5 motive pentru care îți este foarte sete

Temperaturile ridicate provoacă deshidratare, iar alimentele sărate ne fac să bem mai multă apă ca de obicei. Dar în afară de aceste cauze comune, pe care le știm cu toții, există și alte motive pentru care îți este exagerat de sete.
De cele mai multe ori, setea persistentă este un simptom îngrijorător, care indică prezența unor probleme de sănătate. Iată câteva motive pentru care resimți des o sete puternică, potrivit specialiștilor citați de womenshealthmag.com:

Diabet zaharat

Diabetul este principală problemă medicală asociată cu setea excesivă. Cunoscut și sub denumirea de diabet mellitus, diabetul de tip 1 și 2 reprezintă dificultatea organismului de a controla nivelul zahărului din sânge. Acest fenomen declanșează o reacție a rinichilor de a produce mai multă urină pentru a elimina excesul de zahăr, ceea ce provoacă apoi deshidratare și declanșează senzația de sete.

Diabet insipid

Deși nu are nicio legătură cu diabetul zaharăt, această afecțiune are simptome asemănătoare cu acesta, inclusiv setea excesivă și vizitele dese la toaletă. În cazul acestui tip de diabet, rinichii produc în mod constant urină, chiar și atunci când corpul pierde lichide prin transpirație, de exemplu.
Iar excesul de urină determină o deshidratare puternică, care la rândul său provoacă o sete excesivă. Această afecțiune poate fi moștenită genetic, dar ar putea să apară în cazul unor alte afecțiuni cronice ale rinichilor.

Tensiune arterială scăzută

Specialiștii susțin că stresul cronic poate afecta buna funcționare a glandelor adrenale, ceea ce are ca efect scăderea tensiunii arteriale și apariția senzației de sete. Când tensiunea arterială scadă, creierul transmite un mesaj către organism că este nevoie de mai multe fluide, iar senzația de sete este manifestarea acestui semnal.
Atunci când în sistemul sanguin ajunge mai multă apă, tensiunea arterială crește.

Anemie feriprivă

Sângerarea, așa cum se întâmplă în timpul menstruației abundente, este o cauză des întâlnită care favorizează apariția anemiei. Pierderea unei cantități mari de sânge cauzează eliminarea unui număr suficient de celule roșii încât se poate instala anemia. De asemenea, lichidul pierdut provoacă deshidratare și senzația de sete excesivă.

Gura uscată

Unele persoane pot avea senzația de gură uscată, numită xerostomie, care se manifestă și printr-o sete excesivă. Apare adesea odată cu înaintarea în vârstă și modificarea echilibrului hormonal, dar poate fi evitată prin hidratarea corespunzătoare și evitarea băuturilor care accentuează senzația de gură uscată, așa cum sunt cafeaua sau alcoolul.
De asemenea, unele medicamnete, așa cum sunt antidepresivele, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale și antihistaminele pot avea ca efect secundar senzația de gură uscată.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod