8 reguli pentru a-ţi proteja picioarele de oboseala cronică

Dormitul cu picioarele uşor ridicate faţă de restul corpului este una dintre cele mai eficiente şi la îndemână soluţii. Descoperă şi alte sfaturi esenţiale!
Senzaţia de picioare grele şi umflate este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane, în special femeile. Este o cauză a insuficienţei venoase cronice, o afecțiune din ce în ce mai frecventă.

Insuficiența venoasă cronică are simptome variate, de la cele mai simple, cum sunt senzațiile de picioare dureroase, grele, umflate sau „neliniștite”, până la complicații ce pot afecta serios calitatea vieții persoanelor afectate, precum varicele, tromboflebita superficială sau profundă.  

Factorii de risc pentru boala venoasă cronică sunt: statul prelungit în picioare (ortostatismul), schimbările climatice (căldura, presiunea atmosferică, frigul), sedentarismul, imobilizarea prelungită, sarcina și perioada post-partum, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, fumatul și nu în ultimul rând moștenirea genetică (50-80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).

Ca să previi accentuarea simptomelor, medicii recomandă câteva soluţii eficiente pe care te poţi baza la nevoie:


1. Atenţie la încălţăminte!


Optează pentru încălțăminte confortabilă și cu toc mijlociu (4-5 cm). De asemenea, este de preferat să eviți îmbrăcămintea călduroasă și strâmtă.


2. Gimnastica medicală este importantă


Efectuează gimnastică medicală dimineața și seara, mergi pe jos, cel puțin 2-3 kilometri pe zi, după aplicarea contenției elastice la nivelul gambelor. De asemenea, este recomandat să practici periodic sporturi precum înotul şi ciclismul.


3. Picioarele mai ridicate în timpul somnului


Dormi cu gambele ridicate la 5-15 centimetri față de restul corpului (clinostatism), deoarece favorizează circulația de întoarcere venoasă. Medicii spun că aceasta este cea mai ușoară, dar cea mai eficientă terapie, cu toate că de multe ori este neglijată sau subestimată.


4. Ciorapi sau faşă elastică


Alături de poziția clinostatică, medicii recomandă tratamentul local compresiv, cu contenție elastică, realizat prin purtarea de ciorapi sau feșe elastice, care previn staza venoasă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod