Obezitatea, o obsesie... grea

O definitie a obezitatii ar fi, mai degraba, una culturala sipersonala decat obiectiva. In timpul dinastiei Tang, din China antica,un chip rotund, plinut si un corp si mai... plinut constituiau rezumatuldefinitiei frumusetii. Asa cum, de altfel, se intampla si in Europa EvuluiMediu. Statuia unui Budha mare, gras si razand cu gura pana la urechi,amplasata la intrarea tuturor templelor budhiste, reprezinta sanatateasi abundenta.

Chiar si azi, cand standardele internationale de sanatate si frumuseteimpun linia supla a corpului, chinezii traditionalisti inca maiconsidera ca 2-3 kilograme in plus ar fi un semn. Fara indoiala, preamulte kilograme in plus devin tot mai daunatoare oricui, adaugand osarcina suplimentara asupra scheletului osos, ca si inimii si circulatieisanguine.
Astfel, se ajunge rapid la starea de epuizare, la ingreunareacirculatiei sangelui, scaderea rezistentei la imbolnaviri, tulburarirenale, diabet si - nu e de mirare! - la moartea prematura.

Medicii chinezi considera ca cresterea greutatii peste limitele normaleare drept cauza primara mostenirea genetica - tinand cont de faptulca unii oameni ard grasimile mai lent decat altii. Totusi, indiferentde influentele genetice, ingrasarea este, in 95% din cazuri, rezultatulunor obiceiuri alimentare gresite (altfel spus, doar 5% dintre obezi suntvictime ale unor tulburari hormonale). Aceasta s-ar traduce prin efectulfactorilor endogeni - numiti de chinezi: nei yin - adica obiceiuri proastede a se hrani si de a practica exercitii de sanatate, un stil de viatastresant si prezenta activa a celor sapte factori emotionali negativi(furia, groaza, ura, anxietatea, tristetea, depresia si teama).
Faptul camulti oameni mananca peste masura se datoreaza fie lenei de a face sport,fie hipotensiunii arteriale, care poate determina starea letargica.

Asadar, primul pas in combaterea obezitatii ar fi acela de a pune ordinein viata celui expus riscului. Asta presupune eliminarea surselor destres, sau - daca nu este posibil - a reactiilor necontrolate la stres,ceea ce inseamna inlaturarea anxietatii, dar si acceptarea bucuriilorin mod limitat, caci tot ce este prea mult strica! Chiar si bucuriaexcesiva. Dar, la fel de important este sa se evite supraalimentatia.

In acest sens, exercitiile de Qigong sunt foarte recomandate si, in moddeosebit, cele respiratorii care au efectul de reglare a senzatiei defoame prin actiune asupra hipotalamusului.
Endocrinologii stiu ca aceastaglanda are nevoie de sa fie in perfecta stare de functiune, pentru caea sa stie ca tu ai mancat suficient. Pe de alta parte, exercitiile deQigong induc o stare de relaxare care alunga starile emotionale negative.

Exista si unele alimente cu efect cert de ardere a grasimilor dinorganism, precum si altele care le elimina. Iata si cateva dintresolutiile cele mai eficiente:
- Mancati cate un castravete proaspat de 2 ori pe zi; acesta .raceste"corpul si elimina toxinele din sange;
- Spalati si taiati marunt 125 g frunze de lotus, puneti-le intr-un vascu 375 ml apa si aduceti la fierbere, pe foc mic, timp de 15-20 minute;se bea decoctul o data pe zi,
- Se procedeaza la fel si cu 15 g matase de porumb uscata;
- Beti, cat mai des, ceai verde, neindulcit;
- Coaceti intr-o tigaie adanca 400 g boabe de soia, pe foc mediu, timpde 5 minute - sau, pana devin mai brun - lasati sa se raceasca si, apoi,puneti boabele intr-o sticla de 1 litru si completati cu 500 ml otet;se lasa la frigider timp de 5 zile, dupa care se consuma cate o linguritade fasole dimineata si seara.

Chiar daca nu suntem chinezi, putem aplica retetele de mai sus cusucces.

de Adrian Florea
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod