Cum sa-ti aperi copilul de racelile frecvente?

Odata cu inceperea sezonului rece, sistemul respirator al copiilor trebuie protejat. Mai ales daca vorbim despre copiii nascuti prematur, care manifesta o sensibilitate aparte pentru ca nu au o structura pulmonara bine dezvoltata. Cum ii putem proteja?
In primii doi ani de viata, infectiile respiratorii sunt foarte periculoase pentru copiii nascuti prematur. Specialistii neonatologi si infectionisti avertizeaza parintii asupra importantei pe care o are profilaxia in protejarea copiilor impotriva infectiilor respiratorii. Deoarece tratamentele sunt extrem de costisitoare este mai bine ca parintele sa ia masurile necesare si sa intervina in profilaxie inca de la maternitate.

Potrivit Asociatiei Neonatologilor din Romania, cele mai frecvente probleme de sanatate care se intalnesc la copiii nascuti prematur sunt:
  • probleme de respiratie si ale cailor aeriene: apnee si bradicardie, sindromul de detresa respiratorie (SDR), tahipneea tranzitorie a nou-nascutului (TTN), leziuni pulmonare caracterizate prin acumularea aerului, displazia bronhopulmonara (DBP) sau boala pulmonara cronica (BPC);
  • boli cardiace congenitale (BCC).

Majoritatea nou-nascutilor prematuri trebuie supusi unor teste efectuate in spital, pentru a elimina sau a detecta prezenta unor probleme medicale. Printre testele cel mai frecvent efectuate se numara:
Teste sanguine – din sange prelevat din arterele, venele sau din calcaiul nou-nascutului;
Radiografie toracica – pentru a examina plamanii si inima;
Electrocardiograma si ecografie cardiaca – pentru a examina inima si functia acesteia;
Ecografie craniana – pentru a examina creierul si zonele adiacente;
Ecografie abdominala – pentru a examina ficatul, rinichii si celelalte organe abdominale;
Examen auditiv – pentru a examina auzul;
Examen oftalmologic – pentru a examina vederea.


Virusul sincitial respirator, foarte periculos

Virusul sincitial respirator este recunoscut drept principala cauza de afectiuni severe ale tractului respirator inferior la sugari si copii cu varsta mai mica de 5 ani.
Prematurii si nou-nascutii cu boli pulmonare cronice sau boli cardiace congenitale au un risc de 10 ori mai mare pentru o spitalizare asociata VSR fata de copiii nascuti la termen, din cauza nivelurilor reduse de anticorpi materni. La copii, pana la 90% din spitalizarile pentru bronsiolita si pana la 50% din spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna sunt cauzate de VSR, deoarece VSR se poate raspandi foarte rapid in orice tip de colectivitate. "Acesti copii raman sensibili si ulterior. Nu numai ca necesita internare, ci si terapii deosebite cum ar fi ventilatia mecanica si raman cu un handicap pe tot restul vietii. Costul unei zile de spitalizare la noi, cu ventilatie mecanica se ridica la 1500-2000 euro", precizeaza Conf. Dr. Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei de Neonatologie din Romania si sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.


Ce recomanda specialistii pentru protectie?

In prezent exista si la noi un Program de tratare preventiva gratuita impotriva virusului sincitial respirator in cadrul caruia 125 de copii vor beneficia de tratament, in urma unei selectii stabilite de medicul neonatolog. "Acest medicament este platit de catre stat pentru: prematurii sub 35 de saptamani la nastere si care au intre 6 luni si 1 an in momentul inceperii sezonului rece; pentru nou-nascutii cu malformatii congenitale de cord si afectiuni pulmonare cronice.
Trebuie retinut ca medicamentul se administreaza doar cu acordul scris al parintilor"
, explica neonatologul Silvia Stoicescu.

Nu este vorba despre un vaccin, ci introducerea in organism a unor anticorpi. Tratamentul cu palivizumab se face in 5 doze in decurs de cinci luni, pretul ridicandu-se la 10.000 lei pentru un pacient. Bebelusii selectati pentru imunizare vor face gratuit acest tratament, insa specialistii precizeaza ca este folositor si pentru parintii care doresc sa-si protejeze copiii de infectiile respiratorii si isi permit sa plateasca dozele necesare.

"Infectiile cu VSR se produc cel mai des in perioada octombrie-martie, acesta este motivul pentru care Asociatia de Neonatologie din Romania anunta deschiderea sezonului de profilaxie. Ii invitam pe parintii copiilor cu risc mare pentru infectii severe cu VSR: prematuri, cei cu boli cronice pulmonare, cu displazie bronhopulmonara si boli cardiace congenitale sa se prezinte la maternitatea unde copilul lor s-a nascut si sa intrebe medicul neonatolog despre profilaxia infectiilor cu VSR", spune Prof. Dr. Silvia Stoicescu, presedinta Asociatiei.


Cand sa contactezi medicul?

Informatiile de mai jos sunt sugestiile Asociatiei Neonatologilor din Romania si ale Ministerului Sanatatii, dar trebuie sa discuti si cu medicul despre acest subiect.

Urmatoarele situatii sunt normale la majoritatea copiilor si nu trebuie sa creeze ingrijorare: sughita (chiar minute in sir), stranuta (uneori de mai multe ori la rand), casca, regurgiteaza din cand in cand, da impresia ca se forteaza sau se chinuie pentru a evacua materiile fecale (chiar daca scaunul este moale), ii tremura barbia sau buzele, elimina gaze, tremura sau da din maini si din picioare atunci cand plange, se sperie de zgomote, are nasul infundat cand aerul este uscat.

Printre semnele ca se imbolnaveste se numara: respira mai repede sau mai adanc, miscarile respiratorii fiind vizibile, tuseste des sau mult timp, refuza sa manance sau mananca foarte putin, vomita sau regurgiteaza mai des decat de obicei, are scaune apoase sau mai dese, sau mai urat mirositoare sau cu un continut neobisnuit (mucus in exces, sange), plange mai des sau mai mult timp decat de obicei, nu poate dormi si este agitat, doarme mai mult si este mai putin activ decat de obicei.

Suna urgent medicul daca observi: febra (temperatura rectala peste 38°C sau la subrat peste 38,5° C) si are sub 6 luni varsta corectata – chiar daca nu pare bolnav; febra insotita de tumefierea articulatiilor(sau nu misca unul sau mai multe membre); pete purpurii pe piele, care pot aparea ca niste vezicule hemoragice; modificari ale respiratiei (aripile nazale se deschid larg, respira doar pe gura, pieptul i se ridica si coboara vizibil); are secretii nazale abundente sau tuseste des; are pielea fetei sau a extermitatilor cianotica; prezenta de sange in lichidul de varsatura sau in scaun; varsaturi de culoare verde; diaree (scaune mai moi sau mai multe decat de obicei) cu varsaturi; febra si refuza alimentatia; nu are scaun; nu elimina gaze; burta este umflata si intarita; plange dureros si varsa; nu a avut scaun de mai mult de trei zile; da semne ca este deshidratat (elimina putina urina sau urina de culoare inchisa); are ochii infundati in orbite; se misca putin; are gura uscata; numarul de scutece folosite se injumatateste; doarme mai putin de doua nopti la rand; plange o ora intreaga, desi incerci sa il linistesti; nu poate fi trezit din somn; are un comportament ciudat si esti ingrijorata.


Citeste si ...
Virusul sincitial respirator nu e o simpla raceala
O sansa la viata pentru copiii nascuti prematur
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gheiceanu Svetlana pe 8 Oct 2009, 08:12
    Boala cu VSR.

    Este un material educativ,foarte convingator. Ar trebui sa puna pe ganduri pe parintii ,care au copii prematuri sau cu malformatii cardiace. Copiii merita tot sacrificiul din lume.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod