Iedera, un leac natural pentru tuse

Nu te grăbi să apelezi la antibiotice!

Dacă eşti în căutarea unui remediu natural pentru a-ţi calma tusea, ia în considerare extractul de iederă. Află ce proprietăţi are!

Eficacitatea iederei (Hedera helix) este dovedită ştiinţific, fiind recunoscută oficial ca remediu pentru afecţiunile respiratorii încă din secolul al XVI-lea.

În 2003 a fost demonstrat mecanismul de acţiune al acestei plante. Sub conducerea profesorului Häberlein (universitatea din Bonn), în cadrul unor studii de biologie celulară s-a demonstrat că extractul uscat din frunze de iederă conţine o saponină, alfa – hederina, care este responsabilă pentru ameliorarea simptomelor în cazul tusei productive.

 

Iedera a evoluat de la un tratament simplu al medicinei populare la un medicament modern cu efect demonstrat. Extractul de iederă face posibil un tratament bine tolerat al afecţiunilor cu simptom de tuse, de la sugari până la adulţi.

 

 

Cum acţionează iedera?


Datorită saponinelor conţinute în iedera medicinală secreţiile vâscoase sunt fluidificate. Saponinele din iederă acţionează asupra căilor respiratorii în 3 moduri:
 • Efectul expectorant: mucusul vâscos ce se găseşte în bronhii este lichefiat
 • Efectul de calmare al tusei: pentru că mucusul a fost lichefiat, poate fi eliminat şi treptat, tusea se calmează.
  Senzaţia de tuse dispare
 • Efectul spasmolitic: musculatura bronşică se relaxează, iar tusea convulsivă se calmează.

Astfel, în cazul în care te confrunţi cu o tuse productivă, tratamentul pe baza de extract de iederă calmează tusea şi reduce iritaţia. De asemenea, testele de laborator au demonstrat că saponinele sunt eficiente împotriva bacteriilor şi viruşilor. Nu se cunosc efecte secundate ale extractului de iederă şi nici interacţiuni cu alte preparate.


Studii care atestă eficacitatea extractului de iederă


În 2009 o echipă de cercetători au testat pe 9657 de pacienţi (printre care 5181 de copii) care sufereau de bronşită acută sau cronică extractul uscat din frunze de iederă sub formă de sirop. După şapte zile de tratament, la 95% din pacienţii trataţi s-a constatat o îmbunătăţire semnificativă a simptomaticii si in unele cazuri chiar a dispariţiei problemelor.

Un alt studiu care vizează testarea extractului de iederă ca tratament pentru copii arată ca este foarte bine tolerat, iar efectele secundare apărute au fost predominant uşoare, majoritatea în proporţie de 0,17% fiind efecte de tip gastrointestinal.
În cadrul studiului au fost evaluate retrospectiv datele a 52.478 de copii, care au fost trataţi împotriva afecţiunilor căilor respiratorii cu un extract uscat din frunze de iederă fără alcool. 51% din copii aveau vârste cuprinse între unu şi cinci ani.


Nu te grăbi să apelezi la antibiotice!


Trebuie să ţii cont de faptul ca tusea este un mecanism de apărarea al organismului, de aceea ea nu trebuie suprimată. Tratamentele pe care le administrăm pentru tuse trebuie să ne ajute la eliminarea mucusului care se acumulează şi să atenueze tusea.

 

"Tusea este o problemă medicală care trebuie tratată la timp. Tratamentul nu constă în administrarea rapidă a antibioticelor, ci în utilizarea unor remedii care tratează simptomele pe care le avem. În prezent avem foarte multe medicamente cu substanţe naturale pentru a trata diversele simptomatologii ale răcelii, unul dintre ele fiind iedera medicinală sub formă de extract uscat", precizează dr. Mioriţa Toader, medic primar ORL, Şef secţie ORL la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Tusea este un simptom foarte des întâlnit, cu precădere în această perioadă, a tranzitului vară-toamnă. Sezonul răcelilor a început, cu nas înfundat, febră, strănuturi şi tuse. Deşi de cele mai multe ori simptomele nu sunt îngrijorătoare, acestea devin sâcâitoare, scăzând nivelul de confort general. Dacă medicul nu prescrie antibiotice, metoda ideală de tratament este cea naturală.

 

 

Leacuri băbeşti pentru tuse şi răceală


Am făcut un inventar cu cele mai folosite remedii naturale pentru tuse şi răceală cu ajutorul prietenilor noştri de pe Facebook. Iată care sunt acestea:

 • Odihna la pat
 • Aspirina saracului
 • Drajeurile golia, pastilele cu propolis, miere din farmacii, lapte cald cu miere în miez de noapte când ai crize de tuse, ceaiurile calde cu foarte multă lămâie şi miere.
 • Sirop de muguri de pin, portocale
 • Sirop de muguri de brad
 • Zahăr în ridiche neagră
 • Miere de tei amestecată cu propolis şi multă lămâie
 • Un gălbenuş crud frecat cu miere/zahăr amestecat cu lapte cald şi un pic de unt
 • Lapte cu ou şi miere, ceai de coji de mere şi ceaiul de ceapă
 • Mierea de brad e foarte buna pentru durerile în gât şi pentru răceli
 • Miere cu propolis, polen şi lăptişor de matcă
 • Aerosolul, chiar dacă nu e natural
 • Ţuică fiartă
 • Cura cu lăptişor de matcă pur.

 

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Laura pe 25 Ian 2017, 21:04
  sirop cu iedera

  Da, iedera este o planta miraculoasa in cazul tuselor. Noroc ca medicina a evoluat si o putem gasi in siropul Prospan de care s-a scris. In plus, nu are nici conservanti nici aditivi fapt care securizeaza aparitia reactiilor adverse cu care eu, fiind alergica, m-am confruntat la alte medicamente.

  0
  0

 • elamy pe 1 Mar 2016, 01:50
  tusa

  Eu folosesc de mult la recomandarea medicului siropul Prospan pe baza de iedera pentru intreaga familie. E super bun, natural si il pot da fara frica copiilor. Mai folosesc si siropul de ridiche cu miere. Super siropuri!

  1
  0

 • Mariiyia pe 13 Nov 2010, 11:40
  Tuse productiva la copii

  Ceaiul de ceapa facut din 2 cepe si o cana jumate de apa fiert 15 minute e foarte bun. Se poate pune miere si lamaie.

  2
  0

 • camelia pe 30 Sep 2010, 10:40
  inca un leac pentru raceala si tuse

  pentru raceli si tuse este foarte bun ceaiul din frunze sau flori de potbal (uscate sau crude) Si mai este foarte bun ceaiul din flori de soc (uscate)

  1
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod