Tratamente homeopate pentru o sanatate excelenta

Cercetarile de paleontologie au aratat ca boala este la fel de veche ca si omul. Impotriva bolii si a amenintarii mortii, omul a luptat la inceput instinctiv, precum animalele, apoi empiric, folosind experienta de viata si invatand astfel ce ii este folositor si ce daunator, iar, in final, rational, utilizind gandirea, observatia si experimentul.

Radacinile medicinei le gasim astfel in practica empirica a epocii de piatra, continuand apoi cu medicina sacerdotala a antichitatii. Cultura greaca a lasat posteritatii pe Hipocrate, considerat parintele medicinei. Cunostintele medicale bazate pe observatie si experiment i-au condus pe adeptii sai la o viziune integralista asupra omului pe care il analizeaza in totalitatea sa; medicina hipocratica este considerata ca fiind primul sistem medical stiintific.

Sanatatea era privita de acestia ca o stare de echilibru intre umorile corpului, iar boala ca un dezechilibru al acestora; terapia promovata era in principal naturista, acordandu-se multa incredere fortelor proprii de regenerare ale organismului.

Contributiile medicale ale lumii greco-romane sunt partial abandonate in Evul Mediu, dar incepand cu Renasterea ele sunt reactualizate si duse mai departe, concretizate in descoperiri importante in domeniul anatomiei, fiziologiei, patologiei si terapiei. Incepand cu secolul al XVII-lea, se poate vorbi de medicina moderna; metodele de cercetare din domeniul matematicii si fizicii sunt extinse in domeniul biologiei, apar instrumente noi de cercetare si incepe sa se puna accent pe experimente.

Curand insa iatromecanica si iatrochimia devin insuficiente si in secolul urmator apar mai multe sisteme medicale care incearca sa ofere solutii noi privind natura bolilor si posibilitatile de tratare a lor.

Unul din aceste sisteme, aparut la inceputul secolul al XIX-lea, este si homeopatia, ale carei baze sunt puse de medicul german Samuel Christian Hahnemann (1755-1843). Homeopatia s-a nascut astfel intr-o perioada framantata, plina de cautari si de sperante.

In prezent, chiar daca homeopatia este inclusa in cadrul sistemelor heterodoxe, bazate pe terapii neconventionale, fiind oarecum desconsiderata in randul medicilor de formatie clasica, ea si-a dovedit eficacitatea intr-un numar foarte mare de afectiuni, ceea ce face ca popularitatea ei sa se inscrie pe o panta ascendenta.


Un inceput dificil...

Intelegerea contextului, mai mult sau mai putin stiintific, al anilor de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, este important pentru a intelege motivele care l-au dus pe Hahnemann la stabilirea unor noi concepte privind sanatatea si boala.

Acesti ani se aflau la cumpana dintre gandirea medicala medievala si cea moderna, care lua nastere pe baza noilor achizitii din domeniul fizicii, chimiei, biologiei. Metodele terapeutice practicate de medici in acele timpuri erau pe cat de neeficiente, pe atat de "barbare".

Sangerarea (folosita pe scara larga), prin incizie sau folosind lipitori, infometarea, purgatia, sudatia, cantitatile mari de substante toxice, nu faceau decat sa slabeasca treptat fortele pacientului care, practic, nu mai avea putere sa exprime simptomele bolii si, aparent, se simtea mai bine.

Necunoscandu-se cauzele bolilor, nici tratamentele nu erau mai mult decat empirice. Majoritatea medicilor se multumeau cu astfel de practici nu numai din lipsa unui sistem coerent, dar si pentru ca erau simple si ii scuteau sa gandeasca, "cea mai grea munca sub soare" (Hahnemann).

Nu este de mirare ca Hahnemann (si, cu siguranta, n-a fost singurul) n-a fost multumit de astfel de metode pe care, practic, nu le-a aplicat pacientilor sai. "Era o tortura pentru mine sa inaintez mereu in obscuritate atunci cand aveam de tratat un bolnav si sa prescriu, conform uneia sau altei ipoteze medicale, substante care nu-si aveau locul in materia medica decat gratie unor teorii arbitrare..."

"Intamplarea" a facut ca in 1790 sa faca un experiment pe propria lui persoana cu scoarta arborelui de Cincona (din care mai tarziu se va izola chinina), folosita pentru tratamentul malariei, despre care insa nu se stia de ce este buna pentru acest lucru. Administrandu-si substanta respectiva, a observat ca dezvolta simptome ca si cum ar avea malarie, simptome care dispar dupa ce opreste administrarea.

A repetat experimentul de mai multe ori si de fiecare data s-a intamplat la fel. Astfel, in mintea lui Hahnemann a incoltit ideea ca o substanta capabila sa produca anumite simptome la un individ sanatos poate eradica simptomele similare ale unui individ suferind. Ceea ce nu este altceva decat principiul de baza al homeopatiei, "Similia Similibus Curantur".


Au urmat ani lungi de experimente si cautari si de-abia in 1796 Hahnemann a publicat o lucrare mai degraba teoretica, neavand inca posibilitatea de a testa tratamentul pe bolnavi. A testat pe propria lui persoana aproape o suta de substante pana la sfarsitul vietii, aceasta neavand nicidecum efecte negative asupra sanatatii, ci ajutandu-l, probabil, sa-si pastreze luciditatea mentala pana in ultimele clipe.

Intr-un articol din 1806, intitulat "Medicina experimentala" el ofera o idee generala despre principiile si practica homeopatiei:

medicamentele trebuie alese numai in functie de simptomele pacientului;
efectele medicamentelor pot fi cunoscute doar prin experimente pe oameni sanatosi, altfel nu se pot distinge simptomele bolii de cele ale remediului respectiv;
alegerea remediului trebuie facuta in functie de principiul similaritatii;
doza administrata este unica si dintr-un singur remediu;
dozele administrate sunt mici pentru a evita agravarile;
repetarea dozei se face in functie de evolutia simptomelor pacientului.

Punerea in practica a acestor principii, atat de diferite de cele ale medicinei ortodoxe ale acelui timp, i-au adus faima lui Hahnemann. In 1799 el publicase deja istoria unui caz de scarlatina tratat cu Belladonna. Dupa exemplul sau, mai multi doctori germani au folosit acest remediu in scop profilactic si curativ; din 3747 pacienti mentionati intr-un articol, doar 91 au decedat.

In 1812 in timpul razboiului cu Rusia, Hahnemann a tratat 180 cazuri de febra tifoida, din care unul singur a murit. In 1831 propune folosirea camforului contra epidemiei de holera care a bantuit Europa de est. Unul din elevii sai din Leipzig a tratat 150 de cazuri avand doar 6 decese, in timp ce din 1500 pacienti tratati alopatic au murit 821. Acestea sunt doar cateva exemple care-l indreptatesc pe Cleave sa scrie in "Enciclopedia biografica a doctorilor si chirurgilor homeopati", in 1873, despre Hahnemann:

"Si-a petrecut intreaga viata, dupa varsta de 45 de ani, intr-o extrema daruire de sine, cedand totul, refuzandu-si totul pentru cauza umanitatii... Unii doctori isi otravesc pacientii prin experimente in interesul stiintei, dar Hahnemann s-a otravit el insusi pentru a-si perfecta sistemul pe care il promova.
A lasat inregistrarea a nu mai putin de 106 substante pe care le-a experimentat pe el insusi".

Cele mai importante lucrari care ne-au ramas de la Hahnemann sunt "Organonul artei vindecarii", in care homeopatia este prezentata pe parcursul a 291 de paragrafe, "Materia Medica Pura" o colectie de date experimentale si de toxicologie despre remedii, si "Bolile cronice", unde este explicata originea si abordarea terapeutica a afectiunilor cronice, precum si remediile utile in acest scop.

Hahnemann s-a stins din viata la Paris in 1843, la varsta de 88 de ani, in deplinatatea facultatilor mentale; a lucrat pana in ultimele zile ale vietii sale, cand a definitivat editia a 6-a a Organon-ului, in care prezinta o noua modalitate de preparare a remediilor homeopate.

De la istorie la practica... Trusa de vacanta

Administrarea remediului homeopatic nu se poate face decat in urma unei consultatii. Sunt multe aspecte care trebuie luate in consideratie, fapt care necesita sprijinul unui specialist. Exista totusi si situatii in care putem folosi remedii pentru primul ajutor, pana ajungem sa cerem sfatul unui medic homeopat.

Arnica este unul din remediile care n-ar trebui sa ne lipseasca din casa. Arnica montana (potbal de munte, carul zanelor, carul padurilor) este o planta din familia Compositelor, de circa 30-50 cm inaltime, cu flori galbene, care se deschid in iunie-iulie. Dupa cum ii spune si numele, creste mai ales la munte. Tinctura care se foloseste pentru prepararea potentelor homeopatice, se prepara din planta proaspata, intreaga.

In fitoterapie nu se foloseste decat extern, avand rol cicatrizant, antiseptic si decongestiv. Administrata intern, produce tulburari gastro-intestinale si hipertensiune.

Ca remediu homeopatic insa, aplicatiile practice sunt mult mai variate. Arnica se foloseste pentru orice fel de traumatisme urmate de extravazare de sange (hematoame, cucuie, vanatai dureroase). Daca exista solutii de continuitate la nivelul tegumentului (pielea taiata sau zdrobita), sunt preferate alte remedii (de exemplu, Calendula sau Hypericum).

Arnica favorizeaza absorbtia hematomului si duce la o vindecare mai rapida si cu dureri mai mici. Senzatia de durere caracteristica este cea de lovitura (cu un obiect contondent), "ca si cum ar fi batut". Din aceasta cauza poate sa apara senzatia ca "patul sau perna este prea tare", ceea ce duce la o oarecare neliniste fizica, in cautarea unei pozitii confortabile.
Pacientul doreste sa fie singur, este morocanos si inchis, pentru ca durerile sunt accentuate daca cineva il atinge din greseala.

Remediul este util mai ales pentru traumatisme ale partilor periferice: membre (lovituri sau fracturi), cap (cu sau fara pierderea cunostintei), peretele abdominal sau toracic. In astfel de situatii se poate administra potenta 30CH, repetata de 2-3 ori pe zi timp de 2-3 zile (intre timp insa este necesar sa mergeti si la medic, mai ales dupa o lovitura la cap, abdomen sau torace).

Hematomul cranian al nou-nascutului, dupa un travaliu dificil sau aplicarea forcepsului, se resoarbe mai repede cu ajutorul remediului (remediile homeopate se pot folosi fara nici un pericol si la copiii foarte mici).

Daca insa sunt afectate organele interne, eventual cu hemoragie/hematom intern, se foloseste mai degraba Bellis perennis.

Febra musculara instalata dupa un efort intens si prelungit poate fi ameliorata de Arnica. Desi remediile nu se folosesc extern (daca remediul este corect este suficienta administrarea interna), in acest caz particular se poate folosi si tinctura de Arnica in apa de baie (relaxeaza muschii).

In nici un caz insa nu se aplica tinctura extern, pe piele, mai ales daca pielea este zgariata; este foarte iritanta, pot rezulta eruptii asemanatoare cu erizipelul. Pentru leziuni cutanate, se poate folosi tinctura de Calendula (galbenele), care are efect local antiseptic si cicatrizant.

Arnica se poate folosi si postoperator, daca persista durerea si/sau sangerarea.

Remediul este util atat in situatiile acute, cat si pentru problemele care pot persista dupa un traumatism, uneori chiar ani de zile; daca legatura cauzala este clara, remediul poate produce adevarate minuni.

Afara de astfel de situatii, Arnica se poate folosi si pentru alte afectiuni, atunci cand pacientul are simptome caracateristice remediului, lucru valabil de altfel pentru orice remediu.

Nu uitati insa ca dupa orice traumatism important trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • zudor iosif pe 3 Dec 2013, 18:15
    remediu naturist pt. polipoza familiala

    BUNA SEARA ,doresc sa va intreb daca este vreun remediu naturist pt. polipoza familiala. MULTUMESC ANTICIPAT.

    0
    2

  • adi pe 30 Dec 2012, 14:35
    Accidentul Vascular Cerebral

    Accidentul Vascular Cerebral (AVC) Accidentul vascular cerebral este denumirea comuna a mai multor tulburari care apar prin deficienta de irigare cerebrala,de obicei determinata de cheaguri formate in artere si care blocheaza circulatia normala a sangelui spre creier (AVC ischemic) sau,prin spargerea unui vas de sange din creier si aparitia unor hemoragii (AVC hemoragic). Factori de risc :-hipertensiunea arteriala -hipercolesterolemia -ateroscleroza -diabetul -nivelul ridicat de homocisteina in sange -aciditatea crescuta a sangelui -afectiunile cardiovasculare AVC reprezinta o urgenta medicala care se impune a fi abordata de echipe medicale specializate. Tratamentul naturist are scop profilatic si de recuperare (dupa ce pacientul a depasit faza critica).In primul rand,trebuie uramata o dieta corespunzatoare pentru inlaturarea cauzelor carea au produs AVC (hipertensiune,cholesterol crescut,diabet etc).Urmatorul pas il constituie instituirea unei scheme terapeutice personalizata,care sa cuprinda remedii precum:gemoderivat din muguri de artar,gemoderivat din madite de vasc,ginkgo biloba,ulei din samburi de struguri,scoarta de salcie,L-Arginina,lecitina cu resveratrol,siliciu organic,remediu homeopat Arnica CH7 si multe altele.De asemenea,foarte importanta in aceasta ecuatie este miscarea (gimnastica medicala) si respiratia profunda pentru asigurarea unui flux energetic si sanguine fluent. Insa,repet,conduita terapeutica trebuie strict individualizata in functie de tabloul clinic al pacientului.Pentu tratamente specifice ma puteti contacta la adresa de email plantevindecatoare@gmail.com Multa sanatate! Adrian,specialist in fitoterapie,nutritie,presopunctura si reflexoterapie

    0
    0

  • Mirela pe 13 Apr 2012, 15:21
    puroi in gat la copii

    Va rog din tot sufletul daca cititi aceasta postare si sunteti de specialitate sa ma ajutati cu un sfat.Baietelul meu are 5ani si 8 luni, la 3 ani a facut mononucleoza si de atunci are mereu (in fiecare luna indiferent de anotimp) puroi in gat si ganglionii foarte mari.La sfatul unui medic orl-ist foarte renumit in bacau i-am scos si polipii dar continue acelasi chin cu ganglioni mariti, puroi in gat si febra foarte mare peste 40 de grade.A facut tot felul de tratamente antibiotice cu injectabile, suspensii, iar acum am trecut la tratamente homeopate, dar continue cu acelasi chin, nu stiu ce sa mai fac si daca stiti vreun tratament homeopat mai bun, sau vreun leac ceva, pt ca nu as mai vrea sa ii faca iar tratamente cu antibiotice, sincer mie frica de ce se poate intampla pe viitor cu ficatul si rinichii de la atatea antibiotice.Va multumesc anticipat.

    2
    0

  • Adrian Calomfirescu pe 5 Mar 2012, 20:59
    spondilita anchilozanta

    Buna ziua , as dori sa-mi recomandati un tratament impotriva acestei boli perfide care ma chinuie de mai bine de 5 ani si desi sunt sau mai bine spus am fost un om puternic simt ca mai am putin si clachez .Cea mai mare teama o am legata de curbarea coloanei asa zisa cifoza si durerile de multe ori insuportabile .Multumesc

    4
    0

  • adriana34 pe 23 Iun 2011, 15:42
    nas care curge

    buna ziua, de 6 luni am trecut la homeopatie cu baietelul in varsta de 3 ani si 8 luni. medicul la care mergem este foarte bun. totusi, am o nelamurire si as vrea sa stiu daca este normal sa curga nasul in urma administarii remediilor. spre exemplu, aum baietelul are varicela, a facut temperatura, a primit belladonna solutie,administram dupa o anumta schema, tmp de 4 zile. intr-adevar, ii tine foarte bine temperatura sub control, astazi este a 3 a zi si a inceput sa-i curga nasul foarte rau. ii curge ca o apa din nas si de la asta , tuseste. totusi, e cam mult pe el, avnd si varicela. as incerca plantusin pt tuse, dar mi-e teama sa nu scada din efectul belladonnei. ce parere aveti? multumesc.

    9
    5

  • barbuu pe 6 Iun 2011, 15:04
    polipi nazali

    buna ziua . copilulmeu urmeaza un trat homeopatic cu pullsatila. e mereu cu nasul curgatoe si mi s-a spus ca are si polipi, dar nu sant mare, deci nu e nevoie de op. pot sa-i dau un trat ca sa nu se mareasca mai tare/ multumesc

    3
    11

  • iulia pe 7 Feb 2011, 21:18
    stafilococ auriu

    Buna ziua. Mama mea (Baia Mare) suera de insuficienta renala cronica. La sfarsitul lunii noiembrie 2011 a fost diagnisticata cu osteoporoza la soldul drept si la inceputul lunii ianuarie 2011a fost operata la Cluj, punandu-i-se o proBuna ziua. Mama mea (Baia Mare) suera de insuficienta renala cronica si face dializa de 16 ani. La sfarsitul lunii noiembrie 2011 a fost diagnisticata cu osteoporoza la soldul drept si la inceputul lunii ianuarie 2011a fost operata la Cluj, punandu-i-se o proteza de sold cimentata. din nefericire, la o saptamana si jumatate dupa operatie a inceput sa faca febra si a inceput sa i se umfle soldul si piciorul drept. I s-a administrat antibiotic intravenos, iar in urma antibiogramei s-a descoperit ca e infectata cu stafilococul auriu si i s-a recomandat vancomicin, un antibiotic pe baza de penicilina la care a iesit ca este alergica. de vreo 2 zile nu mai face febra dar deoarece nu i se poate administra vancomicin-ul, m-ar interesa un tratament homeopat care sa distruga acest virus. Va multumesc. Iuliateza de sold cimentata. din nefericire, la o

    8
    2

  • pop ancuta pe 27 Oct 2009, 15:48
    tulburare ciclu

    buna ziua,am probleme cu ciclu nu imi vine numai daca iau tot timpul anticonceptionale prescrise de ginecolog,as dori sa stiu daca exista un tratament mai bun si care sa imi zica de ce nu mi se regleaza.multumesc!

    10
    6

  • ofelia pe 17 Sep 2009, 19:29
    tratament homeopat post avc

    sotul meu a suferit un avc ischemic acum 3 luni...daca stie cineva un tratament homeopat post avc cu hemiplegie stanga va multumesc

    6
    6

  • tatucu diana pe 29 Mar 2009, 22:38
    fibroadenom mamar

    am un fibroadenom mamar stg as dori un tratament homeopat.astept raspuns.

    8
    5

  • petro pe 29 Mar 2009, 18:59
    hernia

    fiul meu are o iernie inghinala.Acuza dureri abdominale in regiunea ombilicala, transversal cand musculatura este intarita si hernia ridicata din scrot.Poate fi ajutat cu un tratament homeopat?

    2
    6

  • STIRBACU BOGDAN pe 21 Feb 2009, 12:42
    POLIPOZA FAMILIALA

    ACESTA ESTE DIAGNOSTICUL DAT DUPA COLONOSCOPIE. AS DORII SA AFLU DACA EXISTA MEDICAMENTATIE NATURISTA MULTUMESC ANTICIPAT

    7
    1

  • dincea carmen pe 13 Feb 2009, 11:17
    Amigadale si polipi mari

    Buna ziua Nepotica mea are 2ani si sapte luni si are tratament continuu pentru raceala am dorii sa aflam ce tratament hemeopatic se poate administra in astfel de cazuri.

    16
    2

  • camelia stefan pe 9 Oct 2008, 20:39
    infectii respiratorii

    Baietelul meu in varsta de 7 ani sufera nenumarate infectii respiratorii de-a lungul anului, de asemenea este predispus la frecvente raceli. Suntem satui de antibiotice, puteti sa ne ajutati cu un tratament homeopat? Va multumim.

    17
    8

  • marimescu claudia pe 5 Oct 2008, 22:51
    raceala de sezon

    buna ziua am un baietel de 3ani si 5 luni si imi raceste foarte des.tuseste si ii curge nasucul.antibioticele parca nici nusi mai fac efectul.am dori un tratament homeopat.ce tratament homeopat ne_ar putea ajuta?va multumim

    7
    4

  • costel mitroi pe 21 Sep 2008, 23:00
    p.enis supradimensionat

    buna ziua. Am si eu o problema, pen.isul meu este prea mare,de fapt prea gros el provocand durerei partenerei. Ce tratament pt subtiere pot urma?

    7
    1

  • gabor georgeta pe 19 Iul 2008, 14:25
    pentru o digestie sanatoasa si scaune normale

    nu am o digestie sanatoasa ,am balonari si nu ies cu scaunu si 3 zile .am hemoroizi,colita cronica ,dischinezie biliiara,gastro duodenita.ce tratamente mar ajuta sa am senzatia ca am scaun si sa am scaun normal. VA MULTUMESC!

    12
    9

  • Danescu Claudia pe 10 Iul 2008, 19:09
    polipoza

    Buna ziua. Numele meu este Claudia si am 21 de ani. Anul trecut in aprilie am fost operata de deviatie de sept si polipi. Binele a durat insa foarte putin... La cateva saptamani mirosul mi-a disparut din nou, nasul imi curge continuu, sunt tot infundata, stranut intruna si din aceste cauze nici nu ma mai pot odihni. Singura solutie sunt picaturile care ma mai desfunda si asa pot dormi (Olynth). Am revenit la doctorul care m-a operat si mi-a spus :"polipoza". Adica in fiecare an, cand acesti polipi o sa reapara, va trebui sa ma operez. Nu as vrea sa cred ca daca m-am nascut cu polipi, o sa si mor cu ei...:D As dori sa stiu daca un tratament homeopat m-ar putea ajuta... Va multumesc

    10
    3

  • Cristina pe 24 Iun 2008, 11:05
    Polipi, amigdalita

    Buna ziua. Baietelul meu are 2 ani si 7 luni, are un teren usor atopic si foarte des are gatul rosu, cu amigdale foarte mari. Dupa episoade repetate de antibiotic pentru puroiul din gat, ORL-istul ne-a recomandat operarea polipilor. Problema este insa ca eu sunt diagnosticata cu edem Quincke, iar in urma cu 2 saptamani baietelul a avut si el o astfel de inflamatie de limita ( a fost spitalizat si diagnosticat cu edem Quincke ). Avand in vedere ca eu m-am chinuit cu aceasta alergie mai mult de 13 ani si stiu foarte bine ce inseamna , nu doresc operatia copilului, ci doresc sa apelez la un tratament homeopat, indiferent de durata si de costul acestuia. Sunt din Baia Mare si sunt convinsa ca ma puteti ajuta. Va multumesc. Cristina

    10
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod