Mamici, atentie la programele de slabire!

Inceperea unui program de exercitii fizice in scurt timp dupa nastere, nu este sanatos nici pentru proaspata mamica, nici pentru bebelus, avertizeaza oamenii de stiinta germani.
Cercetatorii germani au analizat rezultatele mai multor studii si au descoperit ca un program de exercitii fizice inceput la putin timp dupa nastere nu este benefic mamicilor si nici bebelusilor, conform publicatiei britanice DailyMail. O importanta deosebita in pierderea kilogramelor o are dieta proaspetei mamici, atat inainte cat si dupa sarcina. Conform profesorului Peter Sawicki, autorul studiului si directorul Institutului German pentru Calitate si Eficienta in Domeniul Sanitar, majoritatea femeilor iau in greutate in jur de 10 - 15 kilograme in perioada sarcinii.


Programele de slabit cresc nivelul de stres

Conform Institului German, dupa nastere, femeile se simt presate sa slabeasca cat mai mult pentru a-si recapata formele initiale, desi majoritatea au nevoie de aceste kilograme pentru a alapta.
Dietele drastice si programele de exercitii obositoare nu numai ca pot da gres in lupta impotriva kilogramelor, dar pot afecta sanatatea mamei si a bebelusului.

"Studiile au aratat ca un numar important de kilograme este pierdut in scurt timp dupa nastere, restul de kilograme in plus disparand in trei - sase luni de la nastere, fara a fi nevoie de exercitii," explica specialistul. Incercarile de a slabi mult intr-un timp foarte scurt, cresc nivelul de stres si afecteaza capacitatea mamei de a alapta, adauga prof. Sawicki. Activitatile fizice recomandate proaspetelor mamici de cercetatorii germani sunt plimbarile in natura alaturi de bebelusi.


Exercitii fizice: dupa cel putin o luna de la nastere

"Deseori se intampla ca efortul depus in ingrijirea noului nascut si alaptat sa fie suficient pentru ca mamicile sa piarda kilogramele in plus.
Dar, pentru aproximativ jumatate dintre femei, kilogramele nu dispar asa usor
," declara prof. Sawicki.

Specialistii sfatuiesc mamicile dornice sa scape de kilograme sa se intoarca la sala de gimnastica dupa cel putin o luna de la nastere si sa inceapa cu exercitii usoare. Pentru a evita problemele de greutate, prof. Sawicki le atentioneaza pe mamici sa fie atente la ce si cat consuma in timpul sarcinii. "Nu este recomandat sa mananci cat pentru doi in timpul sarcinii ignorand kilogramele pana dupa nastere, mai ales daca inainte de sarcina ai avut probleme cu kilogramele."

De aceeasi parere este si prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, care la intrebarea "Este adevarat ca o mamica trebuie sa manance cat pentru doi in sarcina?" a raspuns: "Este total fals.
Nu cantitatea conteaza, ci calitatea. In aceasta perioada trebuie sa mananci normal, iar alimentele alese trebuie sa fie de calitate
."


Sfaturi pentru a slabi sanatos


1. Alaptatul ajuta. Cea mai buna metoda de a scapa de kilogramele in plus este alaptarea. O cantitate destul de mare de calorii este folosita de corp pentru producerea laptelui pentru copil.

2. Nu tine diete daca alaptezi! "Dietele pentru slabit sau ceaiurile si alte produse de slabit sunt total interzise," avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. In aceasta perioada, ca si in sarcina, alimentatia are un rol foarte important. De calitatea alimentelor consumate depinde atat calitatea cat si cantitatea de lapte produs.

"Ca si in perioada sarcinii, mamica nu trebuie sa manance pentru doi, necesarul de calorii find de 2.300 - 2.500 de kilocalorii pe zi," este sfatul prof.
dr. Mencinicopschi.

3. Fa miscare! Plimbarile prin parc alaturi de bebelusul tau sunt o alternativa sanatoasa nu doar pentru tine, ci si pentru el.

4. Gateste sanatos! Cu o alimentatie sanatoasa, proaspetele mamici vor reusi si sa slabeasca si sa asigure nutrientii necesari alimentatiei sugarului.

Pe langa evitarea consumului de alcool, tutun, alimente de tip junk-food sau cele pregatite la microunde, prajeli, cafea, excesului de sare si grasimi, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi te sfatuieste "sa incerci o alimentatie sanatoasa si sa iti prepari singura hrana, pentru a putea alege alimentele pe care le folosesti."
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod