Avatarurile menopauzei

As dori sa stiu mai multe despre menopauza si cum se poate ea trata prinmetode naturiste. - Luana, Brasov.

Raspunde Adrian Florea, Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong(www.qitaky.ro):
Desi nu este neaparat insotita de o deteriorare fizica importanta,menopauza determina modificari hormonale care nu intarzie sa-si cearatributul din bunastarea oricarei femei. Simptomele caracteristicemenopauzei sunt provocate de scaderea secretarii hormonului estrogen.

Aceasta reducere perturba functia hipotalamusului care este responsabilde reglarea temperaturii corpului si a metabolismului - de unde sibinecunoscutele bufeuri, precum si cresterea semnificativa a greutatiicorporale, adesea intalnita la menopauza. Dezechilibrul hormonal serasfrange si asupra starilor emotionale, multe femei tragand concluziaca varsta a treia a pus definitiv stapanire pe ele.
Pana nu de mult,menopauza era privita drept ireversibila si ca un semnal pentru incetareavietii sexuale (incluzand nebuniile tineretii, capacitatea de a mai facecopii si vigoarea): altfel spus, inceputul batranetii. Asa incat nu e demirare ca multe femei devin depresive, o data cu instalarea menopauzei.

In China, tineretea nu este pretuita in acelasi fel ca inOccident. Cultura chineza accentueaza grija pentru oamenii varstnici siatentia acordata intelepciunilor debitate de acestia. Chinezii folosesctermenul de lao pentru a desemna pe cel batran. Dar acest termen estefolosit si pentru a exprima respectul fata de intelepciunea celor maibatrani. Drept consecinta, chinezii privesc perioada postmenopauza ca peun lucru firesc si nedaunator. Aceasta devine o perioada de eliberare degrija sarcinilor si nasterilor, ca si de aceea de a creste copii. Femeilesunt, in sfarsit, capabile sa se bucure de fructele muncii lor de oviata si sa capete respect atat din interiorul familiilor lor, cat sidin partea societatii.
Sa nu ne miram, deci, ca anii de maturitate aifemeii chineze sunt cei mai fericiti din viata ei.

In ciuda celor descrise mai sus, nu se pot nega simptomele fizice aleinstalarii menopauzei, tinand cont de neplacerile pe care le provoaca. Deaceea, nici in China nu sunt neglijate tulburarile hormonale care provoacairitabilitate si insomnie. Un remediu foarte simplu si foarte popularla chinezoaice este batonul de lemn dulce si Jujuba (Zizyphus jujuba)- se mai numeste si Curmala Chinezeasca. Chiar si numai bomboanele dinlemn dulce sunt foarte utile.

Iata si cateva retete utile:
- 50 grame de boabe de grau se inmoaie in 500 ml apa, pe timpul noptii;dimineata, se scurge apa din grau si se pun la fiert alte 750 ml apa,in care se adauga 1 lingura de lemn dulce. Se acopera vasul si se lasasa fiarba timp de 20 minute, pe foc mic. Se separa partea solida dinlemnul dulce, pastrand doar partea lichida si se mai adauga graul sijujuba.
Se acopera vasul si se mai lasa pe foc mediu inca 40 minute,pana cand graul se terciuieste. Se consuma acest preparat cald, ori decate ori se doreste, ca o parte din meniul de pranz sau de seara.
- Intr-un vas de ceramica, se pun 10 jujube (taiate in jumatati) si 60gr carne macra de porc tocata marunt. Se prepara in Bain-Marie, timpde 30 minute. Ceea ce se obtine, se imparte in trei parti egale si seconsuma la intervale de 4 ore.
- Se pun 150 gr meduza la fiert in 750 ml apa, pana scade apa la 200ml. Se adauga sare la zeama rezultata si se consuma ca o supa, iar meduzase consuma asezonata cu putin sos de soia si otet. Acest preparat semananca zilnic, timp de 5 zile, apoi o data la 10 zile.
- O supa de iarba de mare este dintre cele mai recomandate pentruindepartarea efectelor neplacute ale menopauzei; aceasta si datoritacontinutului foarte bogat in minerale si, ca urmare, a capacitatii salede a hrani sangele sia alunga durerile articulare si cele de spate.
Doar30 gr iarba de mare deshidratata pusa in 250 ml apa clocotita, impreunacu 1 lingurita de sos de soia si 1/2 lingurita de piper, constituieo astfel de supa cu efecte surprinzatoare. Supa se consuma fierbinte,ori de cate ori se doreste.

Chiar daca retetele de mai sus par cam greu de realizat, ele meritatot efortul de a procura toate ingredientele, apeland la magazinelealimentare chinezesti, caci rezultatele sunt convingatoare si va scutescde riscurile inerente ale tratamentelor hormonale. Incercati!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod