Sanatatea in homeopatie

Ce inseamna a fi sanatos? Probabil ca fiecare dintre noi ne-am pus aceasta intrebare la un moment dat. Raspunsul cel mai simplu ar fi ca, daca nu ne doare nimic, suntem sanatosi. Este oare suficient? Ne putem oare considera sanatosi in conditiile in care, chiar daca nu ne doare capul, stomacul sau spatele, ne simtim totusi obositi, fara chef sa infruntam o noua zi, fara sa fim in vreun fel creativi la locul de munca, avem probleme acasa sau la serviciu pentru ca suntem iritabili, prost dispusi, deprimati? Probabil ca nu... Astfel ca, intr-o eventuala definitie a sanatatii, ar trebui sa includem mai mult decat starea de bine la nivel fizic.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ne ofera in acest sens o definitie mai cuprinzatoare si anume ca sanatatea este o stare completa de bine la nivel fizic, mental si social si nu numai simpla absenta a bolii sau infirmitatii. Aceasta definitie exista din 1946, acceptata oficial ca punct de vedere al OMS in 1948 si neschimbata pana in prezent.

In homeopatie, viziunea asupra sanatatii este foarte asemanatoare. Una dintre vocile cele mai avizate in domeniu este profesorul George Vithoulkas din Grecia, care in 1996 a primit Right Livelihood Award pentru "contributia sa remarcabila la revigorarea homeopatiei si eforturile sale neobosite in pregatirea homeopatilor la cele mai inalte standarde, astfel incat homeopatia poate pretinde un loc in cadrul stiintei ca o alternativa eficienta la celelalte scoli si traditii medicale".

Right Livelihood Award este un premiu echivalent al premiului Nobel, care se acorda pentru domeniile neacoperite de premiul Nobel, pentru personalitati din lumea intreaga, ce ofera raspunsuri practice unor probleme urgente cu care se confrunta umanitatea astazi; se acorda incepand din 1980, la initiativa lui Jakob von Uexkull.


In cartea sa, "Stiinta Homeopatiei", Vithoulkas insista pe faptul ca homeopatia este o terapie holistica, iar abordarea pacientului trebuie facuta tinand cont de:

cele trei nivele fundamentale ale fiintei umane: planul fizic, emotional si mental
dar si de
felul cum el reactioneaza si se integreaza in mediul familial, social.

Prin urmare, atat starea de sanatate, cat si de boala nu pot fi apreciate corect decat daca se tine cont de acesti factori.

Pe scurt, sanatatea este eliberarea de durere si de limitarile impuse de aceasta, ceea ce duce la o stare de bine in plan fizic, eliberarea de pasiuni devastatoare pe planul emotional, avand drept rezultat o stare dinamica de seninatate si calm, si eliberarea de egoism pe planul mental, avand ca rezultat integrarea armonioasa a individului in mediul natural si social.

Chiar tinand cont de aceasta definitie, aprecierea si compararea starii de sanatate la diferiti indivizi nu este un lucru usor. Unul dintre criteriile pe care le propune profesorul Vithoulkas este creativitatea, prin creativitate intelegand "toate acele acte si functii, care sprijina individul in atingerea unui scop in viata: fericirea continua si neconditionata". Aceasta permite o apreciere mai corecta a starii de sanatate, intrucat tine cont de cele enumerate mai sus.

Indiferent de tipul de afectiune, fie ca este o problema fizica, fie ca este o suferinta emotionala sau o patologie mentala, gradul in care aceasta impiedica pacientul sa fie creativ, exprima practic nivelul sau de boala.
Din acest punct de vedere, de exemplu, S. Hawking, una dintre mintile cele mai stralucite la ora actuala in domeniul astrofizicii, desi este practic imobilizat de o paralizie progresiva, poate fi considerat mai sanatos decat multi dintre noi care nu avem acuze fizice, dar nici nu ne manifestam creativ in vreun fel, pentru noi sau pentru ceilalti! Pare ciudat la o prima citire, dar este mai degraba o invitatie la meditatie!

Tratamentul homeopatic tine cont de cele afirmate aici pentru ca scopul sau este de a 1. readuce individul, in masura in care acest lucru mai este posibil atunci cand este solicitat, intr-o stare de echilibru atat pe plan fizic, dar si emotional si mental si 2. de a-l face sa se manifeste mai creativ pentru el si pentru ceilalti, consecinta directa a nivelului de sanatate mai bun atins.

De la teorie la practica...

Calcarea carbonica - remediu constitutional

Fiind o terapie holistica, homeopatia trateaza pacientul nu pe bucati, ci ca pe un ansamblu coerent, indivizibil, caracteristic si unic la un moment dat al existentei sale. Sigur ca totalitatea simptomelor si trasaturilor caracteristice ale unui individ se poate modifica in timp sub actiunea numerosilor factori stresanti interni sau externi... Insa la momentul consultatiei, de exemplu, aceasta totalitate indica un anumit tip constitutional. In acest context vorbim de pacientul Calcarea, Lycopodium, Sulphur etc., fiecare cu un anumit tablou caracteristic de simptome.

Pacientul Calcarea este un tip cu o constructie fizica solida, de obicei, chiar cu tendinta spre obezitate.
Pielea este palida, iar fata brazdata de riduri foarte fine. Toleranta la efortul fizic nu este foarte mare, iar alergatul sau urcatul scarilor nu sunt o indeletnicire dintre cele mai placute pentru el; nici copilul Calcarea nu se impaca foarte bine cu efortul fizic. Transpira foarte usor la efort pe tot corpul; transpira foarte mult la cap, mai ales la ceafa, in timpul somnului.

Este, de obicei, friguros, sensibil la rece, curent, umezeala. Picioarele sunt reci si umede, trebuie sa poarte sosete seara in pat, pana adoarme. Mainile sunt jilave si parca fara prea multa forta atunci cand da mana cu tine. Este predispus la afectiuni ale tractului respirator superior: guturai, amigdalita, otita, polipi, rinita cronica etc. Este sensibil la fazele lunii, avand in general o stare proasta cand este luna plina. Din punct de vedere digestiv, este predispus la constipatie, are o dorinta crescuta de oua si dulciuri. Unghiile sunt fragile, deformate, se rup sau se exfoliaza. Gleznele sunt slabe si se rasucesc cu usurinta (mai ales dupa ce a avut o prima entorsa).

Este un individ mai lent, greoi; lucreaza incet, sustinut, metodic. Ritmul de lucru nu poate fi alert, dar ai siguranta ca ceea ce face, face bine. Este serios si responsabil, este un om pe care te poti baza. Este insa incapatanat. Se adapteaza mai greu la schimbari bruste, neplanificate. Are tendinta sa lucreze pana la epuizare, coplesit de prea multe sarcini, cand poate intra in "colaps" (organismul cedeaza, fie fizic, fie mental).

Se ingrijoreaza usor de propria sanatate si se documenteaza citind carti de medicina daca are vreo problema.
Nu suporta sa vada filme violente sau de groaza, nici "stirile de la ora 5". Copilul viseaza monstrii si are cosmaruri dupa astfel de emisiuni sau povesti de acest gen. Este, in general, foarte fricos si anxios. Se teme cel mai mult de inaltime, de soareci si sobolani, de nebunie.

Este o descriere extrem de sumara a unui remediu foarte complex, a unei constitutii in general robuste si fundamental sanatoase, destul de raspandita in populatia generala. Sunt elementele cele mai importante care te duc cu gandul la acest tip constitutional pe care poate-l recunoasteti la un coleg, prieten sau chiar la dumneavoastra. La copii, cel putin, in primii ani de viata, este un remediu foarte des folosit.

Atentie insa: daca pentru o urgenta sunteti indreptatiti sa luati un remediu homeopatic, pentru un tratament de fond, constitutional, pentru o anumita problema cronica, chiar daca vi se pare ca semanati exact cu ceea ce cititi intr-o carte, este o neglijenta sa nu apelati la un specialist si sa va tratati singuri!
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • komporaly pe 13 Dec 2008, 10:07
    medicatie

    am facut 2 ani tratament homeopatic de la dr naturist,fff costisitor,dar fara rezultat.interferonul mi-a fost refuzat de consiliul spitalului.dati-mi un sfat,va rog,ce sa fac.multumesc

    0
    0

  • Komporaly pe 3 Dec 2008, 11:27
    ajutor-indicatii ieftine

    am in dotare permanenta,ciroza postvirala B,varice esofagienegr.3,gastropatie portal hipertensiva,hipersplenism.am 47ani si vreau cu disperare sa fiu iar activa!medicul curant,n-are putere,versus bugetul spitalelor.

    0
    0

  • soraya pe 25 Nov 2008, 15:47
    unghii

    unghia mare de la piciorul stang este de cateva zile mai galbena ,nu pe toata suprafata,doar jumatate si parca are un miros neplacut.ce tratament as putea folosi.parca este o pata mica si la unghia de la piciorul drept.multumesc.

    0
    0

  • ionescu catalina pe 1 Nov 2008, 11:09
    megamin

    Daca doriti sa achizitionati megamin, nr de telefon:0720094261-din bucuresti-dana

    1
    0

  • SERGIU pe 20 Aug 2008, 13:42
    DE UNDE LUAM MEGAMIN

    Buna , in speranta ca uni nu stiu sau nu au posibilitatea la informati reale despte MEGAMIN, aceasta io poate face pe un site autorizat ENERGETIX , de exemplu : www.energetixmures.ro, unde gasiti atat instructiunile de folosire cat si forma empirica a acestuia sau office@energetixmures.ro, tel 0743019108, o zi frumoasa , uni oameni chiar au nevoie su le poate schimba viata.

    0
    0

  • MEGAMIN pe 6 Aug 2008, 13:53
    MEGAMIN

    AM OBSERVAT CA SUNT PERSOANE CARE DORESC SA STIE DE UNDE AR PUTEA CUMPARA MEGAMIN. EU STIU PE CINE CARE DISTRIBUIE ASA CEVA, NU STIU NR. DE TELEFON CI DOAR ADRESA DE MAIL CINE ESTE INTERESAT POATE ACCESA PE MESS LA ADRESA:FRUMUSHIK_24

    0
    0

  • simona pe 11 Apr 2008, 21:46
    tratament tiroida

    as dori un medicament sa inlocuieasca tiroida urgent nu ma simt bine

    0
    0

  • steluta pe 5 Apr 2008, 12:52
    atrofie vaginala si bacteriana

    Cu ce trebuie sa ma tratez sa scap de usturimi,care sunt in permanenta ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod