Ce sunt remediile homeopatice?

Remediile homeopatice se prepara din substante naturale: plante, minerale si produse de origine animala. Uneori se folosesc si substante toxice (fosfor, arsenic), veninuri de serpi (vipera) sau paianjeni (tarantula), alteori substante inerte din punct de vedere chimic, care nu reactioneaza in mod normal cu organismul uman si se elimina asa cum se ingera, de exemplu nisipul (dioxid de siliciu - remediul Silica). Cum este posibil ca astfel de substante sa fie utile in tratarea unor afectiuni?...

Raspunsul este dat de metoda prin care se prepara remediile. Este un proces numit dinamizare, care presupune diluarea progresiva intr-o solutie de alcool si apa. Scara de dilutie poate fi de 1:10, 1:100, de obicei, sau 1:50.000. Solutia respectiva se foloseste ulterior pentru impregnarea unor granule de lactoza sau se foloseste ca atare.

Daca ar fi insa doar o simpla diluare, nu s-ar obtine mare lucru; conform legilor chimiei, la o dilutie care depaseste numarul lui Avogadro (10 la puterea minus 24), practic nu mai exista nici o molecula din substanta de la care s-a pornit, ci numai diluantul care s-a folosit.
Aceasta din punct de vedere strict chimic.

Dinamizarea insa presupune ca, o data cu fiecare etapa de dilutie, solutia sa fie si sucusionata (agitata) de un numar de pana la 100 de ori (manual sau in masini speciale). Repetand acest proces de multe ori, se pare ca amprenta informationala si energetica a substantei diluate se transmite diluantului.

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult de "memoria apei"; se pare ca apa este capabila sa stocheze informatii intr-un mod care nu poate fi explicat de fizica si chimia clasica, prin aranjarea intr-un mod specific a moleculelor de apa dupa anumite modele. Cert este ca, in acest proces, solutia nu doar se dilueaza progresiv, dar dobandeste si proprietati terapeutice, unele chiar noi, comparativ cu substanta de la care s-a pornit. Asa se explica de ce remediile sunt mai eficiente decat, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleasi plante.

Chiar daca nu se cunoaste in totalitate mecanismul intim prin care iau nastere remediile homeopatice, eficacitatea lor este certa, dovedita de studii de laborator, fotografii Kirlian, studii clinice si, nu in ultimul rand, de efectele benefice asupra bolnavilor.


De la teorie la practica...

Atropa Belladonna este o planta otravitoare cunoscuta in popor sub denumirea de Matraguna, Cireasa lupului, Doamna mare sau Imparateasa. Numele Atropos provine de la una dintre cele trei Parce (zeite ale destinului la greci, alaturi de Clotho si Lachesis), care taia firul vietii.

Belladonna inseamna "femeie frumoasa" in limba italiana; in Evul Mediu femeile obisnuiau sa-si toarne in ochi sucul obtinut din aceasta planta, care facea ochii stralucitori si frumosi; insa atropina produce si midriaza (pupile marite), astfel ca frumoasele doamne nu vedeau prea bine!

Ingerata in cantitate mare, planta poate provoca moartea si a fost folosita pentru otraviri criminale, dar au existat si intoxicatii accidentale, mai ales la copii. Atat frunzele, radacinile, dar mai ales fructele sunt toxice, toxicitatea datorandu-se celor 3 alcaloizi, atropina, hiosciamina si scopolamina.

Ca remediu homeopatic insa, Belladonna este lipsita de toxicitate si de reactii adverse, ca oricare alt remediu homeopatic. Prepararea remediului prin dinamizare face ca toxicitatea sa dispara si alte proprietati, existente doar in stare latenta in planta, sa devina evidente.


Pacientul care poate beneficia de ajutorul remediului Belladonna este un individ cu o constitutie robusta, vitala, sanatoasa. Este echilibrat din punct de vedere emotional dar, in situatii acute (de exemplu febra mare), poate avea un delir violent si/sau halucinatii. Remediul este util mai ales in stari acute cu debut brusc si acuze intense. Simptomele se manifesta in general pe dreapta si sunt agravate la 3 PM, agravate la miscare si trepidatii.

Belladonna este un remediu congestiv si foarte bun pentru durerile de cap. Durerile de cap sunt de obicei foarte puternice, innebunitoare, cu un caracter pulsatil. Incep in zona occipitala si se extind catre tampla dreapta sau frunte, deasupra ochiului drept. Sunt agravate de lumina, zgomote, trepidatii, miscare, soare, caldura, atingere. Sunt ameliorate de aplicatii reci, presiune, intuneric si liniste. Uneori, astfel de dureri apar in crizele de hipertensiune; remediul va poate ajuta sa treceti peste o astfel de durere si scade tensiune arteriala, dar trebuie sa va adresati medicului daca se repeta.

O alta situatie in care remediul este nepretuit este febra mare.
Indiferent daca apare intr-un context infectios sau nu, remediul scade temperatura corpului si reduce si inflamatia care a produs situatia respectiva... daca pacientul are simptome de Belladonna: fata este rosie, fierbinte si congestionata, pupilele dilatate, intreg capul fierbinte dar extremitatile (maini, picioare) reci. Zona inflamata este de obicei rosie, calda, cu dureri pulsatile ameliorate de aplicatii reci. Senzatia de sete este mica, dar poate exista dorinta de a bea limonada. La copii, febra poate fi insotita de halucinatii foarte vii.

Afectiunile pe care Belladonna le poate vindeca sunt foarte variate, dar, fie ca este amigdalita, otita, sinuzita, criza hipertensiva, dureri menstruale, de cap, de bila sau orice altceva, ceea ce conteaza sunt simptomele prin care se manifesta. Daca exista generalitatile mentionate, remediul poate fi administrat dar, nu uitati, intotdeauna trebuie sa va adresati si medicului homeopat care va poate recomanda si un tratament constitutional adecvat.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vipera cu elice pe 17 Ian 2014, 21:14
    "Amprenta informationala" şi puterea descîntecului

    Numărul de molecule într-un mol din orice substanță este dat de numărul lui Avogadro: care are o valoare aproximativă de 6,023×1023 particule/mol. Acest număr servește drept bază la determinarea mărimii fizice cantitatea de substanță. Molul este cantitatea de substanță dintr-un sistem care conține un număr de entități elementare egal cu numărul de atomi din 12 grame de carbon 12. Acest articol este o inşelătorie mizerabilă.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod