Kinetoterapia si imbunatatirea calitatii vietii

Examinarea Examinarea tonusului activ cuprinde tonusul postural si tonusul in cursul miscarilor active declansate de copil. Se realizeaza dupa schema asa numita "strategia axului central", studiindu-se pe rand zonele si segmentele: cap, gat, trunchi - membre superioare si membre inferioare.

1. Kinetoterapeutul suspenda copilul vertical, punandu-i mainile sub axile pentru a observa mentinerea capului in planurile vertical si frontal;
2. Copilul este asezat apoi pe mana examinatorului, pentru a observa aparitia reflexului Landau;
3. Copilul este pus pe burta si se va urmarii comportarea motorie, pe antebrate sau cu membrele flectate, mana si degetele extinse;
4. Copilul este pus pe spate, pentru a observa eventualele devieri laterale ale capului, aparitia actiunii RTCA si RTCS chiar eforturile depuse de a ridica/misca cat de cat capul, gatul;
5. O alta manevra este apucat de mana si tras usor incet dar cursiv in pozitia asezat.
Se apreciaza nivelul mentinerii capului in planul miscarii, participarea copilului la miscarea, activ din trunchi sau membrele superioare, se poate observa si pozitia pe care membrelor inferioare;
6. Din pozitia asezat, copilul este dirijat in ortostatism, la fel ca in proba precedenta incet si cursiv. Proba este utila pentru aprecierea (strategiei trunchi - pelvis - sold - membre inferioare - control motor indretate pe verticala - control muscular, tonusului membrelor inferioare). Se poate observa concomitent miscarile capului si actiunile trunchiului si a membrelor superioare.

7. Trecerea copilului in ortostatism (pozitia verticala) ajutat sau nu. Se pot observa foarte multe gesturi si erori ale controlului motor, sau a activitatilor in aceasta faza (echilibru, pregatire pentru cadere, baza de sustinere, extensia membrelor inferioare, hipertonia doar la un membru inferior, incrucisarea membrelor inferioare, imposibilitatea realizarii ortostatismului, dar si posibilitatea de deplasare).


Evaluarea si examinarea tonusului muscular la nou-nascut, sugar si copil mic:


1. De la nastere se poate evidentia controlul tonusului postura cefalic: tinut ridicat, copilul balanseaza capul o scurta perioada, dupa aceea capul cade inainte.
2.
In caz de hipotonie la nastere, copilul treaz sta nemiscat si cand este suspendat, nu isi flecteaza membrele, care arata inerent sub influenta grravitatie.
3. Examinarea tonusului muscular este inclus obligatoriu in examenul clinic general al noul nascut.
4. Chiar cand nou nascutul sta linistit, fie ca este culcat sau suspendat, mobilizarea pasiva a membrelor da impresia unei hipertonii, dar aceasta este egala si bilaterala, cu conditia mentinerii capului pe linia mediana, cu nasul spre zenit.

Astfel, vor fii limitate efectele reflexelor tonice cervicale. Deci, lupta contra gravitatiei este esentiala in tonusul postural.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod