Mai sanatoasa prin energie

In urma studierii corpului uman, inteleptii taoisti din China antica auobservat ca in afara sistemelor fizice ale corpului (cum ar fi sistemulcirculator, sistemul nervos etc), omul mai beneficiaza de un sistem careeste complementar acestor sisteme si anume sistemul energetic.

Sistemul energetic, format din meridiane (canale) si puncte energetice,permite energiei vitale Qi (Chi) sa hraneasca si sa sustina corpulfizic. Qi-ul reprezinta energia (forta) vitala cu care suntem inzestratila nastere si care ne paraseste in momentul mortii. Depinde numai de noicum o cultivam si cum avem grija de ea pentru a avea o viata frumoasasi sanatoasa. Qi-ul este pentru sistemul energetic ceea ce sangele estepentru sistemul circulator, iar meridianele sunt similare vaselor desange.

In prezent sistemul energetic este cunoscut mai ales datoritaacupuncturii, ramura a medicinii traditionale chineze care a reusit ina doua parte a secolului XX sa se impuna prin rezultatele sale si inlumea occidentala.
Inteleptii taoisti nu s-au oprit insa aici, ei aumers mai departe dezvoltand tehnici de lucru cu aceasta energie internasi reunindu-le sub denumirea de alchimie interna taoista, continuand sale perfectioneze si sa le mbunatateasca de-a lungul secolelor.

Ei au observat ca aceste meridiane sunt legate de cate un organsau au anumite functii specifice si le-au grupat in 12 meridianeprincipale, 8 meridiane speciale (extrameridiane) si 15 meridianetendino-musculare. De-a lungul acestor meridiane se afla puncteleenergetice (ele crescand de la circa 320 in jurul anului 1000, pana la365 in prezent) care au rolul de a regla debitul de energie de-a lungulmeridianului respectiv, actionand ca o ecluza si in acelasi timp de aprelucra energia care trece prin el, de a o rafina (precum o rafinarie)si a o trimite mai departe imbunatatita si transformata.

Blocarea unui punct energetic duce la un surplus de energie in amontede el si la un deficit de energie in aval de el, acest lucru ducandla disfunctionalitati energetice care se pot agrava si transforma inboli ale corpului fizic.
Iata de ce trebuie sa avem grija ca meridianelenoastre sa fie libere si deschise, pentru ca Qi-ul sa poata circula usorprin corp, sa nu stagneze. In momentul in care el stagneaza intro zona,acolo incep sa apara probleme de sanatate.

Sistemul circulator si sistemul energetic sunt atat de complementare incatmaestrii taoisti considera ca unde curge sangele, vine si energia iarunde se duce energia, vine si sangele. In fapt, aici se afla secretultransmiterii energiei din sistemul energetic in sistemul circulator,in faptul ca sangele este cea mai densa forma de energie, energietranspusa in plan fizic. O calitate slaba a sangelui indica foarteclar un dezechilibru al sistemului energetic, de aceea maestrii taoistiactioneaza asupra sistemului energetic, imbunatatind formula sangeluicare la randul lui va vindeca corpul fizic.

In practica alchimiei interne, taoistii se folosesc de meridianele sipunctele energetice pentru a rafina energia.
In felul acesta ei crescimunitatea corpului fizic si ajung la varste avansate de necrezut pentruoamenii obisnuiti.

Exercitiu pentru scaderea greutatii

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.r

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod