A fost descoperită cauza sindromului ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este considerat cea mai frecventă cauză a infertilităţii. Cel mai recent studiu apărut în publicaţia Nature Medicine aduce o descoperire interesantă.
Până acum, specialiştii au crezut că boala are legătură doar cu ovarele, dar această nouă cercetare arată că afecţiunea începe din creier. Conform Newscientist.com, afecţiunea s-ar putea instala în creierul fetelor înainte ca acestea să se fi născut.

Cercetătorii au descoperit că sindromul poate fi declanşat înainte de naştere prin expunerea excesivă în uter la un hormon numit anti-Müllerian.

Cercetătorii au descoperit că femeile gravide cu sindromul ovarelor polichistie au niveluri de hormon anti-Müllerian (AMH) cu 30% mai mari decât în mod normal.
Deoarece se ştie că sindromul poate fi ereditar, cercetătorii s-au întrebat dacă acest dezechilibru hormonal din timpul sarcinii ar putea induce acelaşi dezechilibru şi la urmaşii de sex feminin.

Pentru a testa această idee, au injectat excesul de hormon anti-Müller în şoareci gestanţi. Pe măsură ce descendenţii de sex feminin au crescut, au prezentat multe dintre semnele distinctive ale sindromului ovarului polichistic, inclusiv pubertate întârziată, ovulaţie rară şi puţini descendenţi.

Astfel că, hormonul anti-Müllerian (AMH) produs în exces declanşează acest efect prin stimularea anumitor celulele cerebrale care cresc nivelul testosteronului.


Echipa a reuşit să inverseze acest efect la şoareci folosind cetrorelix, un medicament IVF utilizat pentru a controla hormonii femeilor. După tratamentul cu acest medicament, şoarecii nu au mai prezentat simptome de sindrom ovarian polichistic.

Cercetătorii urmează să facă un studiu clinic cu cetrorelix la femei cu această afecţiune. "Aceasta ar putea fi o strategie bună pentru a restabili ovulaţia şi în cele din urmă pentru a creşte rata sarcinii la aceste femei", spune coordonatorul studiului, Paolo Giacobini.

Sindromul ovarului polichistic afectează una din cinci femei din întreaga lume, dintre care trei sferturi încearcă să rămână însărcinate.
Afecţiunea este caracterizată prin niveluri ridicate de testosteron, chisturi ovariene, cicluri menstruale neregulate şi probleme cu reglarea nivelului de zahăr, dar cauzele au fost mult timp un mister. "Este de departe cea mai frecventă afecţiune hormonală care afectează femeile de vârstă reproductivă, dar nu a primit prea multă atenţie", spune Robert Norman, de la Universitatea din Adelaide, Australia.

Denumirea sindromului vine de la prezența la nivelul ovarului a multiplelor chisturi cu dimensiuni cuprinse între 2-9 milimetri.

Există posibilitatea prezenței SOPC la femeile care prezintă mai puțin de 8 menstruații într-un an, creștere în greutate sau obezitate, acnee, fir de păr gros, negru și crescut în zone caracteristice bărbaților și dificultăți în a obține o sarcină.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod