6 reguli care te ajută să ai mai multă energie şi să alungi oboseala

Ai o viaţă agitată şi ţi se pare că nu mai ai energia necesară pentru toate activităţile. Mai mult, nici nu mai reuşeşti să te odihneşti bine pentru a-ţi recăpăta forţele din nou. Află de la Dr. Oz cum să te revigorezi!

Ai o viaţă agitată şi ţi se pare că nu mai ai energia necesară pentru toate activităţile. Mai mult, nici nu mai reuşeşti să te odihneşti bine pentru a-ţi recăpăta forţele din nou. Află de la Dr. Oz cum să te revigorezi!

 

Multiplele activităţi zilnice, căldura insuportabilă, alimentaţia dezechilibrată şi lipsa unui program corect de somn sunt câteva dintre motivele pentru care te simţi complet lipsită de energie la finalul zilei. De asemenea, oboseala se acumulează în fiecare zi şi nu mai reuşeşti să te simţi odihnită dimineaţa la prima oră. Ca să scapi de aceste stări de sfârşeală şi să te energizezi este bine să urmezi câteva reguli esenţiale recomandate de celebrul Dr.

Oz.

 


Cele şase reguli ca să fii energică şi să alungi oboseala

1. Mănâncă la cel puţin o oră după ce te-ai trezit
Nu amâna micul dejun până ajungi la birou, ci organizează-te în aşa fel încât să mănânci înainte de a pleca de acasă. Dr. Oz susţine că este esenţial să mănânci dimineaţa, deoarece în caz contrar te vei confrunta cu o senzaţie intensă de foame pe tot parcursul zilei şi vei fi tentată să consumi cantităţi mai mari de alimente.


2. Recunoaşte că stresul te face să alegi alimente hipercalorice
Rutina în alergătură de dimineaţă când te trezeşti prea târziu, sari peste micul dejun şi înfrunţi traficul din oraş determină creşterea nivelului de stres.

Odată cu acest lucru va creşte şi nivelul cortizolului (hormonul stresului) care poate să favorizeze consumul exagerat de alimente.


3. Pune pe farfurie carbohidraţi, proteine şi grăsimi
Dr. Oz reomandă să alegi carbohidraţii bogaţi în fibre şi apă (de exemplu un terci de ovăz), deoarece vor asigura o senzaţie intensă de saţietate. De asemenea, proteinele îţi ţin de foame o perioadă mai lungă de timp şi te împiedică să alegi alimente nesănătoase. Grăsimile bune, cum ar fi nucile, avocado, somonul, tonul, uleiul de măsline hrănesc creierul şi ajută la o mai bună concentrare.

Un exemplu de mic dejun echilibrat este un bol mic cu terci de ovăz cu o jumătate de banană, câteva merişoare uscate şi câteva nuci crude.
Toate acestea trebuie urmate de un ou fiert tare. La două ore după ce ai luat micul dejun poţi să mănânci un măr şi o felie de brânză, ca gustare. La masa de prânz trebuie să alegi o salată de crudităţi pe care să o combini cu mâncăruri gătite cât mai simplu.


4. Mănâncă porţii mici, dar dese
Modul în care distribui caloriile pe parcursul unei zilei afectează colesterolul, glicemia, cortizolul, starea de spirit, energia şi silueta. Un consum exagerat de alimente la o singură masă poate să inducă o senzaţie accentuată de somnolenţă şi oboseală. Dr. Oz recomandă să consumi porţii mici de mâncare şi să măreşti frecvenţa meselor, în defavoarea meselor copioase.
 

5.
Stabileşte un program corect de somn

Un somn odihnitor pe parcursul nopţii te ajută să rezişti mai uşor diverselor tentaţii culinare. Dacă nu te odihneşti noaptea, organismul este predispus unui consum exagerat de alimente, deoarece vei simţi mai intens senzaţia de foame.


6. Fă mişcare!
Activitatea fizică stimulează capacitatea de concentrare şi înlătură senzaţia de oboseală. Mai mult, cercetările arată că persoanele care fac mişcare măcar 30 de minute pe zi au un somn mai odihnitor în comparaţie cu cele sedentare.  (foto: iStockphoto)

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • delia pe 21 Feb 2014, 12:42
    raspuns

    daca n-ar fi atata stres si atat de mult de munk dar cand mai lucri si de noapte e extrem de greu

    0
    0

  • evamonica pe 4 Aug 2012, 18:25
    ...

    Ce bine ar fi daca am respecta aceste reguli. Totul porneste de la somn.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod