Anemia - remedii naturiste

Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sangesi, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta otransporta. Primele simptome sunt pierderea apetitului, aparitiaametelilor si a sunetelor din urechi, instalarea constipatiei, airitabilitatii si durerilor de cap.

Este interesant de observat faptul ca, in China, anemia este un fenomenfoarte rar. O statistica efectuata in 1991 in aceasta tara arata caacumularile de fier in organismul chinezilor sunt mult mai mari decatla locuitorii Statelor Unite. Cercetatorii stiintifici care au analizataceste lucruri si cauzele lor au constatat ca nu hrana chinezilor estemai bogata in fier, ci preparatele realizate in tigaile de otel (deja,vestitele wok-uri) , precum si existenta unei cantitati mari din acestelement in praful respirat de chinezi.

In ciuda raritatii anemiei, in China aceasta este impartita in 3categorii:
- anemia feripriva - lipsa de fier din alimentatie;
- anemia rezultata prin pierderi masive de sange (rani, menstruatieabundenta, ulceratii, hemoroizi);
- anemia provocata de afectarea maduvei spinarii, a ficatului ori atiroidei, sau de artrita reumatoida.

Din aceste motive este necesara stabilirea cu precizie a tipului deanemie de catre medici.
O anemie care nu a capatat aspect patologicpoate fi usor tratata prin adaosul de fier in alimentatie, crescandcantitatea de hemoglobina. In acest sens sunt recomandate urmatoarelealimente: caisele, sfecla rosie, strugurii, ciresele, curmalele, mazarea,salata verde, alunele cajou, mierea, ghimbirul, pastarnacul, hreanul,usturoiul, ceapa, nucsoara, dovleacul, morcovii, fasolea soia si -desigur! - spanacul. Ficatul sau extractul din ficat contin substantelenecesare pentru refacerea hemoglobinei. Se pot lua si tablete de Fier,dar acestea induc riscul de constipare. Acidul tanic, prezent in cafea siin ceaiul negru, ca si in produsele lactate inhiba absorbirea fierului,in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces.

Iata si remediile cele mai simple:
* luati 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare forma va place: in apa calduta, in cerealele de la micul dejun, pe paine prajita, sau, ca atare;
* beti un ceai decoct dintr-o frunza mica de curmal, taiata in fasii;
* pisati fin coji de arahide si luati zilnic cate o lingurita plina, impreuna cu 1/2 pahar cu apa calda;
* salata din oua fierte si tomate, mancata de 3 ori pe zi, ca si salata facuta din: 1 mar, o tomata si 3 lingurite de seminte de susan - mancata de 2 ori pe zi - ambele pot fi, de asemenea, de mare folos.

Daca doriti si retete mai savuroase, atunci va recomand:
Mancarea de Tofu si albus de ou
Se pun la congelat 500 g branza de soia (Tofu); apoi se pune in apacalda (scopul este de a se modifica textura acesteia si a deveni maiabsorbanta); cand branza s-a inmuiat se scoate din apa si se rastoarnaintr-un vas in acre se afla doua albusuri de ou, lasandu-se timp de5 minute.
Se transfera intr-un vas mai mare din ceramica sau sticla,iar acesta se aseaza intr-un alt vas pentru fierbere Bain-Marie, timpde 15 minute. Preparatul se consuma cald, asezonat cu sos de soia sialte condimente, dupa gust.

Tocanita de ficat si spanac
Se pun la fiert 500 ml apa; cand da in clocot, se adauga125 g ficat devitel (taiat in cubulete) si250 g spanac. Se fierbe inabusit timp de 45minute, verficandu-se din cand in cand daca nu s-a evaporat toata apasi adaugand, daca este nevoie. Se consuma calda, cu condimentele dorite,cat mai des posibil.

Mancare de curmale cu orez
in 250 ml apa care fierbe, se pun 100 gr orez brun sau dulce si 30 grcurmale rosii. Se continua fierberea pana orezul este pe jumatate fiert,apoi adaugati putin zahar brun. Se bea zeama o data pe zi, timp de 15zile.

Mancare de porc cu spanac
Se pun la fiert 500 ml apa. Cand da in clocot, se adauga 150 gr spanac si50 gr carne macra de porc (pulpa) si se mai fierbe inca 4-5 minute. Sepoate adauga si sare. Acest preparat se poate manca zilnic, la pranz,sau seara.

Rinichi
Se prepara un rinichi de porc (sau de vita, vitel, sau miel), tinandu-ltimp de 30 minute in apa calda, iar apoi taindu-l in felii subtirisi punandu-l la fiert.
Se poate pune si sare, la urma, precum si altecondimente. Se mananca o data pe zi, pana la recuperare completa

Mancare de bureti cu curmale
Se pun in apa rece 30 gr de ciuperci-bureti negri si se tin cca. 30minute. Apoi, se pun la fiert impreuna cu 30 curmale rosii si putinzahar brun, folosind atata apa cata este nevoie. Rezultatul fierberiise scurge de apa si se mananca zilnic, pana la recuperare.

In cazurile unor deficiente mai severe la nivelul splina-pancreas, sepoate manca si cate o supa mai concentrata de: macrou, ton, ansoa, vita,ficat si rinichi de vita, pui, curcan, sau miel. Untul este singurullactat permis.
Asadar, solutii sunt destule si chiar placute. Deci, nu va speriatide anemie! Nu trebuie decat sa va consultati un specialist in domeniulnutritiei si dieto terapiei chinezesti. Fundatia Romana Qitaky va stala dispozitie.

Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
www.qitaky.ro


 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DINCA ELENA pe 6 Nov 2010, 13:32
    ANEMIA

    AM FACUT ANALIZELE DE MAI MULTE ORI SI DE FIECARE DATA MI-A APARUT ANEMIA 8 SI LIPSA DE CALCIU,DAR CAND AM RAMAS INSARCINATA MI-A IESIT IN ANALIZE SI HEPATITA B.CE TRATAMENT IMI RECOMANDATI?

    3
    2

  • enache doru pe 14 Mar 2009, 16:14
    anemia

    am o fetita de 10 ani care a fost diagnosticata cu anemie severa. Intrebarea mea este daca poate face sport in continuare ( handbal care ii place foarte mult ) avand in vedere diagnosticul si ca este sub tratament cu fier sirop?

    1
    1

  • cistina pe 1 Aug 2008, 10:01
    anemia

    am o lipsa de fier pe care momentan o tratez cu pastile dar si un deficit de calciu .din text am inteles ca consumul de lactate (ce contin Ca)ar diminua absortia fierului .Ce sa fac ?

    6
    3

  • BURCEA LACRAMIOARA pe 14 Apr 2008, 16:07
    ANEMIA

    DE CE NU POT MANCA FICAT , CARNE SI LEGUME GATITE CU ULEI SAU LA GRATAR?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod