Fengshui si alchimia interna taoista

Practicile taoiste se impart in mai multe ramuri. Cele terapeutice suntcuprinse in qi gong-ul terapeutic, in acupunctura sau dieta, cele dearte martiale sunt cunoscute sub denumirea de kung fu, cele interne,sub numele de alchimie interna, cele care se ocupa de mediul inconjuratorsunt cuprinse in fengshui, etc.

Studiind toate laturile umane, taoistii au observat ca oamenii se aflasub influenta unor energii externe. Aceasta influenta este cu atatmai mare cu cat omul este mai slabit sau mai bolnav. In dorinta lorde a ajuta cat mai multi oameni, ei au studiat aceste energii pentru aputea sa le foloseasca, atunci cand sunt benefice, sau sa le transforme,atunci cand sunt mai putin benefice. Aceste studii au fost cuprinse sistructurate in arta fengshui-ului.

Totodata, ei au studiat si sistemul energetic uman pentru a afla cumfunctioneaza si cum poate fi folosit pentru a creste puterea interioara aomului, pentru a-l ajuta sa evolueze in toate planurile: fizic, energetic,mental si spiritual.
Aceste studii au fost cuprinse si structurate inarta alchimiei interne.

Prin corelarea acestor studii, ei au inteles ca omul poate influentamediul, atunci cand are suficienta putere si energie interioara sica poate folosi aceste energii si forte ale mediului in propriul saubeneficiu. Cunoasterea acestor practici ii ajuta sa se adapteze inorice loc sau spatiu, oriunde ii poarta valurile vietii. De altfel siin traditia populara romaneasca se intalneste acest principiu, atuncicand batranii spun "omul sfinteste locul".

Principiile taoiste de utilizare a mediului inconjurator se reintalnescin toate culturile, oamenii asezandu-si locuintele in locuri frumoase,incarcate de energie, langa o padure, langa o apa sau avand in spateun munte, etc. In traditia noastra populara se spune "codru-i frate curomanul" si asta datorita preferintei oamenilor de a se aseza langa opadure care le asigura protectie.

In China antica, arta fengshui-ului a fost creata pentru a-l ajuta peom sa se integreze cat mai bine in mediul sau, iar taoistii au explicattoate aceste principii si forte folosind concepte pe care oamenii le potintelege (principiul celor cinci elemente, animalele protectoare etc).
Deasemenea ei au aratat oamenilor ca majoritatea principiilor folositein lucrul cu energia externa se regasesc in lucrul cu energia interna(principiul celor cinci elemente, conectarea cu animalele protectoare,etc.) si au lasat la latitudinea fiecaruia daca sa lucreze doar cuenergia externa, doar cu cea interna, cu amandoua sau cu nici una.

Spre deosebire de lucrul cu energia externa, unde ne folosim de acesteforte pentru a le utiliza in beneficiul nostru, in practica internaoamenii isi creeaza resurse interne pentru a deveni independenti dinpunct de vedere energetic si astfel sa iasa de sub influenta acestorforte externe. In felul acesta, omul se transforma dintr-o baterie,care la un moment dat se epuizeaza, intr-un generator de energie cuplatla diverse surse, care poate functiona o perioada mult mai indelungatade timp decat acum.

Pentru a realiza acest lucru, taoistii au creat toate aceste practici princare omul invata cum sa manace, cum sa doarma, cum sa se relaxeze in timpce munceste si cum sa munceasca in timp ce se relaxeaza, cum sa lucrezecu corpul fizic, cum sa se foloseasca de energeticul si emotionalul sau,de mental, cum sa-si creeze corpul spiritual si astfel sa evolueze intoate planurile.

Pentru aceasta, ei se folosec de energia din mediu (a pamantului),energia astrelor (a cerului) si energia din interiorul corpului (aomului).
Energia pamantului o folosesc cu ajutorul fengshui-ului, energiaastrelor o folosesc cu ajutorul astrologiei si divinatiei I-Ching, iarenergia din interiorul corpului uman cu ajutorul practicilor achimieiinterne (tai chi, tao yin, chi nei tsang, etc).

Studierea completa acestor energii il ajuta pe om sa inteleaga viatacomplet, reunind in interiorul sau toate aceste energii ale cerului,pamantului si omului, fuzionandu-le cu ajutorul practicilor alchimicesi ajutandu-l sa evolueze, sa-si depaseasca stadiul actual.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod