Ce activitati trebuie evitate in perioada sarcinii?

Exercitiile fizice efectuate pe timpul sarcinii pot fi de mare folos pentru viitoarea mamica. O pregateste pentru nastere si o ajuta sa-si recape silueta, dupa nasterea bebelusului.
Insa, nu toate activitatile fizice pot fi efectuate in siguranta in aceasta perioada. Pe masura ce sarcina progreseaza, trebuie sa eviti orice tip de activitate care poate provoca cazaturi sau traume abdomenului tau. Expertii avertizeaza si asupra pericolului pe care il presupun activitatile efectuate la altitudini de peste 1.800 m, din cauza cantitatii mici de oxigen.

Iata cateva exemple de exercitii care pot fi periculoase pe timpul sarcinii:

1. Alergari. Daca nu ai facut alergari inainte de sarcina, nu este momentul sa incepi acum. Insa, daca nu esti incepatoare, poti face usoare alergari. Din  trimestrul al doilea de sarcina trebuie sa fii foarte atenta daca alegi sa continui. Evita sa te epuizezi si consuma cat mai multa apa pentru a inlocui lichidele pierdute transpirand.

2. Calarie. Chiar daca nu faci parte dintre incepatoare si adori acest sport, calaria nu face parte dintre sporturile recomandate in aceasta perioada, din cauza riscului mare de cazaturi.

3. Tenis. O partida usoara de tenis nu-ti poate face rau, daca ai mai jucat inainte de sarcina. Dar trebuie sa fii foarte atenta, pentru ca poti intampina probleme de echilibru iar opririle bruste nu-ti fac bine. Majoritatea femeilor gasesc foarte dificile miscarile acestui sport pe masura ce burtica se mareste.

4. Ciclism. Desi nu este recomandat in timpul sarcinii, daca nu esti amatoare poti continua acest sport pana in trimestrul al doilea. Atunci schimbarea centrului de gravitate afecteaza echilibrul si riscul de cazaturi creste.

5. Anumite sporturi precum fotbalul, baschetul sau hocheiul sunt periculoase datorita accidentelor care pot avea loc (cazaturi, lovituri cu mingea...).

6. Exercitii de gimnastica. Acest tip de exercitii prezinta un risc crescut de accidentari.

7. Ski. Acest sport este foarte periculos pentru viitoarele mamici, din cauza riscului crescut de cazaturi si accidentari.

8. Bai fierbinti dupa activitatea fizica. Baile fierbinti sau timpul petrecut la sauna pot afecta dezvoltarea bebelusului.

Daca apare unul dintre urmatoarele simptome in timpul activitatii fizice, opreste-te imediat si suna doctorul:

  • sangerari vaginale;
  • ametelusi sau senzatie de lesin;
  • probleme de respiratie;
  • dureri de cap;
  • dureri in capul pieptului;
  • senzatie de slabiciune a muschilor;
  • dureri la nivelul gambei si umflarea acesteia (pot indica un cheag de sange);
  • scurgeri vaginale bogate.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anca pe 2 Apr 2008, 12:51

    Este un articol foarte interesant, dar recunosc ca mi-ar placea sa scrieti si despre exercitiile pe care le poti face in perioada sarcinii.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod