Postul si beneficiile lui

Din vremuri stravechi, inteleptii au observat ca, atunci cand oameniiacorda prea multa atentie placerii de a manca - dincolo de necesitateastricta de a se hrani pentru a face fata eforturilor zilnice - si ajungandla excese periculoase, ei se expun riscurilor de imbolnavire. Mai mult,o alimentatie neechilibrata, in care predomina doar anumite alimente,poate produce nu numai modificari organice ci si comportamentale.

De aceea, vechii preoti - indiferent de religie - au hotarat ca,in functie de clima din regiunea in care traiau coreligionarii lorcat si de riscurile de imbolnavire existente, sa impuna prin preceptereligioase perioade de regim alimentar de dezintoxicare, de crutare aorganismului. Ba, chiar, marii intelepti au constatat ca postul negruprelungit - cu durata de 9, 21 sau 40 zile - poate asigura conditiileideale pentru marile revelatii, adica descoperirea raspunsurilor laintrebari fundamentale despre viata, sanatate, progres spiritual.

In religia crestina, posturile reprezinta perioade in care credinciosiiau ocazia sa se debaraseze de excesul de proteine animale, grasimi,glucide.
Aceasta asigura o stare fizica foarte buna, permitandcredinciosului sa aiba si o atitudine mai potrivita fata de actulreligios. Renuntarea la placerile gastronomice este un mic act desmerenie, care reaminteste fiecaruia despre modestie, abtinere in fatatentatiilor nesanatoase. Pe de alta parte, excesul de carne in alimentatiepoate creste semnificativ agresivitatea si cruzimea consumatorului,indepartandu-l de sentimentele de iubire, toleranta si intr-ajutorare.

Dar, atentie! Postul nu presupune doar o alimentatie lipsita de "dulce"- adica produse animale -, ci si o dieta bine echilibrata. In conceptiatraditionala chineza, o dieta echilibrata presupune combinarea, la fiecaremasa, a alimentelor acre, amarui, dulci, picante si sarate. Trebuiesubliniat ca fiecare din aceste tipuri de alimente are un rol beneficsanatatii, dar, in acelasi timp, pot fi daunatoare daca sunt consumate inexces.
Astfel, excesul de alimente acre poate afecta splina, stomacul,musculatura sau cavitatea bucala (stomatite, afte); excesul de alimenteamare poate tulbura aparatul respirator, intestinul gros (diaree),pielea si parul; cele dulci pot provoca boli ale rinichilor, veziciiurinare sau ale sistemului osteo-articular; cele picante, in exces, potafecta ficatul, colecistul, ochii sau tendoanele, in vreme ce excesul dealimente sarate va ataca sistemul cardio-vascular si intestinul subtire.

Exista, insa si alimente care nu au nici unul din gusturile enuntatemai sus, dar care au aceleasi efecte asupra sanatatii. De aceea, elese incadreaza in denumirea de miresme. Pe de alta parte, continutul deenergie al alimentelor este deosebit de important pentru mentinerea saurecuperarea sanatatii. Exista, de asemenea, cinci energii ale alimentelor:calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece.
Acestea se recunosc dupasenzatiile pe care le provoaca dupa digerare. Daca, de pilda, un reumaticaflat in plina criza va consuma alimente (chiar si numai vegetale!) careau energie rece sau racoroasa, nu va fi de mirare ca durerile se vorinteti. Invers, atunci cand se instaleaza febra sau eruptiile cutanate,alimentele racoroase si reci vor fi de mare ajutor.

Acum, este mult mai usor de inteles de ce multi credinciosi habotnici,care respecta cu strictete perioadele de post religios, pot avea mariprobleme de sanatate dupa terminarea restrictiilor: organismul lor intraintr-un dezechilibru major si nu mai poate face fata unei alimentatiiabundente in preparate din carne, oua si lactate.

Este cert ca avem multe de invatat de la chinezi pentru a ne facealimentatia mai sanatoasa si mai echilbrata, fie in timpul posturilor,fie in cadrul unor diete cu rol de terapie.
Asa vom putea sa evitamobezitatea, asa vom putea sa facem dintr-o perioada de post o ocaziede a fi mai sanatosi si fizic si spiritual. Asadar, postitul poate fiextrem de benefic asupra sanatatii noastre, dar, numai daca se cunoscbine principiile de mai sus. Puteti invata aceste lucruri in numai douazile, urmand un curs unic in lumea occidentala si in Romania, sustinutla Fundatia Romana Qitaky.

de dr. Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qiqong
www.qitaky.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod