Cum te pot ajuta uleiurile vegetale?

Datorita nivelului lor mare de concentrare, uleiurile esentiale trebuie sa fie diluate inainte de a fi aplicate pe piele. In functie de intrebuintarea dorita, ele pot fi diluate cu uleiuri vegetale, alge sau argila.
Uleiurile vegetale au propriile lor calitati terapeutice, putand fi ingerate, ele constituie cel mai bun suport. Totusi, ar trebui sa fie folosite doar uleiurile obtinute conform unor exigente bine definite. Ele au avantajul de a furniza, sub o forma naturala, acizii grasi esentiali si vitaminele liposolubile.

Uleiurile vegetale au caracteristici foarte precise. Nu toate uleiurile vegetale pot sa fie folosite pentru ingrijirea pielii.

Iata lista principalelor uleiuri ce pot fi alese. Este important sa o respectam.

Uleiul de sambure de caisa. Aproape fara culoare, fara miros, el este ideal pentru tratamentele faciale. Poate fi utilizat singur sau in sinergie cu alte uleiuri vegetale (pana la 30% datorita costului nu prea mare). Uleiul de samburi de caisa contine minerale si vitamine. Este considerat un hidratant natural pentru pielea uscata.

Uleiul de avocado. Este un ulei foarte bogat si hranitor, a carui culoare depinde de procedeul de extractie. Daca este foarte verde, va fi foarte gros si va degaja un miros puternic. Obtinut din coaja de avocado, acest ulei este bogat in vitaminele A, B1, B2, D, E, acid pantotenic, proteine si lecitina.
Este excelent pentru pielea foarte uscata, deoarece calmeaza iritatiile datorate deshidratarii. Ajuta la prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii. Poate fi folosit pana la 20% intr-o sinergie de uleiuri vegetale. Uleiul de avocado este recomandat pentru intreg corpul.

Uleiul de morcov. Extras din seminte prin distilare, uleiul de morcov este o sursa abundenta de vitamina A si se poate incorpora oricarui amestec. Este de ajuns sa se adauge cateva picaturi intr-o sinergie ca sa se profite de puterea lui de regenerare celulara. Acest ulei este recomandat pentru tratamentele faciale. Dar nu trebuie folosit abundent, pentru ca poate sa dea o culoare galbuie pielii. O concentratie de 10% intr-o sinergie de uleiuri vegetale este suficienta.

Uleiul de migdala dulce. Trebuie sa facem deosebirea intre doua feluri de migdali: cel cu migdale dulci si cel cu migdale amare si toxice. Uleiul de migdale dulci poate sa fie incolor sau de un galben foarte pal. Avand o savoare foarte placuta, el este similar uleiului de samburi de caisa sau de piersica. Este recomandat pentru masaje. Bogat in vitamine, minerale si proteine, el poate fi utilizat pentru toate tipurile de piele.
Putine persoane sunt alergice la acest ulei, dar, deseori, totul depinde de cantitatea de produs. Persoanele sensibile pot sa foloseasca in locul lui uleiul de sambure de caisa sau piersica. O concentratie de 80% intr-o sinergie este cat se poate de potrivita.

Uleiul de samburi de struguri. Culoarea uleiului obtinut prin extractie din samburii de struguri variaza de la galbui la verde, in functie de puritatea procedeului. Cu o textura usoara, acest ulei patrunde foarte repede in piele. Deoarece curata si tonifica pielea, acest ulei se foloseste pentru tratamentele faciale. Este bogat in proteine, minerale si vitamine. Deoarece acest ulei este foarte cautat, trebuie sa fim atenti la compozitia lui. Deseori, producatorii nu ezita sa ofere un produs de calitate scazuta ca sa satisfaca cererea. O concentratie de 80% intr-o sinergie este potrivita.

Uleiul de aluna. Avand o culoare galbena ca a chihlimbarului, uleiul de aluna are un miros deosebit de tare. Poate sa serveasca drept inlocuitor al uleiului de migdala dulce. Calitatile sale astringente fac din el un produs foarte bun pentru pielea grasa si sensibila.
Este bine sa fie folosit in sinergie cu alte uleiuri din cauza mirosului sau. Trebuie pus la frigider dupa folosire. O concentratie de 40% intr-o sinergie este cat se poate de potrivita.

Uleiul de jojoba. Datorita structurii sale moleculare, este clasificat mai curand in aceeasi categorie cu ceara decat cu cea a uleiurilor. Planta, originara din deserturile Mexicului si Arizonei, produce o substanta care protejeaza de soare si de caldura. Este larg folosita in cosmetica, pentru ca este foarte repede absorbita de epiderma. Bogata in vitamine, este recunoscuta pentru puterea sa cicatrizanta. Pe pielea cu acnee, ajuta la resorbirea excesului de sebum. Poate fi utilizata pana la 20% intr-o sinergie, caci este bogata fara sa fie grasa. Pretul este, totusi, mare.  

Uleiul de masline. Culoarea uleiului de masline poate varia de la verde - pal la verde - inchis, in functie de maturitatea fructului. Culoarea este cea mai buna indicatie pentru alegerea unui ulei de calitate: ar trebui sa fie de un verde cat mai inchis. Se obtine uleiul de calitate mai buna din prima presare. Totdeauna trebuie sa folosim uleiul de cea mai buna calitate pentru tratarea pielii.
Cand este folosit in cosmetica, fortifica unghiile, diminueaza durerea arsurilor, trateaza eczema si constituie un tratament excelent pentru parul uscat. Datorita consistentei sale vascoase si a mirosului pronuntat, ar trebui sa fie amestecat cu alte uleiuri, intr-o dilutie de 10 - 30%.

Uleiul de trandafir. Extras din micile seminte ale fructului trandafirului salbatic (maces) care creste indeosebi in America de Sud, acest ulei este foarte bogat in vitamina C. In 1978, doctorul Carlos Vasquez a descoperit ca acest ulei este excelent pentru tratarea cazurilor de arsuri grave. Plagile se vindeca mult mai repede. In plus, ajuta la cicatrizare si la revenirea fermitatii pielii. O concentratie de 10% intr-o sinergie de uleiuri este cat se poate de potrivita.

Informatiile au fost preluate din cartea "Aromaterapia in slujba frumusetii: uleiurile esentiale", de Danielle Huard, trad: Nicolae Constantinescu, Bucuresti: Pro-Editura, 2004,  www.proeditura.ro
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • camelia duica pe 1 Mar 2013, 13:25
    da, sunt superbune uleiurile vegetale

    Eu folosesc de cativa ani uleiul de masaj cu arnica de la Weleda, asta pentru ca fac sport si am nevoie sa-mi stimulez circulatia sanguina, sa-mi relaxez musculatura si sa ma protejez de neplacuta febra, in special primavara, cand incep sa alerg in parc. Are in compozitie si ulei de floarea-soarelui si de masline si pentru mine a fost un motiv in plus sa il aleg, tot ce e natural e must! Eu l-am gasit la Miobio, dar cred ca se gaseste si in alte farmacii, plafar, magazine online. Va pup!

    0
    0

  • suzana pe 2 Mai 2010, 23:42
    unde gasim uleiuri vegetale

    la plafar se gaseste ulei de migdale dulci (5 lei 10ml-manicos, sau 33lei-styx 100ml), ulei germeni de grau (manicos)7 lei ,jojoba , avocado 45-55 lei firma styx , samburi struguri 5lei-firma manicos i

    1
    0

  • Veronika pe 21 Oct 2009, 20:29
    mesaj

    uleiu de masline intradevar are efect pt paru uscat,iar uleiu de trandafir e bun pt masaj , te inmoaie pina la oase

    0
    0

  • i o a n a pe 19 Mar 2009, 12:05
    i o a n a

    fffffffffffff interesant

    0
    0

  • erhan cornelia pe 6 Aug 2008, 11:53
    Uleiul de masline

    AS DORI CATEVA RECOMANDARI IN TRATAREA PARULUI USCAT CU ULEIUL DE MASLINE. MULTUMESC

    0
    0

  • Adela Onete pe 8 Apr 2008, 18:33
    Despre uleiuri

    Sunt f. interesante aceste informatii dar problema este de ce nu ni se spune si de unde sa cumparam aceste uleiuri, pentru ca nu sunt chiar la indemana... Multumiri.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod