6 reguli ca să nu faci insolaţie. Cum să eviţi riscul de îmbolnăvire!

Insolaţia este un pericol constant vara, în perioadele caniculare, şi îi poate afecta pe cei care nu își iau măsurile de protecție necesare împotriva căldurii şi soarelui. Ţine cont de cele 6 reguli ca să nu faci insolaţie şi nu vei risca să te îmbolnăveşti subit.
Insolaţia este un pericol constant vara, în perioadele caniculare, şi îi poate afecta pe cei care nu îşi iau măsurile de protecţie necesare împotriva căldurii şi soarelui. Ţine cont de cele 6 reguli ca să nu faci insolaţie şi nu vei risca să te îmbolnăveşti subit.

Când nu este tratată corespunzător, insolația poate duce la creșterea temperaturii corpului până la 40 C, valoare la care încep să fie afectate organele vitale, alături de creier.

Evită efortul fizic în căldură

Cea mai sigură cale de a face insolație este să-ți soliciți corpul prea mult într-un mediu cu o temperatură ridicată. Extenuarea poate favoriza apariția insolației, atunci când corpul nu mai primește suficiente lichide pentru a compensa pierderile suferite prin transpirație.

Chiar și alergatul către un loc umbros poate fi dăunator pe caniculă, deci este mai înțelept să-ți conservi energia când temperaturile sunt foarte ridicate.

Poartă hainele potrivite

Pielea se încălzește mai rapid când razele soarelui o ating fără niciun obstacol.
Pentru a evita să faci insolație, este recomandat să porți haine din materiale subțiri, care lasă pielea să respire, dar o și protejează de radiațiile solare.

Evită culorile închise și materialele care te încălzesc excesiv și ține cont de faptul că hainele care te protejează cel mai bine de insolație acoperă o parte cât mai mare din piele.

Hidratează-te corect

Când vremea se încălzește foarte mult, hidratarea nu mai depinde doar de cantitatea de apă băută zilnic. Este important să introduci în alimentație ta o cantitate mai mare de legume și fructe, care au un conținut de apă mai ridicat.

Dacă faci mișcare sau efort în căldură, cantitatea recomandată de apă necesară la fiecare oră este de 50 ml.
Dacă transpiri abundent timp îndelungat, necesarul de apă crește. Apa rece s-a dovedit mai eficace decât cea la temperatura camerei pe timpul verii, dar nu exagera dacă nu vrei să răcești.

Cauta o zonă răcoroasă

Atunci când simți că nu mai faci față căldurii este important să te refugiezi, chiar și pentru câteva minute, într-o zonă mai răcoroasă. Umbra nu este de obicei de ajuns în momentele de caniculă ale verii, ai nevoie de puterea aerului condiționat.

Intră pentru câteva minute într-un magazin cu aer condiționat, într-o clădire sau în mașina cu aerul condiționat pornit, pentru a-ți ajuta corpul să facă față temperaturilor ridicate.

Acoperă-ți capul

Când stai cu capul descoperit în soarele puternic al verii, inviți practic consecințele neplăcute.
Acoperă-ți capul de fiecare dată când ieși din casă în soare, cu o pălărie cât mai răcoroasă.

Evită șepcile strâmte sau alte accesorii ce pot crește temperatura capului, deoarece nu lasă pielea să respire, mai ales sub razele puternice ale soarelui.

Evită momentele de caniculă

Poate cel mai simplu mod de a preveni insolația este să eviți să petreci prea mult timp în aer liber între orele 11:00 și 15:00, când se ating de obicei temperaturile maxime ale zilei.

Programează-ți ieșirile fie pentru dimineață, fie pentru seară, iar dacă totuși ești nevoită să-ți petreci mai mult timp în temperaturi ridicate sub bătaia soarelui, ia cu tine apă suficientă, o pălărie și hainele potrivite, ca să nu faci insolație.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Terapii-naturiste.com pe 16 Iul 2012, 10:39
    CE FACEM IN CAZ DE INSOLATIE?

    Insolatia se manifesta prin dureri de cap, ameteli, ochi impaienjeniti, congestia fetei, iar in cazurile grave cu arsuri ale pielii, respiratie zgomotoasa si chiar pierderea cunostintei. Primul ajutor: - bolnavul va fi asezat intr-un loc umbros si cat mai racoros; - aplicare de comprese reci pe cap, abdomen si torace anterior; - aplicare de comprese reci cu apa si putin otet pe ceafa; - stropirea capului si a fetei cu apa rece, apoi ventilatie cu un prosop, cateva minute; - consum de bauturi reci, cu putina sare, de cafea concentrata sau de ceai; bauturile alcoolice sunt interzise; - cazurile grave vor fi transportate la cea mai apropiata unitate sanitara - pe drum va inspira otet pus pe o batista sau amoniac dintr-o sticluta. Solutia naturala propusa de CaliVita International pentru ameliorarea efectelor insolatiei..., http://www.terapii-naturiste.com/calivita/afectiuni-tratamente/insolatie.htm

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod