – 3 căni, adulţi – 2 căni, seniori – 3 căni (sursa: „Sănătatea are gust”, dr. Mihaela Bilic). Organismul nostru are nevoie în permanenţă de calciu atât pentru sănătatea sistemului osos, cât şi muscular şi cardiovascular, iar calciul din lapte şi ou are cea mai mare biodisponibilitate (adică se absoarbe în proporţie de până la 40%, comparativ cu doar 5% din surse vegetale); în plus, proteinele de înaltă calitate din lapte ne ajută să fim sănătoşi, să ne întreţinem sistemul muscular şi imunitar.

De aceea, alimentaţia este principala sursă pentru aceşti nutrienţi extrem de valoroşi.



Sursa: Journal of the American College of Nutrition, Vol. 19, No. 6, 715-737 (2000): Nutrition in bone health revisited (Jamsinka Z Ilich, PhD, RD, and Jane E Kerstetter, PhD, RD, University of Conneticut, School of Allied Health, Storrs, Connecticut
2. „Laptele îngraşă sau nu trebuie băut dacă ţii cură de slăbire”. Nimic mai fals

Laptele în sine nu îngraşă. Trebuie să ai grijă doar în ce combinaţii îl consumi. Dacă îl bei foarte îndulcit, atunci vina o poartă sursa de glucide – zahăr, miere etc. În plus, dacă trebuie să ai grijă la grăsimi (lipide), alege laptele degresat sau semidegresat (medicul tău îţi spune ce este mai bine pentru tine) pentru că, laptele degresat sau semidegresat are acelaşi conţinut de calciu, proteine, fosfor, magneziu şi vitamine ca şi cel integral.
Singura diferenţă constă în procentajul de grăsimi.

3. „Laptele ambalat nu este lapte natural”. Nimic mai fals


Laptele ambalat este lapte natural, dar care a fost controlat sanitar-veterinar de mai multe ori începând cu colectarea, procesare până la punerea în vânzare pe raft. Există diferenţe doar legate de cantitatea de grăsimi conţinute (de aceea există mai multe opţiuni - degresat, semidegresat, integral) şi de faptul că prin procesare la temperatură înaltă sau ultraînaltăsunt distruşi microorganisme nocive pentru organismul uman, laptele ambalat pasteurizat şi UHT (ultrapasteurizat) devenind astfel mai sigure pentru consum decât laptele neprocesat, păstrându-şi toţi nutrienţii.

4. „Laptele UHT conţine conservanţi” .
Nimic mai fals


Laptele ultrapasteurizat poate fi păstrat mai mult timp la temperatură ambientală de până în 25 de grade fără refrigerare deoarece prin procesarea la temperatură ultraînaltă (UHT = Ultra High Temperature) sunt distruşi potenţialii germeni şi virusuri fără a afecta în niciun fel calitatea nutrienţilor (vitamine, minerale şi proteine) din lapte. De aceea se recomanda consumul de lapte UHT ambalat la cutie, deoarece este la fel de hrănitor precum laptele imediat după mulgere, însă este steril, igienic, cel mai sigur pentru consum. Deoarece riscul de complicaţii în cazul îmbolnăvirii cu potenţiali agenţi patogeni este foarte mare, copiilor, femeilor însărcinate, bătrânilor, bolnavilor cronici le este recomandat doar laptele UHT şi produsele din lapte pasteurizat pentru că sunt hrănitoare, sănătoase şi mai ales sigure dn punct de vedere sanitar-veterinar.

 

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • plopus pe 15 Iun 2013, 16:43
    o teorie idioata

    Un –renumit– savant avea intr-un borcan un purice. –Inteligentul nostru savant ii taie puricelui un picior si ii zice: -Sari,puricel! Sare puricele.Savantul il lasa pe purice,sarmanul, doar cu un piciorus si ii spune: -Sari mai purice! Puricele sare cum a putut.Savantul ii taie si ultimul picior si ii zice: -Sari! Dar puricele nu mai putea sa sara .Savantul isi ia o nota: DUPA CE I-SE TAIE TOATE PICIOARELE PURICELE NU MAI AUDE. savantii idioti cauta sa induca deruta in mintile altor idioti. daca este asa cum spun ei, comunitatile care cunsuma lapte si produse derivate din lapte in mod preponderent ar trebui sa fie pline de cancer. daca oamenii arface cancer de la lapte asta ar fi grozav. dar cancerul este o boala foarte complexa si cauzele care-l declanseaza sint variate. dar nu frecventa imbolnavirilor de cancer ar trebui sa ne alarmeze pentru ca aceasta boala cumplita poate vi vindecata si sint din ce in ce mai multe progrese in acest sens. prostia si imbecilitatea de care dau dovada acesti savanti cretini este alarmanta, pentru ca daca ar fi doar ei nu ar fi nimic, dar ei aduna dupa ei armate de creduli idioti, inculti si cu neuronii prajiti de tot felul de elucubratii. plopus moments ago Reply prostia este incurabila dragiimei. deci daca beti lapte si consumati produse derivate din lapte nu veti muri de cancer. prostia voastra va va impinge intr-o cgroapa pe care si un orb ar putea sa o ocoleasca. adevar va spun voua, prostia ucide si face ravagii mai mari decat laptele si canceru. toate maladiile nu fac atatea victime cate face prostia.

    0
    0

  • Evelina pe 15 Apr 2013, 16:21
    Laptele este foarte sanatos

    Bunica mea imi spunea ca laptele contine calciu si este foarte bun pentru sanatatea oaselor. Tot de la ea am invatat ca un pahar de lapte cald inainte de culcare te ajuta sa ai un somn linistit.

    1
    0

  • Maria pe 15 Apr 2013, 11:12
    super lapte

    Trebuie avuta mare grija ce lactate consumam…este vorba despre sanatatea noastra pana la urma. Spre exemplu, eu mananc numai lactate de la Muller, sunt fan. Cat despre scandalul cu aflatoxina ei nu avut nicio problema, nu au retras nici un produs de pe piata. In perioada respectiva, am tot cumparat iaurturi si specialitati cu lapte si ciocolata de la ei, pentru ca s-au gasit in mai toate magazinele.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod