Mai sanatoasa prin meditatie

Referindu-se la meditatie, maestrii taoisti o asemanau cu un post. Asacum postul fizic purifica esentele organice prin sistarea oricaruiaport alimentar, asa si "postul mental" al meditatiei purifica minteasi activeaza capacitatile spirituale prin indepartarea gandurilor sitransformarea emotiilor in energie.

In ambele cazuri, procesele de purificare sunt naturale si automate,dar pentru a fi declansate trebuie indeplinite niste conditii: golireatrupului fizic de orice aport exterior timp de cateva zile sau golireamentalului de orice agitatie (ganduri) timp de cateva minute.

Dupa cum am vazut in articolele precedente, prin tehnica surasuluiinterior reusim sa ne transformam gandurile si emotiile negative inenergie cu care alimentam virtutile.
In cele cateva minute necesaretehnicii, noi reusim sa ne debransam de la lumea exterioara, sa neinteriorizam si sa nu mai pierdem energie.

Practica taoista cuprinde mai multi pasi. Primul ar fi conservarea sihranirea esentei prin dieta, si disciplina sexuala. Al doilea pas ar filucrul cu esenta (energia) corpului, cunoscut sub denumirea de chi kung(qi gong). Al treilea pas ar fi fuziunea energiilor, prelucrate dinesenta, transformarea lor in vitalitate spirituala. Rezultatul fuziuniienergiilor subtile este stoparea pierderii de energie, centrareaintregului sistem energetic cu ajutorul acestei sfere de energiefuzionata, aflata in zona abdomenului.
Sfera actioneaza ca un magnet,nelasand energia proprie sa se disipeze in timpul interactiunii noastrecu mediul inconjurator.

Cateva zile de practica nu vor fi suficiente pentru obtinerea unorrezultate durabile, dar daca veti practica cel putin timp de o lunatehnicile de baza din alchimia interna taoista, veti fi surprinsi decat de bine va simtiti, de cat de stabile si echilibrate sunt emotiiledumneavoastra si de claritatea mentala obtinuta.

Pierderile de memorie si lipsa de concentrare au devenit un simptomcomun nu numai la persoanele batrane sau bolnave, dar si la oamenii inputere care traiesc in conditii de stres.
Lipsa puterii de concentrareeste considerata in medicina occidentala ca un simptom de "senilitate"fiind atribuita reducerii de substante neurochimice vitale. Medicinachineza numeste aceasta stare "creier golit de esenta".

Meditatia stopeaza risipirea energiei catre exterior, mareste productiasi circularea esentei cerebrale, mareste nivelul de energie cerebrala,intareste spiritul si imbunatateste functiile mentale prevenind astfeldeclinul mental asociat in mod obisnuit imbatranirii.

Introducand in viata noastra aceste practici, jumatate de ora dimineatasi jumatate de ora seara, nu facem alceva decat sa ne prelungim viataintr-un mod placut si sanatos.
Pastrarea sanatatii pe parcursul intregiivieti ne face sa fim independenti si puternici, putand chiar sa-i siajutam pe cei din jurul nostru, fara teama de a deveni vreodata o povarapentru cei dragi.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod