3 schimbări esențiale pentru a te adapta unui diagnostic de scleroză multiplă

Nu este ușor să te adaptezi după ce afli că ai scleroză multiplă, dar câteva modificări ale meniului și stilului de viață te vor face să te simți mai bine, în special în stadiul incipient al bolii.
Este foarte dificil să ți se spună că ai scleroză multiplă, de multe ori pacienții fiind copleșiți de această veste, mai ales dacă se gândesc că nu vor putea să-și desfășoare activitățile cotidiene în același ritm. De multe ori se întreabă dacă vor fi nevoiți să renunțe la toate lucrurile care le plac pentru a încetini evoluția bolii, iar alte persoane se gândesc cum să ajute un membru al familiei care suferă de această afecțiune. 
Cel mai bine este să se înceapă cu mici schimbări, în loc să se elimine complet anumite activități. În acest mod vor fi reduse stresul și anxietatea care pot apărea în timpul procesului de adaptare. 

 
Iată ce poți face pentru un plus de confort în cazul unui diagnostic de scleroză multiplă:

 
1. Urmează o dietă sănătoasă și evită anumite alimente

Meniul zilnic este una dintre principalele metode prin care poți avea grijă de tine. Multe persoane care suferă de scleroză multiplă decid să evite glutenul și produsele lactate, concentrându-se pe consumul de fructe și legume.
O proporție ridicată a pacienților afirmă că lactatele și cerealele cu gluten înrăutățesc simptomele problematice și accentuează starea de oboseală. 
 
Deși există multe variante de diete pentru scleroza mutiplă este mai simplu să eviți următoarele alimente:
 
- grăsimile saturate (carnea roșie, laptele, untul, brânza, smântâna);
- grăsimile trans (prăjelile, prăjiturile, produsele de patiserie);
- alimentele cu un conținut ridicat de zahăr (bomboanele, sucul de fructe);
- alimentele cu un exces de sodiu (pizza, supa la plic sau la conservă);
- cerealele rafinate
- alimentele care conțin gluten (tăiețeii, pâinea);
- alimentele procesate (fast food).
 
Nu este nevoie să elimini toate aceste alimente chiar de la început, dar poți începe să reduci treptat cantitatea consumată de gluten și lactate, în timp ce observi evoluția simptomelor. De exemplu, te simți obosit sau mult mai odihnit când nu consumi gluten? Tu îți cunoști cel mai bine propriul organism.
Contează și nivelul de hidratare, așa că asigură-te că bei cel puțin 2l de apă în fiecare zi. La început ți se poate părea foarte mult, dar dacă vei avea mereu o sticlă de apă cu tine te vei obișnui să bei mai des.

 
2. Include mișcarea în programul tău

În funcție de personalitatea ta, poți fi încântat sau ți se va părea greu să faci mai multă mișcare. Nu înseamă că trebuie să începi să alergi 5km în fiecare zi sau să devii un expert în gimnastică, ci este suficient să faci lucruri simple. În zilele în care simți că ai suficientă energie fă o plimbare în aer liber, ocupă-te de grădină sau practică yoga. Dacă nu vrei să fii singur cât timp faci aceste exerciții, poți invita prietenii sau membrii familiei să ți se alăture. Contează foarte mult să faci mișcare cel puțin 15 minute de fiecare dată când ai ocazia.
În zilele în care simptomele problematice nu îți permit să realizezi activități fizice este suficient să faci exerciții de stretching chiar în pat sau poți încerca exerciții pentru tonifierea părții superioare a corpului, în timp ce stai așezat.
Ia-ți intervale de pauză și nu te forța pentru că starea ta s-ar putea agrava. Dacă nu te simți prea bine fă exerciții numai 5-10 minute.

 
3. Planifică-ți zilele din timp

Când ai scleroză multiplă anumite zile pot fi imprevizibile. Uneori te vei simți foarte bine, alteori nici nu vei vrea să te dai jos din pat. Din acest motiv specialiștii îți recomandă să-ți faci un program săptămânal și lunar.
Astfel, este indicat să procedezi strategic:
- Programează consulturile în același interval al lunii
Dacă ai această opțiune este bine să fixezi consulturile sau controalele chiar în aceeași zi a săptămânii, astfel încât să te obișnuiești cu ritmul în care trebuie să mergi la medic, fără să te simți epuizat sau să nu știi sigur unde sau la ce oră trebuie să ajungi. Îți poți pregăti și o listă de întrebări legate de tratamentul urmat sau de simptomele resimțite.
- Stabilește intervale clare de odihnă și relaxare
Scleroza multiplă te poate face să te simți epuizat și cea mai bună soluție pentru a contracara această stare este relaxarea.
Rezervă o parte din fiecare zi pentru odihnă. De exemplu, poți dormi după-amiaza sau poți alege un alt interval pentru a te relaxa.
- Alege câteva momente pe lună când te vei întâlni cu prietenii sau mergi la evenimente
Selectează din timp ora potrivită și persoanele cu care te vei întâlni. Fii atent la modul în care te simți înainte de eveniment, spune-le prietenilor, dar nu te simți prost dacă trebuie să renunți. O altă variantă este să organizezi o reuniune chiar la tine acasă și să-i rogi pe invitați să aducă băuturi și mâncare. În acest mod îți vei conserva energia și nu va trebui să faci pregătiri foarte complexe.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod