Metode practice pentru regasirea echilibrului

Exista mai multe tehnici eficiente care pot ajuta la regasirea echilibrului unei persoane supraponderale. Una dintre cele mai bune este dieta cu mancare lichefiata. Nu numai ca va va permite sa mancati usor in ziua respectiva, dar va avea un efect direct in eliminarea toxinelor si intensificarea digestiei.
Aceasta dieta cu hrana lichefiata este o achizitie valoroasa in programul dumneavoastra obisnuit. Ar trebui sa continuati sa tineti dieta cu hrana lichefiata o data pe saptamana, pana ce veti pierde tot surplusul de greutate.

Reamintiti-va: nu inseamna ca tineti post si nu trebuie sa cumparati bauturi cu un continut ridicat de proteine sau alte asemenea lichide. Puteti consuma orice aliment doriti, cu conditia sa fi fost in prealabil lichefiat. Insa, datorita faptului ca aceasta dieta este o tehnica de purificare a organismului, ar trebui sa consumati in special alimente proaspete si nutritive.

Nu incercati, de exemplu, sa lichefiati lasagna, pizza sau carnea. Foarte eficiente vor fi supele, ceaiurile de plante, sucurile proaspete de fructe sau legume, laptele cald sau semintele pisate si amestecate cu apa; cu cateva exceptii puteti alege orice aliment doriti, adaugati-i putin lichid cald si pasati-l.

Puteti consuma alimente lichefiate cat de des doriti in ziua respectiva. Unii oameni descopera ca se simt perfect si sunt plini de energie band numai sucuri de fructe. Altii simt nevoia de alimente mai consistente.
Tineti dieta in functie de nivelul dumneavoastra de confort. Daca folositi in mod corespunzator dieta cu hrana lichefiata, ar trebui sa va simtit mai usor si mai energic. Totusi, daca obisnuiti sa alergati zilnic sau sa faceti exercitii fizice solicitante, este recomandabil sa va moderati efortul fizic in ziua in care tineti dieta cu hrana lichefiata.

A doua metoda este o tehnica simpla, insa poate fi unul din punctele forte ale programului de controlare a greutatii propuse de Ayurveda. Nu presupune decat inghitirea unor cantitati mici de apa calda pe parcursul intregii zile. Ama este o substanta albicioasa, vascoasa, care blocheaza toate canalele fluxului firesc al organismului.

La fel cum folositi apa calda pentru a spala vasele pline de grasime sau de substante lipicioase, puteti folosi actiunea apei calde pentru a elimina treptat ama din organism. Exista totusi o anumita metoda pe care trebuie sa o respectati pentru a produce efectul dorit. In primul rand apa trebuie sa fie foarte calda, chiar fierbinte, astfel incat sa fiti nevoiti sa suflati inainte de a o sorbi.

Daca aveti probleme privind consumarea bauturilor calde, nu va ingrijorati - in cateva zile va veti obisnui sa beti apa fierbinte.
In al doilea rand, cantitatea de apa fierbinte pe care trebuie sa o consumati este mai putin importanta decat frecventa cu care o beti.

Pentru a obtine rezultate optime, ar trebui sa beti apa fierbinte o data la fiecare jumatate de ora.

Daca vi se pare prea des, incercati sa luati o inghititura sau doua de apa calda macar o data pe ora. Puteti consuma si o cantitate mai mare de apa daca doriti, dar beti macar o inghititura in fiecare ora. Pe parcursul zilei puteti sa consumati si alte lichide, dar nu uitati de apa fierbinte.

Dupa cateva zile va veti simti atat de linistit si de echilibrat datorita apei fierbinti, incat veti astepta cu nerabdare sa o consumati. Este posibil sa urinati ceva mai des in primele saptamani de aplicare a acestei metode. Acest lucru se intampla fiindca organismul incepe sa se curete singur, incepe sa elimine toxinele si impuritatile.

Este un indiciu ca are loc un proces extrem de important. Dupa cateva saptamani, frecventa cu care urinati va reveni la normal, insa ama va continua sa fie eliminata din sistemul dumneavoastra.


1. Incepeti sa aplicati aceste doua tehnici pentru a elimina ama.
Adaugandu-le activitatilor dumneavoastra cotidiene, va veti spori semnificativ progresele.


  • O data pe saptamana tineti o dieta lichefiata. Alimentele pe care le puteti include sunt: supe, ceaiuri de plante, sucuri de fructe sau legume proaspete, lapte cald sau seminte amestecate cu apa. Puteti lichefia orice aliment doriti, dar tineti minte ca trebuie sa evitati alimentele care nu sunt proaspete sau sanatoase, ca si mancarurile grele, cum ar fi lasagna, pizza si carnea.
  • Beti apa fierbinte foarte des de-a lungul zilei. Tineti minte faptul ca apa trebuie sa fie foarte fierbinte si trebuie sa o consumati cat mai des, cam o data la 30 de minute. O idee buna ar fi sa umpleti un termos cu apa fierbinte si sa-l purtati cu dumneavoastra.


2. Incercati urmatoarele sugestii pentru a va imbunatati digestia:

  • In general, carnea sporeste influenta Kapha si produce mai multa ama decat restul alimentelor. Alegeti carnea de pui si de peste in locul carnii rosii si incercati ca la mai multe mese pe saptamana sa nu consumati deloc carne.
  • Includeti in meniul dumneavoastra cat mai multe legume gatite si cereale proaspete.
  • Preferati mancarurile usoare si calde.
    Alegeti mai degraba mancaruri gatite, fierbinti, decat alimente reci (deoarece mancarurile calde sunt mai usor de digerat si ajuta la mentinerea echilibrului doshei Kapha).
  • Desi mancarurile calde sunt mai usor de digerat si de asimilat, puteti include si cateva salate si legume crude in regimul dumneavoastra alimentar, in functie de preferintele si gusturile culinare.
  • La gatit, folositi ghimbir proaspat sau macinat pentru a stimula digestia si pentru a elimina ama. Alte condimente ce stimuleaza digestia sunt: chimionul, sofranul de India, nucsoara, scortisoara, cuisoarele, semintele de mustar si piperul negru.
  • Incercati sa mancati ghimbir chiar inainte de masa pentru a va stimula arderile digestive.


Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ele20 pe 23 Ian 2008, 11:53
    Multumesc pentru informatii

    M-ar prinde bine putina relaxare, prea mult stes.

    0
    0

  • gabitza_dumi pe 19 Ian 2006, 17:48
    chear ma bucur pt informatii

    trebuie neaparat sa incerc si eu acest fel de eliminare a toxinelor! abia astept sa vad rezultatele!va pup

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod