Copilul tau e supraponderal? Ajuta-l!

Greutatea in copilarie are o importanta deosebita pentru ca "prezice" si greutatea adultului si poate influenta starea de sanatate. In tara noastra se estimeaza ca pana la 17% dintre copii sunt afectati de o forma de obezitate. Daca ai un copil a carui greutate si obiceiuri de a se hrani au scapat de sub control, este momentul sa ceri ajutorul unui specialist.
O greutate peste normal poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate cand copilul ajunge adult, precum: diabet, hipertensiune sau un nivel al colesterolului ridicat. Una dintre cele mai bune strategii de a scapa copilul de excesul de kilograme este de a imbunatati dieta si programul de exercitii fizice al intregii familii.

Dr. David S. Ludwig, pediatru la Spitalul pentru Copii din Boston si director la Optimal Weight for Life (OWL), clinica pentru copiii supraponderali, iti da cateva sfaturi despre cum iti poti ajuta copilul sa ajunga la o greutate sanatoasa.


Cum il poti ajuta sa slabeasca?

Obezitatea nu este provocata de un singur factor, ci poate fi rezultatul unei combinatii de factori, precum: alimentatie, nivelul de activitate fizica, starea emotionala, nivelul de stres sau influenta sociala. Insa dieta si activitatea fizica sunt cele mai importante. In alimentatie, trebuie sa se puna accent in primul rand pe calitatea alimentelor.
Recomandat este sa consulti un specialist pentru o dieta eficienta.

Poate fi nevoie sa schimbi si cateva obiceiuri din familie. Parintii trebuie sa fie un model in privinta alimentatiei si sportului pentru copiii lor. De asemenea si modul in care comunici cu micutul tau poate avea nevoie de modificari. Criticile si restrictiile in exces asupra alimentatiei nu functioneaza. Important este sa faci schimbari sanatoase in dieta de zi cu zi.


Cum il incurajez sa faca miscare?

Uneori acest lucru este simplu. In aer liber, inconjurat de copii si jucarii, jocul si miscarea vin de la sine. Copiii mai mari pot avea nevoie de mai mult ajutor. Pot fi inscrisi la anumite sporturi.

De asemenea, puteti face miscare in familie, facand un obicei din iesirile prin parc. Dupa cina, in loc de a sta in fata televizorului, iesiti la o mica plimbare. Mersul pe jos este o buna metoda de a arde caloriile si de a va imbunatati sanatatea cardiovasculara.
 

Cum il fac sa renunte la alimentele de tip junk food?

Ca parinte, tu hotarasti ce alimente se vor gasi in bucatarie.
Alegand alimente sanatoase, vei imbunatati calitatea alimentatiei intregii familii. Asta nu inseamna ca micutul tau nu va avea parte deloc de dulciuri. Rasfata-l din cand in cand, ducandu-l in oras la o inghetata sau prajitura.


Ce alte schimbari trebuie sa fac?

Televizorul are o influenta negativa si asta nu numai pentru ca micutul tau nu face miscare in timp ce urmareste programele tv, dar si pentru ca va fi tentat sa manance in acest timp. Din acest motiv, in camera copilului nu trebuie sa existe televizor.


Cum il determin sa manance sanatos?

Este foarte important sa nu il fortezi sa manance anumite alimente. Daca se simte fortat, va dezvolta o repulsie fata de acele alimente.

La cina serveste-l si cu o portie de legume. Daca refuza sa guste, nu inlocui legumele cu alte alimente. In cazul in care inca ii este foame, se va intoarce la legume.


Greseli frecvente

Nu face din desert un fel de premiu iar din legume pedeapsa, spunandu-i in timpul mesei: "Nu primesti desert daca nu iti mananci legumele!".
Poti formula altfel: "Intai iti mananci legumele si apoi desertul." Desi diferenta nu e majora, este foarte importanta. Ii vei arata copilului tau ordinea corecta si importanta fiecarui aliment.


Afectiuni provocate de obezitate

Este cunoscut faptul ca obezitatea in copilarie creste riscul ca si adultul sa fie supraponderal si sa dezvolte afectiuni precum: diabet, cancer sau afectiuni ale inimii. Insa obezitatea afecteaza si sanatatea copilului, provocand probleme precum: astm, apnee de somn sau afectiuni ale inimii.


Psihologul te sfatuieste

"In privinta tratamentului, atat pentru curele de slabire, cat si pentru exercitiile fizice necesare, copilul sau adolescentul are nevoie permanenta de sustinere si incurajare, trebuie sa invete sa devina mai rezistent la frustrare pentru ca orice inceput este greu, mai ales in privinta sporturilor. Pe langa rude, colegii si prietenii au o mare importanta in sutinerea lor.
De multe ori insa, intreaga familie este in suferinta si obezitatea nu a facut decat sa mascheze sursa acesteia. O psihoterapie de familie, care abordeaza simptomul din punct de vedere al familiei ca intregul sau, care ii ajuta pe membri sa descopere relatiile dintre ei si sa exprime in cuvinte ceea ce simt, este adesea de foarte mare ajutor
," explica Anca Pietraru, psiholog si specialist TopSanatate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod