Racelile pot provoca infectii ale urechilor

Otita medie sau infectia urechii mijlocii face parte dintre cele mai frecvente motive pentru care este consultat medicul pediatru. "Aproximativ 20% dintre consultatii sunt cazuri de otita," ne spune dr. Mihai Mariana, medic primar pediatru.

Cum iti dai seama ca micutul tau are otita?

Poate fi putin dificil sa iti dai seama, dar daca micutul tau tuseste sau ii curge nasul, iar apoi, dupa 3-4 zile face febra, cauza poate fi infectia. Dintre simptome, dr. Mihai enumera: agitatie, febra, otalgie (durere in regiunea urechilor) sau varsaturi. Daca copilul este foarte mic, poate intampina probleme de echilibru si poate fi mai neindemanatic decat de obicei.


Ce provoaca aparitia infectiilor urechii?


"Infectiile urechii pot aparea drept complicatie a unei infectii respiratorii sau pot aparea de sine statatoare, ca o infectie cu germeni," explica dr.
Mihai. Problema apare in trompa lui Eustache, care face legatura intre urechea mijlocie si gat si care transporta bacteriile de aici in urechea mijlocie. Acest lucru este normal atat timp cat trompa lui Eustache functioneaza corespunzator (in mod normal, acest tub permite lichidelor sa circule). In cazul in care tubul este inflamat din cauza unei raceli, alergii sau infectie a sinusurilor, lichidul poate ramane blocat in urechea mijlocie.

In acest caz, orice bacterie sau virus care se gaseste in lichid are acum un loc cald si umed pentru a se dezvolta.
Poate aparea puroiul care apasa timpanul si provoaca inflamarea acestuia, afectiune numita otita medie acuta. Febra apare cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei.

Unul dintre motivele pentru care copiii sunt mai predispusi la acest tip de infectii este ca la acestia tubul lui Eustache este mai scurt si este plasat orizontal. Pe masura ce copilul se dezvolta, tubul creste ca lungime si devine mai vertical, reducandu-se astfel riscul de infectii.


Reprezinta un motiv de ingrijorare?

O infectie netratata se poate agrava si poate duce la surditate, supuratii cronice, meningita sau hipoacuzie, avertizeaza medicul pediatru.
Desi aceste cazuri sunt rare, este important sa consulti medicul daca copilul tau prezinta simptome sau daca acestea nu s-au ameliorat, cu sau fara tratament, dupa trei zile.

Aparitia repetata a infectiilor pot, de asemenea, duce la surzenie si, desi timpanul se vindeca bine, pot ramane cicatrici. Insa si aceste cazuri sunt rare, dar este important sa previi agravarea infectiei pentru a nu afecta auzul copilului.


Ce pot face pentru a ameliora durerea?

Specialistul iti recomanda pentru ameliorarea durerii:
aplica la nivelul urechii un saculet cu sare calda;
foloseste picaturi sau a antinflamatoare, recomandate de medic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod