Sangerarile vaginale din timpul sarcinii: cauze

Sangerarile vaginale pot fi destul de inspaimantatoare, mai ales atunci cand esti insarcinata. Insa nu intotdeauna ai motive sa te sperii. Majoritatea femeilor care experimenteaza astfel de sangerari (in special in primul trimestru) nasc copii sanatosi.

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina

Multe femei au parte de usoare sangerari vaginale in primele 12 saptamani de sarcina. Dintre posibilele cauze ale acestor sangerari fac parte:

1. Implantarea. Poti observa o usoara sangerare la inceputul sarcinii, la aproximativ 10-14 zile de la concepere. Aceasta sangerare are loc cand ovulul fecundat este implantat in endometrul uterin. De obicei, aceasta sangerare apare mai devreme si este diferita, mai deschisa la culoare decat o perioada menstruala normala si nici nu dureaza atat de mult. Unele femei confunda aceasta usoara sangerare cu menstruatia si nu realizeaza ca sunt insarcinate.

2. Schimbari. Cand esti insarcinata, o cantitate mai mare de sange circula prin cervix. Poti avea mici sangerari vaginale dupa un contact cu cervixul tau (dupa sex sau dupa o examinare pelviana).

3. Avort. Sangerarea vaginala este primul semn de avort. Insa o sangerare nu inseamna neaparat ca vei suferi un avort. Nu uita ca majoritatea femeilor care experimenteaza o sangerare vaginala aduc pe lume copii sanatosi.

4. Sarcina ectopica. Uneori embrionul este implantat undeva in afara uterului, de obicei in tubul falopian. Acest proces poarta numele de sarcina ectopica. Un embrion care a fost implantat in afara uterului nu poate supravietui, iar fara tratament este posibil sa ai sangerari care iti pot pune viata in pericol. Pe langa sangerari, o sarcina ectopica iti poate provoca dureri abdominale sau pelvice.

5. Sarcina molara. Rareori, in interiorul uterului se formeaza o placenta (in locul bebelusului) dupa fertilizare. Sangerarea vaginala este cel mai intalnit simptom al unei astfel de sarcini.

6. Infectie. Anumite infectii la nivelul cervixului pot cauza sangerari.

Cand trebuie sa-ti anunti medicul in cazul sangerarilor vaginale


Daca in primul trimestru de sarcina experimentezi usoare sangerari vaginale care dispar in mai putin de o zi, informeaza-ti medicul la urmatoarea vizita. Daca ai sangerari care dureaza mai mult de o zi, mergi la medic in urmatoarele 24 de ore. Contacteaza-ti medicul imediat daca:

  • Ai sangerari vaginale moderate sau abundente;
  • Experimentezi sangerari insotite de durere abdominale, crampe, febra sau frisoane;
  • Portiuni de tesut ies din vagin.

Sangerarea vaginala in al doilea si al treilea trimestru de sarcina

Cand cervixul incepe sa se relaxeze pregatindu-se pentru nastere, mucusul care astupa deschiderea cervixului este indepartat. Cand are loc acest proces, vei observa o scurgere care poate semana la culoare cu sangele. Este un proces normal care poate avea loc cu o saptamana sau doua inainte de nastere.

Aceasta scurgere care are loc aproape de nastere nu este un motiv de ingrijorare, insa altele pot fi:

1. Avort. Sangerarea vaginala este principalul semn de avort. Desi avorturile sunt mai frecvente in primul trimestru, riscul predomina si in al doilea trimestru.

2. Nastere prematura. Sangerarile din trimestru doi sau trei pot fi un semn de nastere prematura, in special cand sunt insotite de contractii regulate, durere surda de spate sau presiune pelviana.

3. Probleme la nivelul cervixului. O infectie, un cervix inflamat sau anumite excrescente pe cervix pot provoca sangerari vaginale. Uneori, usoarele sangerari pot fi un semn ca, cervixul s-a deschis prematur (incompetenta cervicala) si poate duce la nastere prematura.  

4. Placenta previa. O sangerare de culoare rosu deschis, neinsotita de dureri poate indica placenta previa (afectiune in care placenta acopera partial sau complet deschiderea canalului nasterii). Sangerarea se poate opri la un moment dat, insa aproape intotdeauna revine dupa cateva zile sau saptamani.

5. Desprinderea de placenta. Rareori se intampla ca placenta sa se separe de peretii uterului inainte de nastere si sa provoace hemoragie, insotita de obicei de durere abdominala.

6. Ruptura uterina. Rareori se intampla ca uterul sa se rupa, insa aceasta ruptura se produce de obicei la femeile care au suferit o operatie cezariana anterioara. Ruptura uterina poate provoca hemoragie vaginala, durere abdominala intensa si sensibilitate abdominala. Daca suferi o ruptura uterina (indiferent daca inainte sau in timpul nasterii) este nevoie de o operatie cezariana de urgenta pentru a preveni complicatiile.

Cand trebuie sa-ti anunti medicul

Contacteaza-ti imediat medicul daca experimentezi o sangerare vaginala in trimestru doi sau trei de sarcina (indiferent de intensitatea sau durata ei) si daca e insotita de:
  • Durere;
  • Crampe;
  • Febra;
  • Frisoane;
  • Contractii.
 

Comentariile 51-61 din 61

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adela pe 4 Sep 2010, 16:37
    sarcina

    Buna! As avea si eu o problema destul de mare. Luna trecuta mi-a venit ciclul destul de normal cred eu doar ca m-a tinut mai putin, adica vreo 4-5 zile cand eu de obicei aveam vreo 7 zile. Am avut dureri de sani, de spate etc., dar mi s-a parut k nici nu am sangerat la fel de mult ca de obicei ci mai ales la urinare si sangele era cu multa membrana. Tocmai am facut un test de sarcina care initial era negativ, dar dupa ceva timp 1-2 ore a aparut o liniuta foarte foarte slaba, abia conturata doar la lumina se vede. Nu stiu ce este si sunt foarte ingrijorata. Precizez ca ciclul/sau ceea ce a fost mi-a trecut acuma vreo 3 zile,Multumesc!

    17
    8

  • florkika pe 3 Sep 2010, 09:58
    sarcina

    sunt ansarcinata si iubitu meu nu vrea sa pastram copilu iar p mn ma doare foarte tare k nu vrea asa k nu am ancotro tb sa fak un avort cn ami poate da detali despre avort adik unde se fake cat ma costa .

    4
    5

  • Lorena pe 31 Aug 2010, 17:42
    Care este raspunsul?

    Am venit in Portugalia de 3 saptamani. Chiar in primele minute dupa aterizare am avut prima senzatie de voma, care a continuat in urmatoarele zile. Acum iata ca au trecut deja 3 saptamani si inca nu au disparut. Senzatia de greata, lipsa poftei de mancare si sangerari vaginale dar care nu sunt zilnice, ci azi da, maine poate nu, si peste 2 zile iar. Test de sarcina nu miam facut pt ca am inteles ca nu pot sa il fac pana nu mi sa oprit sangerarea iar la medic nu am fost inca. Ultima menstruatie am avuto la inceputul lui iulie. Sunt casatorita, am un baietel de 10 luni pe care lam nascut prin cezariana si medicul mia recomandat ca timp de 2 ani sa nu raman gravida.

    2
    1

  • monica pe 18 Aug 2010, 17:49
    nu stiu ce sa mai cred........

    ieri mi-am facut testul de sarcina si a iesit pozitiv iar ai astazi m-am trezit cu o sangerare asemanatoare cu ciclul menstrual si calitativ cat si cantitativ dar fara dureri abdominale ce sa mai cred?ultima menstruatie am avut pe data de 7 iulie

    9
    1

  • camelia pe 10 Iul 2010, 20:27
    ce e cu sangerarile astea?

    Buna,am si eu o problema,sunt plecata din localitate si nu pot ajunge la medicul meu,sunt insarcinata in cinci luni si pt prima data am observat astazi o pata rozalie,nu chiar sange ci usor roz,si am avut si ceva dureri in partea stanga a abdomenului,nu stiu ce sa cred mi-e tare frica,astept un raspuns va rog de la cine stie ceva,multumesc!

    36
    12

  • apartament pe 20 Iun 2010, 00:26
    sunt insarcinata?

    am uitat sa spun ca in iunie inainte de a avea menstruatia cu 2 zile am avut o pata maro.foarte putin.

    32
    10

  • apartament pe 20 Iun 2010, 00:24
    sunt insarcinata?

    sunt foarte confuza de 2 luni am toate simtomele unei sarcini, sani mariti,senzatie de voma,stari de somnolenta.in luna mai mi-a intarzit menstruatia cateva zile.cand am avut menstruatia, prima zi a fost mai deschis si foarte putin a doua zi inchis la culoare iar a treia nimic.in iunie am avut menstruatia foarte putin o zi si mi-a venit si un cheag mai mare si atat.dar cand merg de urinez pe hartie este mai rozosin.va rog sa-mi spune-ti poate fi sarcina testul de sarcina imi iese negativ.astept parerile voastre.

    18
    0

  • pelin steluta pe 2 Iun 2010, 15:10
    singerari in al doilea trimestru

    sunt insarcinata in 14 sap si de cateva ori am observat k imi curge cate un firicel de singe .... e ceva normal?.....am intrebat dr si mi-a zis k nui nimik va rog dati-mi un ras care a trecut prin asa ceva ....multumesc

    24
    0

  • ely81 pe 5 Oct 2009, 19:55
    sarcina

    SUNT INSARCINATA IN 2 LUNI SI AM AVUT LA SFARSIT DE LUNA O SANGERARE DE O ZI.AM FOST LA DR SI MI-A SPUS CA S-AR PUTEA SA FIE O SARCINA EXTRAUTERINA.M-A PUS PE GANDURI PTR CA PRIMA OARA MI-A ZIS CA SARCINA DECURGE NORMAL.

    24
    2

  • ioana pe 21 Mai 2009, 21:04
    sarcina

    nu cred ca esti insarcinata ci sa-r putea sa ai doar o raceala si de aceea ti-a si intarziat.cel mai bine ar fi sa-ti faci un control in spital.

    8
    1

  • alina pe 20 Feb 2009, 11:01
    sunt insarcinata?

    buna. am 18 ani.sunt f ingrijorata.am facut 3 teste de sarcina : la primul a aprut prima linie ..si a 2a... dar cea de-a doua aproape ca nu se vedea delok .am facut al 2-lea ... acela a iesit doar cu o liniutza adika negativ .. am facut al 3-lea test la care a aparut acelasi lucru ca la primul test. dupa un minut linia cea care se vedea fff slab a disparut si a ramas doar una .. care era maxim colorata.ciclul trebuia sa vina in 12... azi e 20 ... si nu a venit,dar zilele trecute m-au durut sanii,am avut dureri menstruale...si chiar am avut mai multe sangerari la urinare... dar care dura doar atunci la urinare .oare sunt insarcinata ?:(( va rog sa ma ajutati careva :(.va multumesc

    11
    4
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod