Emotiile

Dupa cum am vazut, in urma articolelelor precedente, organele noastrerezoneaza cu anumite tipuri de energii, pe care inteleptii antici le-augrupat si le-au explicat sub forma unor principii. Principiul celorcinci elemente este unul dintre acestea.

Ceea ce trebuie sa intelegem este ca nu numai chinezii antici s-aupreocupat de studierea acestor principii. Toti marii initiati si inteleptide pe intreaga suprafata a pamantului le-au studiat si le-au explicatcomform traditiei culturale zonale. Gasim astfel de invataturi atat inAsia, cat si in cele doua Americi, in Africa si in Europa. Practic, nuexista zona care sa nu aibe astfel de traditii, care au fost mai multsau mai putin ascunse marelui public.

Pe teritoriul nostru, traditia aceasta este confirmata de descoperirilearheologice de data recenta. Au fost descoperite statuete cu traseesi puncte energetice clar trasate pe corpul uman datate din mileniul 4i.e.n. In China se considera ca Imparatul Galben (cca. 2700 i.e.n.) estecel care a explicat sistemul energetic creand acupunctura, ramura amedicinii traditionale chineze.

Acest lucru este confirmat si de Platon, care ne descrie cum ii trataugeto-dacii pe cei bolnavi.
"Zamolxis, regele nostru care este si zeu,ne spune ca dupa cum nu trebuie sa ingrijim ochii, fara sa tinemseama de cap, nici capul nu poate fi ingrijit netinand seama de corp;tot astfel trebuie sa-i dam ingrijire trupului dimpreuna cu sufletul;si iata pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli;pentru ca ei nu cunosc intregul pe care il au de ingrijit. "

Traversand veacurile, aceste invataturi au ramas cunoscute in popor prinacei oameni, barbati sau femei care stiu a "pune oasele la loc" sau a"scoate boala din om", chiar daca nu au studii, iar daca-i intrebi spunca asa au invatat de la batranii lor.

Aceste principii, taoistii (si nu numai) le aplica in toate aspectelevietii, cautand sa dezvolte toate laturile fiintei umane: fizic,emotional, mental si spiritual. Prin practicile de baza, ei cautasa regleze fiinta umana din punct de vedere emotional, deoarece auobservat ca lipsa acestui echilibru emotional sta la baza tuturordezechilibrelor. Putem sa urmam noi tot felul de regimuri alimentaresau tot felul de tratamente; daca gandim negativ sau traim intr-un mediuemotional negativ, nu vom obtine nici o schimbare in viata noastra.

Multi dintre noi am incercat sa scapam de cateva kilograme in plusinfometandu-ne cu tot felul de regimuri.
Dar si daca mancam o felie depaine goala, tot ne simteam plini. Aceasta se intampla datorita emotiilornegative. Intr-unul din articolele precedente am scris cum trebuie samancam. Este bine ca inainte de masa sa lasam laoparte toate emotiilenegative pentru a nu ne incarca si mai mult negativ. Senzatia de foamepermanenta poate veni de la o ingrijorare mare si nu neaparat de la olipsa de substante nutritive.

De altfel, medicina moderna a ajuns si ea la concluzia aceasta. In timpulunor trairi emotionale negative intense, s-a observat o puternica scaderea nivelului de vitamine si de minerale esentiale din corp, iar necesarulde astfel de substante se reface foarte greu. Multi dintre noi am auzitsfatul dat de medici celor bolnavi: "Nu te mai supara, nu te mai enerva,cauta sa te linistesti si sa te relaxezi cat mai mult". Din pacate,medicii nu dau si tehnicile de relaxare bolnavilor, si nu pentru ca nuar vrea, ci pentru ca nu le cunosc. Ca student la psihologie am invatato serie de tehnici folosite cu succes de catre psihoterapeuti, dar caresunt tot practici energetice, fara insa a li se da o astfel de denumire.

Acum, dupa ce ne-am familiarizat cu principiul celor 5 elemente, intelegemcat de important este sa suradem organelor noastre.
Surazandu-le, ele sedestreseaza, iar organismul nostru trece de pe sistemul de lucru activ,pe cel regenerativ, si nu mai consuma din resurse.

Astazi vom invata sa suradem plamanilor. Continuand exercitiul de datatrecuta, dupa ce ne vedem inima rosie, radioasa si plina de iubiresi bucurie, lasam surasul sa ne cuprinda plamanii, ca o cascada deenergie alba, curata si stralucitoare. Aceasta energie ii curata, iispala, ii incarca si ii vindeca, transformandu-le emotiile negative inemotii pozitive; adica tristetea, supararea sunt transformate in curaj,corectitudine. Le suradem pana cand ii vedem albi, sanatosi si surazandcu chipul nostru tanar pe suprafata lor, iar ei vor radia mult curaj,ce ne va cuprinde intrega noastra fiinta.

Chiar daca aceste lucruri vi se par niste copilarii, sau fara importanta,ganditi-va ca nu aveti nimic de pierdut daca incercati, aveti numai decastigat. In definitiv, acasa, in camera de dormit, dimineata, nu va vedenimeni, deci nimeni nu poate sa rada de dumneavoastra. Pentru mine a fostmult mai greu, cand invatam aceste lucruri in parc, iar oamenii radeau demine cand ma vedeau surazand sau facand lent miscarile de Taijiquan.
Si,cu toate astea, am reusit.

Pentru cei interesati, pe data 25 noiembrie voi incepe un curs intensivpentru incepatori de 5 zile, care va avea loc seara, in cadrul caruia voipreda tehnici de baza din alchimia interna taoista. Pentru relatii putetisa ma contactati la telefon 0722 197874 sau e-mail costin.tao@k.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod