Remedii florale Bach in perioada graviditatii

Remediile florale Bach constituie un sistem de terapie naturista, pe baza de plante, descoperit de Dr. Edward Bach, cunoscut medic si bacteriolog britanic (1886-1936). Fiecare dintre cele 38 de remedii se adreseaza unei stari emotionale specifice. Esentele florale se iau sub forma de picaturi, fie ca remediu individual, fie in diferite combinatii, deoarece si reactiile noastre emotionale sunt adeseori complexe.

Ca urmare, munca de o viata a Dr. Bach ne ajuta astazi sa avem la indemana plante care sa ne vindece sufleteste si sa ne echilibreze psihic si emotional, in concordanta cu principiul "trateaza persoana si nu boala".

Plantele selectionate sunt complet lipsite de toxicitate, nu au contraindicatii si nu dau reactii adverse sau neplacute. Ele se pot administra fara probleme si in timpul sarcinii, pentru a asigura o stare de bine, de pace si armonie sufleteasca. In stari trecatoare, prin administrari repetate, efectul lor poate fi resimtit imediat, dar pentru probleme adanc inradacinate, este necesar un tratament mai indelungat.

Foarte multe femei insarcinate nu cunosc, la adevarata masura, importanta pe care o are o stare sufleteasca echilibrata, lipsita de resentimente, incrancenari, ingrijorari si depresii in perioada graviditatii si, bineinteles, consecintele acestei stari asupra dezvoltarii fizice, emotionale si psihice a viitorului copil.



Asupra acestui punct de vedere au cazut de acord preoti, psihologi si medici. Parintele Arsenie Boca spunea: "Toate starile trupesti si sufletesti ale celor doi parinti, si cu deosebire ale mamei in vremea celor noua luni, se intiparesc in copil, ca tendinte sau predispozitii, pe care copilul le va avea toata viata. Suparari, amaraciuni, dureri, predispun copilul la tristete, melancolie, nesanatate. Deci toate acestea trebuie ocolite."

Modificari hormonale

Vestea ca un copil se dezvolta si se va naste din trupul unei femei poate aduce la suprafata emotii variate in sufletele ambilor parinti. Pe de alta parte, sistemul endocrin al mamei incepe sa-si modifice secretiile pentru a sustine optim dezvoltarea fatului. Adiacent modificarilor hormonale, are loc si un raspuns emotional, iar viitoarea mama poate avea nevoie de o sustinere sufleteasca mai atenta decat de obicei.

Walnut, remediul floral preparat din flori de nuc (Juglans regia), este poate cel mai indicat in primele luni de sarcina, cand au loc importante modificari hormonale, care sunt asociate cu o stare emotionala mai vulnerabila.

Exista situatii cand viitoarea mamica se simte deprimata, fara a avea un motiv anume. Ar trebui sa fie fericita, dar nu reuseste, situatie in care remediul potrivit este Mustard (preparat din flori de mustar salbatic).


Tot variatiile hormonale pot fi insotite uneori de emotii puternice, care scapa de sub control. Teama de a-ti pierde cumpatul sau de a face ceva regretabil se trateaza cu Cherry Plum (floare de corcodus).

O alta stare posibila este cea de visare. Spre exemplu, de-abia a aflat vestea ca este insarcinata si viitoarea mamica isi imagineaza cum va arata copilul, cum il va ingriji sau cum vor merge impreuna de manuta prin parc. Remediul care te ajuta sa revii pe pamant si sa te concentrezi la ceea ce ai de facut este Clematis (din flori de vita alba). Tot acest remediul este util si pentru ameteala si tendinta de a lesina.

Anxietate

O sarcina dificila poate amplifica starea de anxietate legata de sarcina si nastere. Exista mai multe remedii florale care se pot prescrie pentru teama, neliniste, ingrijorare, tensiune nervoasa, intr-un cuvant: anxietate. Spre exemplu, Mimulus (preparat din flori de cretisoara) este indicat pentru diverse temeri, cum ar fi teama de nastere, de durere, de a nu avea complicatii, iar Rock Rose (flori de trandafir salbatic) pentru stari mai avansate, cand teama devine intensa, transformandu-se in panica.

Oboseala

Daca oboseala se instaleaza usor, lucru care se intampla adeseori in ultimele luni de sarcina, dar si in primele luni, atunci cand, din cauza greturilor, mamica nu se poate alimenta corect, remediul floral preparat din floarea de maslin (Olive) este cu siguranta cel mai indicat pentru revigorare.


Aspectul fizic

Atunci cand schimbarile corporale te lasa cu sentimentul ca nu arati bine, iar kilogramele in plus te deranjeaza, Crab Apple (preparat din flori de mar paduret) te ajuta sa accepti mai usor ca treci printr-o perioada de tranzitie si ca "abdomenul bombat" nu este o deformare corporala, ci, inauntru, ocrotit de tine, se dezvolta un prunc. Asadar, Crab Apple elimina dezgustul fata de propriul aspect corporal sau, altfel spus, te ajuta sa nu te simti rusinata, jenata de felul in care arati in perioada sarcinii.

Griji

Daca iti faci griji excesive despre sanatatea copilului, atunci Red Chestnut (flori de castan rosu) te ajuta sa te linistesti. Un alt remediu, White Chestnut (preparat din flori de castan alb) te ajuta sa nu te mai gandesti continuu, obsedant, la diferite lucruri, de exemplu cum vei proceda, cum te vei descurca in cele mai variate situatii.

Pe langa toate acestea, exista o alta solutie, Rescue Remedy - o combinatie din cinci remedii, destinata recuperarii in situatii de criza, de urgenta, care implica fie panica sau pericol, fie coma, lesin sau pierderea cunostintei. De asemenea, se poate administra, cu efecte linistitoare in situatii de stress sau de solicitare emotionala accentuata.

Nerabdare

Sarcina normala dureaza noua luni... Daca, pe parcursul acestora, simti ca nu mai ai rabdare pana la sosirea termenului, se recomanda Impatiens (preparat din flori de slabanog).
Daca ai ajuns sa numeri zilele ramase pana la momentul in care nasterea va avea loc sau daca te enerveaza ca in ultimele luni de sarcina miscarile tale nu mai sunt la fel de rapide, atunci Impatiens este ideal pentru relaxare si alungarea nerabdarii.

Situatiile mentionate mai sus sunt doar cateva dintre tulburarile emotionale prin care poate trece o femeie insarcinata. Exista insa cazuri mai complexe, in care viitoarea mamica a fost expusa unor traume sufletesti anterioare si care, cu ocazia sarcinii, se pot reactiva din subconstient. Vestea buna este ca si pentru aceste situatii exista "leac" in terapia florala Bach, dar contextul fiind variat si remediile posibile sunt in numar mai mare, iar pentru identificarea corecta a acestora este necesara o discutie cu un specialist in terapie florala Bach.

 

Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr. 6, sect. 3, Bucuresti
Tel.: 021.326.52.90; 0745.633.474; 0724.222.522
www.aquamarin.ro
contact@aquamarin.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod