Medicina homeopata in centrul atentiei

Homeopatia este cel de-al doilea mare sistem medical folosit in lume. In Statele Unite, de exemplu, popularitatea sa a crescut cu 20% - 50% anual in ultima decada. Dar care este istoria acestui domeniu? Care sunt principiile pe care se bazeaza homeopatia? Si care sunt diferentele intre acest sistem si medicina clasica (alopata)? Medicul homeopat April Geo Savulescu ne raspunde la toate aceste intrebari si ne introduce in fascinantul univers al remediilor alternative.
Care sunt inceputurile homeopatiei?

Homeopatia este o inventie a doctorului Samuel Hahnemann (de acum aproximativ 200 de ani). Dar inceputurile sunt mai indepartate.

De exemplu, in Antichitate exista izopatia - tratamentul cu aceeasi substanta - pe care au folosit-o apoi regii Pontului Euxin, Mitridates, de la care ne-a ramas metoda numita mitridizare (se dau cantitati mici dintr-o substanta toxica pentru ca ulterior organismul sa fie aparat in fata unei cantitati mari din acea substanta).

Mai mult chiar, Sextus Empiricus - medic si filosof grec - vorbea despre doua tipuri de medicina: cea rationalista - in care se luau in considerare toate datele existente - si cea empirista - in care medicii se luau numai dupa simptome. Urmasii empiristilor sunt alopatii de astazi.


Ce este medicina alopata?

Este medicina "clasica".
Ea trateaza simptomele bolii.


Care este diferenta intre medicina alopata si cea homeopata?

Homeopatia da un remediu pentru un om, nu pentru o boala sau un simptom.

Medicii homeopati se ghideaza dupa "Materia Medica", o lucrare imensa, in care toti medicii au trecut cazuri tratate si manifestarile acestora.

De asemenea, exista si un "Repertoire" - in care sunt trecute boli, suferinte si remediile folosite pentru a le trata. Tu ca medic trebuie sa vezi care este cel mai apropiat de situatia bolnavului tau.


Cum faceti acest lucru?

Dupa cum am mai spus, medicina homeopata este o medicina care cere o individualizare a remediului. Tratamentul este numai pentru un singur individ. Interviul medic-bolnav este foarte important. El sta la baza comunicarii prin care se gaseste remediul.
Pacientul povesteste suferintele lui si medicul "cantareste" tot ce i se spune, stabilind tratamentul adecvat.


Ce boli pot fi tratate cu ajutorul acestui sistem terapeutic alternativ?

In principiu toate bolile pot fi tratate homeopat, daca reusesti sa gasesti remediul. Pana si cele mai "netratabile" boli...


Care sunt principiile de baza pe care se sprijina homeopatia?

Sunt doua principii mari:

1) similia similibus curentur (ceea ce este asemanator vindeca);

2) dilutia (noi nu folosim substantele in concentratii mari, ci utilizam dilutii centezimale).

Mai exista un al treilea principiu, care tine de mine si de un colaborator de-al meu. Lumea se intreaba: "Cum poate sa aiba activitate o dilutie?" - stiut fiind ca de la a 13-a dilutie centezimala, substanta a disparut.
Iata cum: apa este un element minunat, care are posibilitati multiple de a se manifesta - apa nu este aceeasi peste tot. Cea pe care o folosim noi (apa distilata) capata o structura cristalina - cluster (ciorchini de cristale)- care imita structura substantei folosite si are efectul dorit de noi.


Ce substante folositi in aceste dilutii? Pe langa apa, bineinteles.

Se folosesc minerale, vegetale, animale si chiar produse patologice (scuipat, puroi, urina etc.).


Aceste produse patologice nu pot face rau?

In nici un caz. Acestea se numesc nosode in limbaj medical si sunt niste substante care nu mai sunt active, deci nu mai pot face rau. Insa multi nu inteleg acest lucru. Chiar acesta este motivul pentru care homeopatia se confrunta in momentul de fata cu o mare problema. Un calugar grec de la Muntele Athos, pe nume Damaschin Grigoriatis, a publicat in cartea "Homeopatia este contrara credintei ortodoxe" un manifest impotriva acestei terapii.


El infiereaza homeopatia si se opune unui mare medic homeopat grec, George Vithoulkas, aratand ca homeopatia foloseste "lucruri spurcate" si ca este o medicina a diavolului. Interzicerea homeopatiei din punctul de vedere al religei ortodoxe este un fapt foarte grav. Eu cred ca este ca un nou Ev Mediu. La fel de grav este ca aceasta carte a fost tradusa si in limba romana - iar unele biserici le interzic maicilor sa se mai trateze homeopat. Ce trebuie retinut insa este urmatorul fapt: extragem intr-adevar remedii din produse patologice, dar cu ele vindecam oamenii.
 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lavinia Suceu pe 14 Sep 2016, 08:43
    incredere in homeopatie

    Eu chiar am incredere in homeopatie, luand in considerare ca o lunga perioada de timp m-am confruntat cu o acnee urata ce imi ascundea chipul. Niciun tratament cosmetic nu si-a facut efectul, insa remediul l-a gasit Doctor Firuti din Bucuresti. Recomand tuturor!

    0
    0

  • Dorian pe 29 Oct 2013, 20:15
    Homeopatia si secolul nostru

    http://www.youtube.com/watch?v=SRTlJwy2loA Sa va lamuriti stiintific cum este cu ,,informatia"si ,,energiile vitale'' care se clameaza a vindca holistic in homeopatie. Cartea se numeste ,, Homeopatia- o analiza stiintifica si spirituala" de Oana si alex. Iftime ( cercetatori biologi). Si pe mine, cand eram copil, ma vindeca bunica de dureri cand imi punea doar mana ei pe locul unde ma lovisem. Credinta in homeopatie este de tip metafizic precum si forta vitala despre care vorbesc lucrarile homeopatilor. medicii trebuie sa fie oameni de stiinta nu vraci si samani. Chestia cu informatia si cuantele de energie este bine sa fie studiata de cei care inghit cu usurinta si pe nemestecate cuvintele astea, absolut nepotrivite in domeniul biologiei moleculare a fiintelor vii. Fizica si chimia sunt grele pentru cine vrea doar sa creada si nu cerceteaza.

    0
    0

  • mariana laura pe 27 Oct 2008, 16:50
    Informatii

    Ajutati-ma cu un cabinet bun de homeopatie; nr. de telefon si adresa

    0
    1

  • mariana pe 10 Apr 2008, 07:34
    ????

    Fac tratament de 3 luni si nu am nicio parere as vrea fff mult sa am una buna sau rea ori cum ar fi buna. Daca ar fi rea n-as pierde timp pretios asteptand un rezultat negativ sau ar fi buna daca m-as vindeca.

    0
    0

  • Lacatusu pe 9 Apr 2008, 00:32

    Parerea mea este ca daca "medicina" homeopata era vreo sfaraiala... nu mai exista medicina clasica... toti doctorii se concentrau pe acest gen de remediu... cred ca este un fel de vraci al satului.

    1
    0

  • ioana dumitru pe 19 Mar 2008, 15:55

    Eu am foarte mare incredere in aceasta medicina. Nu fac de multa vreme tratament homeopat dar... ma simt extraordinar ma tratez de atacuri de panica. Credeti-ma ca trebuie sa aveti incredere in aceasta medicina. Merita va veti simti extraordinar.

    0
    1

  • nadia pe 24 Feb 2008, 08:39
    Ciroza

    Tatal meu se trateaza homeopat de 1 an si se simte foarte bine.

    0
    0

  • MARILENA pe 22 Nov 2007, 16:18
    CEVA MIRACULOS DAR CU MULTA RABDARE

    AM INCEPUT TRATAMENTELE HOMEOPATE ACUM 4 ANI CU BAIETELUL MEU SI SUNT F F MULTUMITA DE REZULTATE. CU RABDARE IN PRIMUL RAND AM REUSIT... BAIETELUL MEU RACEA F DES SI NU STIAM CE SA -I MAI FAC.CU TRATAMENTUL HOMEOPAT AM REUSIT.ACUM LUAM TOTI DIN FAMILIE,AVEM MARE INCREDERE IN REMEDIILE HOMEOPATE,

    0
    1

  • marin pe 26 Oct 2007, 16:27
    cred in homeopatie

    Nu putem folosi termenul de credinta in homeopatie. Cred sau nu cred. Credinta tine de religie. Mai potrivit ar fi am sau nu incredere. Altfel s-ar ridica voci care ar spune ca homeopatia tine de religie. Homeopatia insa nu e nici religie nici antireligie. Si s-ar parea ca functioneaza fie ca ai sau nu incredere in ea

    0
    0

  • ovidiu sorescu pe 26 Oct 2007, 00:30

    Poti face cursuri doar dupa absolvirea facultatii prin centrul de perfectionare al personalului med sup... Pina atunci poti cumpara carti si incepe studiul indiviual. Conteacteza si centrul Similimum di bucuresti

    0
    1

  • Ioana pe 22 Aug 2007, 15:50
    despre medicina homeopata

    Buna ziua tututror ! Sunt absolventa a fac de medicina din Buc si ma intereseaza f mult domeniul medicinei homeopate . Am o rugaminte : daca cineva dintre voi stie unde se fac cursuri in acest domeniu ( un nr de tel , o modalitate de contact )ii multumesc anticipat . Adresa mail : raluca.axente@yahoo.com

    0
    0

  • Raluca Suceava pe 7 Aug 2006, 17:20
    Chiar am sa ma fac bine..?

    Am 22 de ani si sufar de o hernie de disc lombara.Am apelat la medicina homeopata pt ca nu vreau sa ajung la operatie,pt ca sunt prea tanara.Iau aceste remedii de 13 zile dar am dureri foarte mari..mult mai mari ca inainte.as vrea sa stiu daca intr-adevar am sa ma fac bine si daca trebuie sa am incredere in continuare.primesc parerea dvs ca un ajutor psihic de a merge mai departe si sa am mai multa incredere.

    0
    0

  • andreea pe 24 Apr 2006, 21:30
    homeopatie

    as vrea sa invat mai multe despre aceasta medicina,imi puteti spune de unde sa procur carti,sau unde se fac cursuri?e-mail andreea.a@k.ro

    0
    0

  • Vranceanu pe 19 Ian 2006, 17:48
    f interesant

    e interesant si eu chiar cred in homeopatie. n-am incercat insa tratamente. sper sa nu fie nevoie :)

    0
    0

  • laura andrei pe 19 Ian 2006, 17:48
    vindecare totala

    Medicina homeopata este un DAR...numai ca nu multi stiu acest lucru..trateaza si vindeca in ansamblu..boala dispare treptat dar sigur..as putea asemui vindecarea cu ...o ceapa...Boala dispare strat dupa strat..ajungandu-se in final la miez,adica sanatate..Eu am urmat un astfel de tratament si acum sunt ca un nou-nascut..nu numai fizic ci si psihic...

    0
    0

  • Dr. Andrei pe 19 Ian 2006, 17:48
    apa incarcata informational

    Medicina Homeopata este ceva extraordinar. Ceea ce nu a subliniat articolul anterior este modalitatea exacta prin care se face vindecarea , ce se petrece de fapt cu tratamentul homeopat odata ajuns in organism stiind foarte bine ca dupa a 13-a dilutie practic nu mai exista fizic substanta care a fost folosita initial. Practic apa preia la nivel informational caracteristicile substantei diluate si va avea rezonanta in organism astfel prin procesul de rezonanta. Remediul odata ajuns in organism il face pe acesta la nivel informational sa isi dea seama ca exista o problema si sa procedeze la rezolvarea acelei probleme. Atat timp cat substanta de baza care poate fi chiar si puroi, saliva, scuipat nu mai exista practic fizic in dilutia pe care o ingeram este o mare prostie sa afirmi ca acest tratament ar putea fi spurcat si arata un mod foarte patratos de a gandi. Practic noi ingeram o apa incarcata informational care il alerteaza pe organism vis a vis de o problema cu care el, organismul, se obisnuise si nu mai reactiona ca si cum avea o problema.

    0
    0

  • Eniko Trifan pe 19 Ian 2006, 17:48
    minunata,vindeca cu multa blandete

    Cum spunea atat de frumos cineva, medicina homeopata este un DAR,unul pretios,pe care CREATORUL l-a daruit oamenilor.Am fi cu totii mult mai sanatosi daca ne-am trata cu remediile ei,care sunt efectiv la indemana oricui,cel putin din punct de vedere financiar.Eu am hotarat sa lupt cu toate prejudecatile celor din jur si sa-mi tratez baietelul de 8 luni si jumatate ,ori de cate ori va fi nevoie,cu remediile ei minunate.Cred cu putere in solutiile oferite de medicina homeopata.

    0
    0

  • Marius Z. pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna !

    Am inceput de 2 zile un tratament homeopat nu datorita faptului ca as avea ceva anume ,am fost si eu la doctor sa vad ce-mi spune cu acea lupa si daca o sa-mi spuna adevarul la ce stiam eu ca ma supara mai des.Mi-a spus destul de multe unele adevarate unele mai putin totul este ca mi-a dat un tratamen si trebuie sa il iau.Sunt curios daca se vede vre-o schimbare in sanatatea mea .Trebuie sa fac mai multe tratamente de acest gen ?

    0
    0

  • elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    tratament homeopat

    cred in homeopatie

    0
    0

  • gabi pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna!

    Tratamentul hemeopat poate vindeca si acneea juvenila? Am 25 de ani si de vreo 11 ani ma chinui cu acneea.Am mers la doctor derm.,am facut multe tratamente externe si interne ,dar nimic nu a ajutat.Tind sa cred ca e pe sistem nervos

    0
    0

  • istratlia pe 19 Ian 2006, 17:48
    homeopatia

    Am folosit pentru fetita mea remediile homeopate si i-au facut bine.Am mare incredere in aceste tratamente.

    0
    0

  • ela pe 19 Ian 2006, 17:48
    incredere

    folosesc de mult produse homeopate. Am incredere toatala. Important e sa-ti gasesti remediul ce ti se potriveste.

    0
    0

  • elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    homeopatie

    tatal meu urmezatratament homeopat dar nu pot sa spun inca nimic

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod