112: Un apel fals, poate ucide o viata nevinovata!

De la inceputul anului si pana in prezent s-au inregistrat 10.584.916 apeluri la numarul de urgente 112, dintre care 8.691.806 apeluri au fost false. De aceea este necesar sa fim informati cu privire la existenta, utilitatea si folosirea corecta a Numarului European Unic de Urgenta – 112.
Campania “112 – sansa fiecarei vieti in pericol!”, derulata in cadrul proiectului “Numarul unic de urgenta 112 – drept si responsabilitate” finantat prin Phare isi propune sa informeze opinia publica despre utilizarea corecta a Serviciului de urgenta 112. In cadrul proiectului a fost realizat totodata un studiu privind cunostintele, atitudinile si practicile populatiei cu privire la apelarea 112. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.214 respondenti, reprezentativ la nivel national pentru populatia generala cu varsta peste 15 ani. Datele colectate arata ca 84,4% din populatie este informata despre existenta numarului 112 si cunoaste semnificatia acestuia. In ultimul an, 12,4% din populatie a apelat acest numar. Apelul este gratuit si functioneaza non stop in toate retelele de telefonie, fixa sau mobila. Prin apelarea numarului 112, in functie de natura urgentei, pot fi alertate toate serviciile de urgenta: Ambulanta, Politie, Pompieri, SMURD si Jandarmerie.


Conform statisticilor, in 30 de secunde se primesc 29 de apeluri la acest numar unic de urgenta, din care numai 3 sunt urgente reale, restul sunt fie glume, fie apeluri care nu necesita interventia imediata a unui echipaj de ajutor. Astfel, la fiecare 30 de secunde 1 om nu poate fi salvat pentru ca 1 echipaj de interventie este directionat gresit.

Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) a devenit operational la nivelul intregii tari incepand cu luna martie 2005. Numarul 112 este reglementat ca fiind numarul unic de urgenta care se foloseste „in situatiile in care exista un risc asupra vietii, sunt amenintate sanatatea individului sau a populatiei, proprietatea privata pana la cea publica, mediul, ordinea publica, dar nu neaparat trebuie sa ne limitam la aceste situatii” pe tot teritoriul Uniunii Europene si vizeaza asigurarea protectiei cetatenilor indiferent de locul unde se afla acestia.


Cand apelam 112?

112 nu reprezinta doar un numar de telefon, ci un ajutor rapid care depinde de informatiile vitale pe care le oferi.
Acest serviciu salveaza viata celor aflati in pericol, proprietatea si mediul. Apelam Serviciul de urgenta 112, cand este necesara interventia imediata a echipajelor de ajutor, in caz de accidente cu raniti, atac armat, talharie, atentat, explozii, trafic si consum de droguri, dezastre, etc si nu doar pentru ca ne plictisim sau pentru a face o gluma! Atunci cand ai o urgenta, minutele sunt extrem de pretioase!

In conformitate cu OUG nr. 34-2008 aprobata prin legea nr. 160-2008, apelarea abuziva sau falsa a numarului unic de urgenta 112 este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1000 de lei. Cei care suna si anunta amplasarea unui dispozitiv exploziv intra sub incidenta legii penale si pot fi acuzati de terorism sau tentativa de terorism. Pentru astfel de fapte legea prevede inchisoare de la 3 la 10 ani.


Care este procedura de apelare 112?

  • un cetatean apeleaza 112 pentru a semnala o urgenta;
  • sistemul identifica numarul de telefon al persoanei care a semnalat cazul;
  • sistemul identifica automat numele si adresa abonatului postului telefonic;
  • operatorul cere apelantului date despre natura cazului;
  • se transmit toate datele la dispeceratele Ambulantei, Politiei, Pompierilor/SMURD si Jandarmeriei, in functie de natura cazului (aceasta operatiune se realizeaza in 2-3 secunde);
  • dispecerii stabilesc rapid mijloacele de interventie care participa la solutionarea cazului, avand la dispozitie aplicatia AVL (Localizare Automata a Vehiculelor), prin care sunt vizualizate, in timp real, pe harta pozitiile autospecialelor de interventie;
  • pe harta din fiecare dispecerat se afiseaza conexiunea caz - mijloace de interventie;
  • daca este nevoie de interventia tuturor agentiilor, datele cazului sunt transmise simultan, in maximum 2-3 secunde.

Daca suni la 112 trebuie sa anunti:
1.
Ce urgenta ai

2. Locul evenimentului
3. Unde te gasesti
4. De la ce numar de telefon suni
5. Cum te numesti.

Dupa furnizarea acestor date trebuie sa ramai la telefon pentru a fi pus in legatura cu agentia/agentiile de urgenta de care ai nevoie si pentru a primi eventuale recomandari. Daca legatura cu numarul 112 se intrerupe, trebuie sa suni din nou. Ramai calm si raspunde la toate intrebarile, nu inchide pana cand nu ti se spune ca poti face acest lucru.


Stiati ca...

  • In 2008 la fiecare 30 de secunde s-au primit 29 de apeluri la numarul unic 112, din care numai 3 reprezinta urgente reale;
  • Numarul unic de urgenta 112 poate fi apelat de pe unele telefoane mobile, chiar daca tastatura aparatului este blocata.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ALINA pe 29 Iun 2009, 18:43
    PERFECT

    asa este, sa le faca ceva,sa ii sanctioneze, ca sa nu mai aiba curajul acesta. de fapt NESIMTIRE ORDINARA,TUPEU DE STRADA. nu cu SALVAREA,POLITIA SAU POMPIERII. Tatal meu putea fi salvat, a sosit acasa abia dupa 40 DE MINUTE, DIN CAUZA UNOR NENOROCITI. Trebuie sa treaca prin aceeasi situatie ca sa inteleaga asta? ca nu e bine ce fac? sunt atatia oameni care au nevoie, cu probleme cardiace, hipertensiune, ..... respiratie grea si etc. Doamne Fereste!! multa minte ne trebuie bai fratilor.!!!fooaarte multa. vrem sa fim frumosi, destepti,sa fim la moda, dar mintea noastra...e ca fulgu" .SA LE FIE RUSINE CELOR CA EI!!!

    0
    0

  • x-tina pe 25 Iun 2009, 22:39
    dobotocii!

    da!!!!...sunt oameni cu o minte dobitoaca care fac acest gen de glume....sa sune asa in van!! ar trebui implementate aparatura de localizare rapida a tuturor apelurilor si cei mincinosi sa fie sanctionati fie cu amenzi usturatoare sau fie cu munci in folosul comunitatii la strins gunoiul k in SUA!!!sa vada cum e!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod