Dieta adecvata pentru yoga

Dieta recomandata pentru un practicant de yoga este simpla, vegetariana si sanatoasa, formata din alimente naturale care pot fi digerate usor. Iti pastreaza corpul sanatos, iar mintea calma si libera de ganduri nelinistitoare. Recomandat este ca alimentele procesate sa fie evitate cat de mult posibil.
In filozofia yoghina, dieta alimentara nu ne afecteaza doar fizic. Energia vitala, aptitudinile mentale si sanatatea emotionala sunt influentate de regimul alimentar. Meditatiile, pozitiile si exercitiile de respiratie sunt menite sa aduca corpul si mintea in armonie, iar alimentatia are un rol important in atingerea acestei armonii. Alimentele benefice noua sunt cele pure sau sattvic. Alimentele care ne pot afecta negativ fizic, emotional sau intelectual echilibrul sunt impartite in 2 categorii: tamasic (vechi sau stricat) si rajasic (stimulante).
Aceste alimente trebuiesc evitate.

Dieta yoghina se spune ca este lacto - vegetariana, ceea ce inseamna ca este doar din produse non - animale exceptand laptele, branza, iaurtul, untul si mierea. S-a dovedit ca o dieta vegetariana este benefica pentru sanatate. Carnea dureaza mult pana se digera si este dificil pentru rinichi si ficat sa elimine. Sa treci la o dieta vegetariana nu este greu, atat timp cat o faci treptat. Prima data renunti la carnea rosie, apoi, treptat, renunti de tot la carne. Cand vei gasi alimente vegetariene care sa-ti placa, vei putea renunta la pui, peste si oua.


 
Evita alimentele tamasice

Alimentele care sunt vechi, fara gust, prea fragede sau putrezite sunt tamasice. Acestea otravesc corpul, te golesc de energie si afecteaza intelectul. Alimentele tamasice includ carnea si pestele, ciupercile si alimentele care au fost congelate, conservate si reincalzite. Alimentele fermentate, ca otetul, sunt tamatice, ca si drogurile sau alcoolul. Daca mananci foarte mult este considerat tamatic.


Evita alimentele rajasic

Ceapa si usturoiul, tutunul, oualele, ceaiul, condimentele puternice si alimentele care sunt acre sau amare sunt rajasic.
Ciocolata, zaharul alb, faina alba si majoritatea alimentelor preparate sunt rajastic. Sa mananci prea repede si prea multe combinatii de alimente este rajasic.


Alege produse sattvic

Alimentele sattvic sunt ideale, fiind usor de digerat si hranitoare. Acestea creaza energie, calmeaza si purifica mintea si ne ajuta sa ne folosim toate fortele mentale, fizice si spirituale. Acestea includ alimente ca cerealele, fructele proaspete si legumele, sucurile naturale de fructe, fasolea, mierea si apa pura.


Renunta la fumat

Renuntand la fumat elimini toxinele din corp si vei avea un corp si o minte calma.


Evita cofeina

Cofeina este considerata a fi rajasic, fiind un puternic stimulent.
Cauzeaza super - activitatea mintii si confera energie artificiala corpului. Iti afecteaza si somnul si puterea de relaxare. Daca elimini cafeaua si ceaiul din dieta, vei observa ca va fi mai usor sa meditezi.

8 sfaturi inainte de a incepe yoga

Cum ajuta yoga in eliminarea stresului
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod