Cum afecteaza stresul fertilitatea barbatilor?

Stresul si stilul de viata modern au un impact devastator asupra fertilitatii barbatilor. Cercetatorii avertizeaza ca sanatatea acestora este in pericol inca de cand ei se afla in pantecele mamelor. Astfel, la varsta adulta sansele de a deveni parinti scad semnificativ.
Alimentatia necorespunzatoare din timpul sarcinii, dar si multitudinea de substante chimice care se afla peste tot in jurul nostru fac sa creasca numarul copiilor care se nasc cu probleme ale aparatului de reproducere care in final duc la infertilitate. Deocamdata s-a realizat un studiu pe animale, dar cercetatorii de la Universitatea Edinburgh spun ca acelasi lucru se intampla si la oameni.

"Studiul arata ca nu exista un singur factor care contribuie in mod izolat la dezvoltarea acestor anomalii, ci este vorba de o combinatie intre stilul de viata si factorii de mediu care impreuna au un impact foarte mare asupra fertilitatii masculine", a declarat Mandy Drake, unul dintre cercetatori.

Potrivit autorilor, in cele mai multe cercetari, tulburarile de reproducere sunt legate numai de expunerea la produsele chimice. Cu toate acestea, foarte putine persoane traiesc in astfel de medii.
Noul studiu sugereaza ca, de fapt, stresul este principalul vinovat pentru aparitia acestor tulburari.


Fertilitatea barbabilor este afectata din viata intrauterina

S-a efectuat un experiment cu femele de sobolan gestante. Unora li s-au administrat  ftalati, compusi chimici care se gasesc in bunuri de uz casnic, perdele de dus,  pardoseli de vinil, ambalaje de plastic, jucarii si carti de credit. Altora le-a fost injectat un hormon de stres. Acesta din urma nu a afectat singur testiculele sau aparatul urinar al fatului, dar s-a constatat ca impreuna cu ftalatii a creat diverse probleme. Se crede ca substantele chimice impreuna cu stresul interactioneaza cu testosteronul produs de timpuriu in sarcina, afectand dezvoltarea corespunzatoarea a organelor sexuale si mai tarziu fertilitatea barbatilor.


Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe copii dupa cel putin un an de contact sexual neprotejat. In Romania, daca un cuplu nu poate concepe copii, investigatia medicala incepe cu femeia, aceasta fiind considerata cel mai adesea cauza infertilitatii.
Dupa investigatii multiple si complexe, care uneori dureaza ani, se constata ca femeia este normala. Abia dupa aceea barbatul face o spermograma care arata cauza infertilitatii (de exemplu, lipsa spermatozoizilor din sperma). "Pe de alta parte, investigatiile pentru un barbat infertil sunt mult mai simple si dureaza mai putin, ceea ce conduce la un diagnostic si un tratament mai rapid al infertilitatii masculine", afirma dr. Sebastian Voinea, medic specialist urolog.


Alimentatia influenteaza fertilitatea barbatilor

Un alt studiu prezentat la conferinta American Society for Reproductive Medicine din Atlanta a demonstrat faptul ca alimentatia este foarte importanta pentru ameliorarea problemelor legate de fertilitate. Barbatii obezi care vor sa aiba mostenitori trebuie mai intai sa slabeasca.

Iata ce alimente sunt recomandate barbatilor:

  • fructele si legumele de culoare rosie, precum pepenele rosu si tomatele deoarece contin o cantitate mare de licopen.
    A fost dovedit ca licopenul ajuta la mentinerea unei prostate sanatoase, iar unele studii efectuate arata ca acesta poate reduce riscul de cancer de prostata. Iar o prostata sanatoasa ajuta la producerea unei sperme sanatoase;
  • pestele, in special speciile cu carne grasa (de exemplu, somonul), datorita continutului de acizi grasi omega 3 care ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Somonul ajuta la mentinerea calitatii spermei si  ofera energia necesara oricarui barbat a carui dorinta este sa procreeze;
  • ouale contin proteine de buna calitate si sunt afrodisiace;
  • carnea, in special carnea rosie sau cea de vanat deoarece contine foarte multe substante nutritive, printre care si grasimi bune care sunt considerate precursori de hormoni si ofera vitalitate.

Important este ca alimentatia sa fie diversificata, iar modul de preparare sa fie unul cat mai natural prin care sa se pastreze proprietatile alimentelor.
De asemenea, atat pentru mentinerea tonusului muscular, dar si pentru imbunatatirea starii de sanatate, barbatii ar trebui sa adopte un stil de viata activ si sa se hidrateze corespunzator. Sportul trebuie practicat cu regularitate mai ales ca, pe langa faptul ca mentine forma fizica, ajuta si la combaterea stresului cotidian.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod