Astmul tratat naturist dar nu numai

Daca ar fi sa incep cu statistici, atunci ar fi important sa subliniez faptul ca astmul este o afectiune respiratorie a carei prezenta se face remarcata la aproximativ 5% din populatia Terrei.

Ea debuteaza, de regula, la varste cuprinse intre 5 si 15 ani, manifestandu-se prin crize de dispnee (jena respiratorie) paroxistica siflanta - prin contractia brutala a muschilor care comanda deschiderea si inchiderea bronhiilor - asociata cu edemul si hipersecretia mucoaselor cailor aeriene (faringe laringe, trahee, fose nazale).

Asa cum sustine si medicina Occidentala, traditia medicala chinezeasca considera astmul drept o boala - in general - ereditara. Ea poate fi contractata prin instalarea reactiilor alergice la polen, fecalele animalelor, sporii din atmosfera, sau chiar unele alimente. Se mai stie ca singurele remedii de urgenta, in atacurile de astm, sunt antihistaminicele - precum epinefrina - si in cazurile foarte acute administrarea de oxigen.

In conformitate cu principiile medicinii traditionale chineze (MTC), astmul constituie o dizarmonie a unuia sau mai multor sisteme de organe, dupa cum urmeaza: 1) centrul aparatului digestiv (splina-pancreas-stomac-intestine), 2) rinichi-suprarenale si ficat/vezica biliara, 3) inima si plamanii. Cel mai adesea, toate aceste sisteme prezinta malfunctiuni, dar unul dintre ele este cel mai dezechilibrat. Astfel de dezechilibre sunt corectate printr-o dieta adecvata, conform tipului de sindrom - asa cum sunt categorisite in MTC: Rece, Fierbinte, cu mucus sau deficient.
Astfel de dizarmonii sunt sustinute - de cele mai multe ori - de obiceiuri nutritioniste gresite si chiar de un mod de viata stresant.

Asadar, primul pas pe care trebuie sa-l faca orice bolnav de astm este acela de a-si regla dieta. In vreme ce urmatorul pas este, evident, evitarea surselor de declansare a crizei, enumerate mai sus. Aici, intervin metodele pe care le recomanda un Maestru de Qigong: practicarea exercitiilor speciale respiratorii, asa cum sunt cele de Qigong, care nu pot expune bolnavul nici unui risc - daca sunt efectuate sub indrumarea unui maestru veritabil - precum si renuntarea la fumat, la expunerea la oboseala excesiva (prin activitati de munca, sau chiar prin activitati sexuale exagerate), completate cu o nutritie corecta. Va pot recomanda si cursurile de nutritie si dietoterapie chineza ale Fundatiei Romane Qitaky (vezi programarea cursurilor pe site).

Referitor la dieta, trebuie sa retineti cateva sfaturi generale. Bolnavul de astm va renunta la consumul unor toxine inutile, cum ar fi: cafeaua, alcoolul, ceaiul negru concentrat, grasimile si prajelile. In schimb, se vor consuma din plin verdeturi, fructe, diversele tipuri de fasole (incluzand aici si soia, nautul, lintea). Mai putina carne si grasimi - chiar cele vegetale. Se vor evita alimentele picante, excesiv de acre, sau sarate, ca si cele prea dulci. Mesele trebuie sa aiba regularitate, fara excese cantitative, iar cina sa ia sfarsit cu trei ore inainte de culcare.
Mancarea trebuie mestecata lent, cu rabdare. Se vor consuma multe lichide, insistand asupra apei plate si sucurilor naturale de fructe. Se va mai evita si inghetata (de orice fel) si toate produsele derivate din laptele de vaca - acestea fiind inlocuite cu cele din lapte de capra.

Metode de tratament

Cat priveste metode de tratament propriu-zis, recomandarile sunt de a se desfasura activitati in aer liber - nepoluat cu fum, substante volatile ori praf - baile calde alternate cu dusuri reci scurte (pentru a raci doar suprafata corpului), evitandu-se situatiile care provoaca senzatii reci, fiori. Alimentele bogate in clorofila si vitamina A, precum caisele (nu mai mult de cinci/zi), dovleacul, morcovii, frunzele de mustar si - in general - toate verdeturile sunt in masura sa protejeze plamanii si sa intretina regenerarea celulara.

Un ceai-infuzie din:
- seminte de in (Linum usitatissimum)
- lemn dulce (Glycyrhiza glabra)
- seminte sau/si frunze de lobelia (Lobelia inflata)
- frunza sau/si floare de Verbascum thaspus, in parti egale, baut de 2 ori/zi (la pranz si seara), este foarte valoros. Ceaiul trebuie strecurat foarte bine, printr-o panza de bumbac.Samburii de caise, inmuiati cateva minute in apa fierbinte si curatati de cojite, pot fi striviti si frecati pentru a obtine o pasta, la care se adauga putin cate putin lapte de capra, pana se obtine un fluid mai putin consistent. Solutia se obtine din 15 samburi. Se bea o data pe zi, dimineata, cu 15 minute inainte de micul dejun.

Bai cu cimbrisor
Se prepara o infuzie din 10 litri apa cu 40 lingurite de planta uscata.
Nu se strecoara. Seara, inainte de culcare, pacientul - dezbracat la jumatatea superioara - isi toarna pe cap si pe torace infuzie, recuperand-o in acelasi vas. Se foloseste o cana sau un ibric si se continua procedura pana cand temperatura lichidului scade la un nivel neconfortabil. Apoi, pacientul se sterge bine si se culca, invelit foarte bine. Infuzia poate fi refolosita de inca 2 ori.
Se efectueaza aceste bai timp de 6 zile. In perioada celor 6 zile, se bea si un decoct din 2 linguri de cimbrisor in 250 ml apa. Se pune planta in apa rece seara si se lasa pana dimineata. Apoi, se pune la fiert pe foc mare. Dupa primul clocot, se continua fierberea pe foc mic pana scade apa la jumatate. Se bea in inghitituri mici, in aceeasi dimineata.

Automasaj reflexologic
Se executa un masaj circular, ferm, pe punctul corespunzator Timusului, situat pe stern, la o treime de capatul superior, (de regula, punctul este dureros). Durata masajului este de circa 2 minute si se face in momente de liniste, cand pacientul se poate concentra la ceea ce face si la scopul masajului. Masajul se poate efectua de maximum 2 ori/zi.

Exercitiu de respiratie
Se localizeaza un punct pe mijlocul valului palatin, imediat deasupra danturii. Se inspira profund si lent, impingand varful limbii in acest punct. Apoi, se expira la fel de lent, asezand limba in pozitia sa fireasca. Se repeta tehnica de 10 ori. Acest exercitiu poate fi practicat zilnic, oricat de des.

Pentru bolnavii mai varstnici, va ofer o reteta foarte simpla: sucul proaspat de ghimber.
Se da prin razatoare o cantitate de 500 g ghimber proaspat si se pune intr-o panza curata pentru a fi stors sucul din el. Se pune sucul intr-o tigaie mica, se incinge pe foc mic, adaugandu-se 8 linguri de zahar brun. Se amesteca bine, pana la dizolvarea zaharului si se ia de pe foc atunci cand da in clocot. Se toarna intr-o cana de portelan si se bea fierbinte.

Si, inca o reteta, valabila pentru orice suferind de astm: portocala in lut. Se poate folosi o cantitate de 500 g argila fina, care se amesteca - intr-un vas - cu suficienta apa pentru a alcatui o pasta consistenta. Se inveleste o portocala in pasta de argila si se pune in cuptor la 350 grade, timp de 10 minute. Apoi, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se inlatura lutul, sub jet de apa, se taie portocala in doua si se mananca miezul cald.

Iar, daca doriti o metoda specific chinezeasca, atunci iat-o: tratati astmul cu cate un catel de usturoi - putin strivit - fixat cu plasture pe centrul fiecarei talpi! Se schimba catelul de usturoi la fiecare 24 ore. Secretul acestei metode il puteti afla numai daca veti urma un curs de initiere in Qigong.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sarra pe 24 Feb 2017, 16:36
    Isla

    Eu folosesc de mai mult timp in caz de astm drajeuir Isla despre care am auzit de la oprietena. Sunt foarte bune si pot fi luate si drept profilaxie..

    0
    0

  • adi pe 27 Nov 2013, 22:12
    Astmul

    Astmul Astmul este o boala care afecteaza bronhiile. Bronhiile sunt ramificatii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se ingusteaza astfel incat apar dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie cat si la expiratie. Mai multi factori pot fi la originea acestei afectiuni: - fibrele musculare situate in jurul bronhiilor se contracta ("spasm" bronsic) - mucoasa este iritata si se congestioneaza - in interiorul bronhiei se acumuleaza mucus anormal de vascos. Caracteristic astmului este rolul important jucat de contractia musculaturii bronhiilor. Spasmul dispare in cateva minute dupa inhalarea medicamentelor specifice, iar circulatia aerului in bronhii este net ameliorata. Bronhiile se contracta in contact cu iritantii cei mai diversi, ca de exemplu: - aer rece si uscat; - efort fizic; - fumul de tigara (inclusiv cel din expunerea pasiva); - poluarea; - stresul; - infectii ale cailor respiratorii (guturai,gripa). Remedii naturale : -cimbrisorul : se indica in tuse convulsiva, astm bronsic, tuse productiva. -cimbrul: este o planta pe care medicii fitoterapeuti o recomanda astmaticilor, datorita continutului bogat in uleiuri volatile. Persoanele care sufera de astm trebuie sa bea zilnic doua cani cu infuzie preparata din doua lingurite cu cimbru uscat si maruntit. -ungurasul: anorexie, aritmii cardiace, astm bronhic, bronsite cronice, dischinezie biliara, gripa, dureri de cap, dureri de rinichi, guturai, palpitatii cardiace, stari febrile, tulburari de ritm cardiac pe fond nervos, tuse convulsiva si spastica – sub forma de infuzie, praf de planta uscata pus sub limba. -sovarf :afectiuni respiratorii,afectiuni stomacale, anorexie, astenie, astm bronhic, bronsite, colite de fermentatie, dizenterie, faringite, gastrite hipoacide, insomnie, stari gripale, stomatite, traheite, tulburari intestinale, tuse convulsiva -patlagina : boli tratate cu patlagina: bronșite cronice, astm bronșic, diaree, ulcer gastrointestinal, hipercoleterolemie, hipertensiune arterială, ulcer varicios, ulcerații cutanate (băi), conjunctivite, blefarite, laringite, traheite -podbal : acnee, anorexie, astm bronhic, bronhidroză, bronşite cronice, dischinezii biliare, dispepsii, emfizem pulmonar, erupţii tegumentare, hiperhidroză, laringite, răguşeală, răni, reumatism, seboree, silicoză, tulburări dispeptice, tuse, ulceraţii. -isop : gripa, bronsita, laringita, astm bronsic, tuse, hipertensiune, anorexie, afectiuni gastrice,intestinale, boli hepatice, icter, leucoree, boli renale, boli reumatice, meteorism, amenoree -iarba mare : bronsite, astm bronsic, tuse, afectiuni cronice ale aparatului urinar, reumatism, guta, spondilita anchilozanta, dischinezie biliara hipotona si atona, anemie, leucoree; tonic general, stomahic, sedativ nervos, vermifug; bun imunomodulator natural. -vitamina A si C :’’lipsa de vitamina A şi C din alimentaţie duce la creşterea riscului apariţiei astmului, într-o măsură care ar putea fi relevantă clinic”, a explicat coordonatorul studiului dr. Jo Leonardi-Bee. Cercetătorii susţin existenţa acestei legături între vitamine şi astm, deşi atrag atenţia şi asupra altor factori importanţi în declanşarea acestei afecţiuni. -magneziul : numeroase studii au evidenţiat nu numai că deficienţa de magneziu ar putea creşte predispoziţia unor persoane la astm, ci şi că acest mineral este eficient ca adjuvant în tratamentul asmaticilor. De asemenea, numeroase cercetări au subliniat că persoanele care au o alimentaţie săracă în magneziu au mai multe simptome astmatiforme. De aceea, consumă cât mai multe cereale integrale, fructe oleaginoase şi seminţe, bogate în magneziu, implicat în buna funcţionare a plămânilor şi în relaxarea căilor respiratorii. -uleiul din luminita noptii : este foarte util in urmatoarele afectiuni. scăderea tensiunii arteriale, controlul greutăţii corporale, reducerea riscului formării de cheaguri sanguine, reducerea riscului la afecţiuni cardiovasculare şi infarct. Este de asemena eficienta in tratarea afectiunilor dermatologice, plagilor ai astmei. -extractul din muguri de coacaz negru :actiunea sa anti-inflamatorie si de crestere a nivelului corticosteroizilor,precum si prin actiunea sa imuno-stimulatoare si anti-alergica reprezinta principalul preparat utilizat in tratamentul astmului bronsic alergic,dar si a astmului bronsic cu componenta infectioasa. - extractul din muguri de calin : astm bronsic, bronsita cronica astmatiforma, dispnee astmatiforma, asocieri in bronhospasm; eczema atopica; hipoacuzie. -extractul din mladite de macese: rinofaringite repetate la copii, episoade bronhopulmonare banale si recidivante, patologie respiratorie de natura alergica; la copii cu tulburari de crestere datorate episoadelor inflamatorii recidivante (otite, amigdalite, rinite, traheobronsite); profilaxia antigripala; artroze; in migrene si cefalee vasomotorie; in epuizare generala sau la persoane care obosesc usor. Adrian Udrea,fitoterapeut,nutritionist,Timisoara Retete personalizate plantevindecatoare@gmail.com

    2
    0

  • Lucian ispasescu pe 29 Dec 2012, 15:05
    Oxigenul suplimentar si sanatatea

    Respirarea aerului imbogatit cu oxigen (adica de aer cu continut mai mare de 21% oxigen ) poate avea efecte pozitive atat pentru organisme sanatoase ce traverseaza o perioada epuizanta fizic sau psihic cat si pentru cei cu diferite afectiuni. O sesiune de examene sau un proiect la birou te poate stoarce de energie si simti ca te lasa memoria si puterea de concentrare. Inhalarea de oxigen concentrat reface capacitatea intelectuala si te repune " pe roate ". Aceste afirmatii au fost dovedite printr-un studiu publicat intr-o revista de psihologie de prestigiu. Efectul vasocostrictor asupra circulatiei arteriale cerebrale recomanda inhalarea de oxigen concentrat in tratamentul cefaleelor ( migrene, cluster headaches ). 8 din 10 persoane cu migrene incluse in studii au avut o reducere semnificativa a intensitatii si/sau frecventei migrenelor. Administrarea de oxigen suplimentar este utilizata in situatii de urgenta cum ar fi atacul vascular cerebral ischemic, infarctul miocardic, criza severa de astm bronsic. Iti poate salva viata sau te scapa de complicatii invalidante. Un inhalator portabil de oxigen iti furnizeaza oxigen pentru aproximativ zece minute, suficient pentru a depasi momentul critic. In boli cronice cu privare de oxigen in tesuturi ( BPOC, insuficienta cardiaca, pneumonii, mucoviscidoza etc. ) se recomanda administrarea de oxigen suplimentar un numar mare de ore zilnic, in fiecare zi. Pe langa sursa continua de oxigen, legata la priza, e bine sa ai si o varianta mobila, usoara, pe care sa te poti baza atunci cand pleci de acasa sau cand "pica" curentul. De aceea e bine sa ai prin casa un inhalator portabil de oxigen.

    0
    0

  • corina panait pe 21 Sep 2012, 00:06
    primed 2

    Ar trebui mentionat inca o varianta de tratament naturist: Primed 2! Fata mea s-a vindecat de astm cu tratamentul asta, dupa ce s-a chinuit 12 ani de zile cu boala...

    17
    9

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod