10 sfaturi pentru a infrunta canicula

Temperaturile extrem de ridicate iti pun sanatatea in pericol, asa ca nu uita cat de important este sa ii conferi corpului tau racoarea necesara.
Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont in aceasta vara:


1. Consuma multe lichide

Creste consumul de lichide in functie de activitatile din timpul zilei. Daca faci exercitii fizice bea 2 - 4 pahare de apa pe ora.

Atentie! Daca doctorul ti-a prescris diuretice sau o dieta saraca in lichide, intreba-ti doctorul cat de multe lichide poti consuma.

Pe timpul caniculei, trebuie sa consumi mai multe lichide decat iti indica senzatia de sete, in special persoanele cu varsta peste 60 de ani. Lichidele din timpul exercitiilor fizice sunt foarte importante, dar trebuie evitate bauturile foarte reci pentru ca pot cauza crampe stomacale si bauturile alcoolice pentru ca acestea au efect diuretic.


2. Sarurile minerale

Transpiratia abundenta elimina sarurile minerale din organism.
Acestea sunt necesare corpului si trebuie inlocuite, iar cea mai simpla cale este prin alimentatie.


3. Poarta haine adecvate si protejeaza-te de soare

Poarta cat mai putine haine posibil cand te afli in casa si alege-le pe cele deschise la culoare. La soare poarta palarii cu boruri mari pentru ca-ti protejeaza capul si aduc racoare.

Arsurile solare afecteaza abilitatea corpului de a se racori si cauzeaza pierderea de lichide. De asemenea provoaca dureri si ranirea pielii. Exista o varietate de creme cu protectie solara care reduc riscul arsurilor si au factor de protectie diferit. Alege-le pe cele cu factor de protectie 15 sau mai mare si aplica cu 30 de minute inainte de a infrunta soarele. Pentru reaplicare urmeaza indicatiile de pe ambalaj.



4. Nu te suprasolicita

Daca nu esti obisnuit sa lucrezi sau sa te antrenezi intr-un spatiu cu temperaturi ridicate, incepe lusor, iar apoi poti mari nivelul gradat. Daca activitatea in caldura iti face inima sa bata mai puternic sau iti afecteaza respiratia, opreste-te, cauta un loc racoros si odihneste-te.  


5. Cauta locuri racoroase

Cea mai eficienta cale de a infrange caldura este sa stai intr-un spatiu in care exista aer conditionat. Daca nu ai asa ceva, ia in considerare o vizita la mall sau la o librarie timp de cateva ore. Eficiente sunt si dusurile sau baile care te pot racori.


6. Programeaza-ti activitatile din afara casei cu atentie

Daca trebuie sa iesi din casa, incearca sa-ti planuiesti activitatile dimineata sau seara.
Cat timp esti afara din casa, ofera-i corpului tau mici pauze la umbra in care sa-si poata reveni.


7. Suna-ti prietenii

Daca lucrezi la temperaturi ridicate, fii atent la starea colegilor tai si gaseste pe cineva care sa faca la fel pentru tine. Caldura poate provoca pierderea cunostiintei. Daca ai peste 60 de ani, gaseste un prieten care sa te sune de doua ori pe zi in timpul caniculei. Procedeaza la fel daca cunosti pe cineva cu aceasta varsta.  


8. Ai grija de cei care sunt mai expusi riscului

Cei care sunt mai afectati de caldura sunt:

  • Copiii pana in 4 ani;
  • Persoanele peste 65 de ani;
  • Persoanele supraponderale;
  • Personele care muncesc sau se antreneaza foarte mult;
  • Persoanele bolnave sau care iau anumite medicamente.


9.
Acorda timp corpului pentru a se acomoda

Ai grija la schimbarile neasteptate de temperatura, pentru ca iti pot afecta corpul. Vei putea suporta mai bine caldura daca limitezi activitatile fizice pana te acomodezi cu temperaturile. Daca faci o calatorie intr-o zona cu temperaturi ridicate, acorda-ti cateva zile de acomodare inainte de a incepe activitatile fizice.


10. Ai grija de copii

Evita mancarurile grele si nu lasa copii sau animale intr-o masina parcata. Imbraca copiii in haine usoare, subtiri si acopera-le capul si fata cu palarii sau umbrele.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iulia pe 25 Iul 2007, 20:52
    super

    sfaturile sunt bune, dar toata lumea le respecta????

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod