Supe chinezesti pentru longevitate

Continuam incursiunea - inceputa in editia precedenta - in secretele longevitatii chinezesti. Azi vom vedea care sunt retetele supelor apetisante si gustoase pe care medicii antici chinezi - de altfel niste excelenti maestri ai artei culinare! - le-au conceput cu grija si... pasiune.

Trebuie sa stiti ca, in general, in China supele sunt baute la sfarsitul unei mese si foarte rar la inceput - asa cum facem noi. Am subliniat cuvantul "baute", deoarece supele sunt de obicei "usoare", adica nu prea consistente; ele au o zeama limpede, servind mai degraba la usurarea digestiei alimentelor consumate anterior si la curatarea cavitatii bucale si a esofagului de miasmele puternice lasate de acestea.


Supa de berbec cu creveti

Este o adevarata delicatesa! Carnea de berbec are mireasma dulce si blanda, energie "calda" si aduce un important aport de qi (energie vitala). Cu aceleasi proprietati, carnea de crevete are in plus calitatea de a hrani rinichii si de a imbunatati functia sexuala.

Avand in vedere prezenta usturoiului in aceasta supa, sa remarcam proprietatile sale de aliment cu energie "calda" si mireasma picanta, care hranesc Yang-ul organismului, incalzindu-l.

Reteta supei de mai jos este recomandata in mod deosebit bolnavilor cu deficiente renale, cu dureri in partea inferioara a trunchiului (bazin, abdomen inferior, lombe), celor cu stare de slabiciune, cu extremitatile membrelor reci si cu probleme ale vezicii urinare.


O lingurita de malai de porumb se amesteca bine cu o lingurita de apa, intr-un mic bol si se lasa deoparte; apoi, se taie marunt 125g creveti decorticati.

Se pun la incins, intr-o tigaie ceva mai adanca, 30ml (cca 2 linguri) de ulei de floarea soarelui si se pun 2 felii de ghimber proaspat, 125g carne de berbec - taiata in felii subtiri - si se amesteca bine, pe foc mic, pana ce carnea isi schimba culoarea (cam 3-4 minute), dupa care se adauga un litru de apa.

Se lasa sa dea in clocot, la foc iute, apoi se mai adauga 30g usturoi pisat si se reduce flacara la minim, lasand sa fiarba incet, timp de 30 minute, fara a se acoperi tigaia.


Urmeaza adaosul de creveti si o continuare a fierberii inca 2 minute. Abia acum se mai pot pune si patrunjel verde sau hasme, amestecul de malai cu apa,
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod