Probleme de respiratie

7 semne că organismul tău are nevoie de mai mult acid folic

Conform specialiştilor, doza zilnică recomandată de acid folic este de 400 micrograme la adulţi.
Această substanţă, numită şi folat sau vitamina B9, este esenţială pentru sănătate, deoarece ajută organismul să producă şi să repare ADN-ul şi să producă celulele roşii din sânge. În cazul în care organismului îi lipseşte acidul folic, pot apărea anumite simptome şi chiar se poate dezvolta anemia, o problemă de sănătate apărută din cauza faptului că organele interne nu pot obţine suficient oxigen pentru a funcţiona corect.

Iată o listă cu cele mai frecvente semne care arată că organismul are nevoie de mai mult acid folic:

Probleme de natură cognitivă


Acidul folic este extrem de important pentru sistemul nervos central. Dacă organismul nu are această vitamină, pot apărea probleme precum depresia, probleme de concentrare, uitarea şi iritabilitatea.
Dacă nu este tratat corespunzător, un aport insuficient de folat poate, de asemenea, creşte riscul apariţiei unor afecţiuni grave, cum ar fi demenţa sau boala Alzheimer.

Dureri ale corpului


În cazurile severe de anemie cauzată de deficienţa de acid folic, creierul primeşte mai puţin oxigen decât ar trebui în mod normal. Ca răspuns, arterele creierului încep să se umfle şi să apară durerile de cap. Cu toate acestea, creierul nu este singurul care nu are oxigen, astfel încât se pot resimţi dureri şi în alte părţi ale corpului, cum ar fi piept şi picioare.

Piele palidă


Hemoglobina, o proteină din celulele roşii din sânge, este responsabilă pentru transportul oxigenului din plămâni în toate ţesuturile corpului. Când organismul are lipsă de folat, nu sunt suficiente globule roşii şi hemoglobină pentru a oferi organelor interne cantitatea necesară de oxigen.
Acest lucru poate duce la slăbiciune musculară, oboseală, amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor şi piele palidă.

Dificultăţi de respiraţie


Dacă observi că întâmpini dificultăţi de respiraţie când faci lucruri pe care le făceai în mod normal fără probleme, înseamnă că nivelul oxigenului este scăzut deoarece organismul nu are celule roşii în sânge. Odată cu acest simptom, s-ar putea să simţi, de asemenea, o creştere a frecvenţei cardiace, senzaţie de ameţeală sau chiar leşin.

Probleme digestive


Unele simptome gastrointestinale cum ar fi graţa, durerile de stomac şi diaree după mese pot fi primele semne că organismul duce lipsă de acid folic. În plus, în cazurile severe, poţi suferi de anorexie, care de obicei duce la o pierdere semnificativă în greutate.

Inflamaţia gurii şi umflarea limbii


Aceste simptome apar, de obicei, atunci când deficitul de acid folic este destul de sever, deci nu trebuie neglijate. Limba se poate umfla şi înroşi, de regulă, în jurul vârfului şi a marginilor la început.
Din cauza scăderii globulelor roşii din sânge, poţi simţi durere la deglutiţie, dureri la nivelul limbii şi stomatită.

Pierderea simţului gustativ

 
Pe lângă leziunile bucale, deficienţa acidului folic poate duce la scăderea simţului gustativ. Acest lucru se întâmplă deoarece papilele gustative nu pot trimite mesaje către creier prin intermediul sistemului nervos din cauza problemelor existente la nivelul limbii.

Dacă ai una sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus, e necesar să le acorzi atenţie şi să consulţi medicul. Tratarea încă de la primele semne ale organismului cu privire la deficitul de acid folic poate împiedica agravarea problemelor şi, implicit, afecţiunile mai grave. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod