Homeopatia si infectiile respiratorii superioare

Sa previi este intotdeauna mai eficient decat sa tratezi. Poate de aceea in China medicii erau platiti de comunitate cat timp membrii sai erau sanatosi, urmand ca eventualele tratamente sa fie suportate de medicii insisi daca cineva se imbolnavea... sau cel putin asa spune legenda.

Infectiile tractului respirator superior sunt foarte frecvente la copiii de varsta prescolara, in mod special. Multi dintre ei incep sa faca faringite, rinofaringite, laringite, amigdalite, otite repetate etc., o data ce intra in comunitate schimbul de agenti infectiosi facandu-se foarte usor intre ei. Pe masura ce cresc, imunitatea lor se imbunatateste si devin mai rezistenti la astfel de infectii. Insa o anumita predispozitie mostenita si, eventual, excesul de medicamente (mai ales antibiotice) fac ca aceasta perioada sa se prelungeasca sau, oricum, sa fie foarte neplacuta pentru parinti si pentru cei mici.

Pe langa masurile de profilaxie generala cu echinaceea, propolis si alte preparate asemanatoare, se pot folosi in acest scop si maceratele glicerinice.
In mod special pentru rinofaringitele recurente (gatul rosu) sunt indicate doua preparate: Rosa Canina si Ribes Nigrum. La copiii de varsta scolara / prescolara se pot administra timp de 1-2 luni, urmate de 15 zile / luna pe toata perioada sezonului rece, Rosa Canina dimineata si Ribes Nigrum seara, cate 40 picaturi intr-un pahar cu apa. Adultii pot folosi 50 picaturi, dar pentru copiii mai mici de 3-4 ani sfatuiti-va intai cu medicul dumneavoastra, pentru ca astfel de preparate contin o cantitate mare de alcool.

Nu in ultimul rand, tratamentul homeopatic constitutional ajuta copiii sa-si formeze, in timp, o imunitate adecvata si sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. Episoadele infectioase se reduc in intensitate si frecventa. Remediul, este, bineinteles, ales pentru fiecare caz in parte, in functie de totalitatea simptomelor pacientului, asa ca nu se poate recomanda un remediu anume in acest scop.

O data ce o astfel de infectie a cailor respiratorii este deja manifesta, tratamentul homeopatic este, din nou, de preferat (fata de alte medicamente) pentru efectele sigure si lipsite de reactii adverse.
Am vazut cateva remedii care se pot folosi intr-un astfel de caz, Aconitum, Belladonna, Gelsemium etc., fiecare indicat pentru un anumit fel de manifestare a simptomelor.

Ferrum phosphoricum este indicat in stadiul initial al unei faringite, de exemplu. Desi febra poate fi mare si inflamatia faringelui evidenta, simptomele generale sunt nespecifice si nu ne putem orienta catre un anumit remediu. Prin excludere, mai mult, putem alege acest remediu. Setea este moderata, pacientul se simte greoi, obosit. Fata poate fi palida, dar se imbujoreaza usor sau are zone bine delimitate de roseata.

La Phytolacca, gatul este congestionat, rosu intunecat. Inghititul este dureros, urmat de dureri care iradiaza catre urechi (Nitric acid). Gatul este foarte dureros, inflamatia fiind mai accentuata pe dreapta. Paradoxal, durerea este ameliorata de lichide reci si agravata de lichide calde. Ganglionii cervicali pot fi inflamati si durerosi.

Hepar sulphur este indicat intr-o faza avansata, cand apar puncte de puroi pe faringe sau amigdale, cu un miros respingator.
Durerea de gat este particulara, cu senzatia de intepatura sau aschie / os infipt in gat. Pacientul este foarte sensibil la durere. Frigul si curentii de aer agraveaza starea generala, are frisoane chiar daca scoate o mana de sub patura.

Arum tryphillum afecteaza mai ales laringele cu raguseala si chiar pierderea vocii. Este util la cei care-si folosesc vocea foarte mult (cantareti, speaker-i). Buzele sunt foarte uscate si crapate. Toata zona peribucala, de altfel, este foarte rosie si iritata. Isi musca buzele tot timpul si isi rupe cojile uscate pana sangereaza.

Inflamatia la Mercurius solubilis este insotita de o salivatie abundenta, chiar noaptea, in somn. Respiratia are un miros neplacut, iar in gura simte un gust metalic. Limba are, de obicei, un depozit murdar, este marita, cu urmele dintilor pe margini. Aftele sunt un lucru obisnuit. Transpiratia este si ea abundenta, dar nu aduce nici o usurare.

La Lycopodium, inflamatia este mai accentuata pe dreapta (Mercurius iodatus flavus) sau se extinde de la dreapta la stanga.
Gatul este foarte dureros, ameliorat daca bea lichide calde. Simptomele sunt agravate dupa-amiaza, intre orele 16.00 si 20.00.

Lachesis, in schimb, afecteaza mai ales partea stanga (Mercurius iodatus ruber) sau simptomele se extind de la stanga la dreapta. Gatul este rosu-violaceu, cu o durere ca de rana deschisa si o senzatie de constrictie sau de nod in gat, ceea ce-l face sa inghita intruna. La exterior, gatul si laringele sunt foarte sensibile la atingere, nu suporta nimic strans pe gat.

Sunt si alte remedii utile intr-o astfel de situatie. Chiar un caz simplu necesita o investigatie atenta a tuturor simptomelor pentru a gasi remediul cel mai potrivit. Este recomandat sa va sfatuiti intotdeauna cu medicul dumneavoastra homeopat.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • olga pe 16 Ian 2017, 01:33
    infectii respiratorii

    eu pana acum am folosit gargara cu solutie trachisan si miere, propolis.Am ramas foarte multumita. Din pacate nu prea am gasit ceea ce recomandati dvs. Se pot comanda online si daca se pot da copiilor sub 5 ani? Multumesc

    0
    0

  • Maria pe 28 Mai 2010, 09:45
    amigdalita

    Am facut in decembrie 2009 un tratament homeopat pentru amigdalita fetitei mele de 2 ani, dar la noi n-a functionat din pacate atunci. Homeopatia functioneaza la noi cel mai bine in faza de preventie...atunci dupa 7 zile consecutive de febra, am ajuns la pediatru, care mi-a spus ca lungirea acelei prioade a condus la umplerea de ganglioni durerosi. In continuare, mai facem diverese forme de amigdalite...dar nu mai am curajul sa tratez homeopat. La vremea aceea fusesem din 3 in 3 zile la medciul homeopat si mereu imi spuea ca ramanem pe acelasi tratament, desi ii spunem ca face febra tot timpul, nu manca, plagea mult, etc..

    4
    2

  • SpringWind pe 22 Apr 2009, 09:35
    Mercurius este toxic

    Mercurul nu este o componenta a corpului uman, iar introducerea lui in organism produce intoxicatii si chiar moarte. Chiar medicii homeopati spun ca este toxic: http://teleianuhomeopat.3x.ro/mercurius.htm Eu nu as da copilului meu nimic care sa contina mercur.

    6
    7

  • mocanu alexandra pe 17 Feb 2009, 22:46
    asi dori cu disperare un tratament saua jutorul dumneavoastra

    am 19 ani si in ultimul an am facut foarte des amigdale si de fiecare data am facut cu puroi pe ele mam saturat fac acum odata la 2 luni numai stiu ce sa fac am luat tot felul de pastile numaiu stiu ce sa fac va rog ajutati ma va rog din suflet

    2
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod